Με καθυστέρηση ξεκίνησε, περίπου στις 14.30 ώρα Βελγίου, η ακρόαση της Εύας Καϊλή – για τρίτη φορά – από το προδικαστικό συμβούλιο των Βρυξελλών, το οποίο θα αποφασίσει αν θα παρατείνει την προφυλάκισή της για την υπόθεση του Qatargate ή θα την αφήσει ελεύθερη με περιοριστικούς όρους.
Από την πλευρά του, ο νέος συνήγορος της Εύας Καϊλή, ο Βέλγος Σβεν Μαρί, δήλωσε ότι θα ζητηθεί η πελάτισσά του να αφεθεί ελεύθερη με περιοριστικούς όρους, καθώς επίσης και ότι η κατάσταση για την ίδια είναι δύσκολη, γιατί πρόκειται για μητέρα ενός παιδιού 24 μηνών.
«Πιστεύω ότι ο χώρος της είναι το σπίτι της με το παιδί της», ανέφερε ο Σβεν Μαρί.
Η δήλωση του Σβεν Μαρί
«Θα ζητήσουμε να αφεθεί ελεύθερη με περιοριστικούς όρους, μία επιλογή είναι και το βραχιολάκι. Το θέμα της κράτησης της κυρίας Καϊλή είναι μία δύσκολη κατάσταση, επειδή είναι μητέρα ενός παιδιού 24 μηνών και πιστεύω ότι θα πρέπει να είναι στο σπίτι με το παιδί της».
Σημειώνεται, δε, ότι αν η απόφαση του προδικαστικού συμβουλίου είναι εκ νέου αρνητική για την Εύα Καϊλή, τότε η υπόθεσή της θα συζητηθεί εκ νέου μετά από δύο μήνες και όχι έναν όπως είχε συμβεί τις προηγούμενες δύο φορές. Ωστόσο η πλευρά της κυρίας Καϊλή διατηρεί το δικαίωμα υποβολής έφεσης εντός 24 ωρών μετά την απόφαση.
Ο Βέλγος δικηγόρος μαζί με τον Έλληνα συνάδελφό του, Μιχάλη Δημητρακόπουλο, θα προσπαθήσουν να πείσουν ότι η Εύα Καϊλή δεν είναι ύποπτη φυγής, όπως επίσης ότι δεν είναι διατεθειμένη να αλλοιώσει στοιχεία της δικογραφίας.
Στην ίδια αίθουσα, για πρώτη φορά από την αποκάλυψη του σκανδάλου Qatargate, θα βρεθεί όμως και ο Βέλγος ευρωβουλευτής Μάρκ Ταραμπέλα, ο οποίος κρατείται στις φυλακές Σεν Ζιλ.
Ο πρώτος στη σειρά για να βρεθεί ενώπιον του δικαστικού συμβουλίου, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ήταν ο συνεργάτης των συνηγόρων του Αντόνιο Παντσέρι – του Ιταλού πρώην ευρωβουλευτή, που θεωρείται ο εγκέφαλος του σκανδάλου και έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με τις βελγικές αρχές.
Η σημερινή διαδικασία, πάντως, έχει μια διαφορά σε σχέση με τις προηγούμενες, καθώς είναι απών ο Βέλγος εισαγγελέας διαθφοράς, Μισέλ Κλεζ, ο οποίος ήταν επικεφαλής της επιχείρησης που οδήγησε στις συλλήψεις για το Qatargate.
Αιτία της απουσίας Κλεζ είναι το αίτημα εξαίρεσης το οποίο, σύμφωνα με την ΕΡΤ, κατέθεσε το πρωί της Πέμπτης ο δικηγόρος του συλληφθέντα ευρωβουλευτή, Μαρκ Ταραμπέλα.
Σημειώνεται ότι αν η απόφαση του προδικαστικού συμβουλίου είναι εκ νέου αρνητική για την Εύα Καϊλή, τότε η υπόθεσή της θα συζητηθεί εκ νέου μετά από δύο μήνες και όχι έναν όπως είχε συμβεί τις προηγούμενες δύο φορές.
Ωστόσο, η πλευρά της κυρίας Καϊλή διατηρεί το δικαίωμα υποβολής έφεσης εντός 24 ωρών μετά την απόφαση.