Σε 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια ανέρχονται οι ασφαλισμένες ζημιές που προκάλεσε ο φονικός σεισμός της 6ης Φεβρουαρίου, από τον οποίον μέχρι στιγμής στην Τουρκία έχασαν τη ζωή τους 36.187 άνθρωποι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.
Σύμφωνα με την εταιρεία μοντελοποίησης καταστροφών Karen Clark & Company (KCC), οι συνολικές υλικές ζημιές από τους σεισμούς μεγέθους 7,8 και 7,5 βαθμών αναμένεται να προσεγγίσουν τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια.
Το ύψος των ασφαλισμένων ζημιών της εταιρείας δεν συμπεριέλαβε τη Συρία, όπου η καταστροφή επιδείνωσε την ανθρωπιστική κρίση που προκλήθηκε από 12 χρόνια πολέμου.
Ζημιές σε 41.000 κτήρια
Οι σεισμοί κατέστρεψαν ή προκάλεσαν σοβαρές ζημιές σε περισσότερα από 41.000 κτίρια σε δέκα από τις 81 επαρχίες της Τουρκίας, σύμφωνα με την έκθεση.
Η καταστροφή είναι το μεγαλύτερο σε μέγεθος γεγονός που συνέβη στην Τουρκία από τον σεισμό του 1939 στο Erzincan, ανέφερε η εταιρεία μοντελοποίησης.
Το άμεσο κόστος από την καταστροφή των φυσικών δομών στην Τουρκία θα μπορούσε να ανέλθει στο 2,5% της ανάπτυξης του εγχώριου προϊόντος ή σε 25 δισεκατομμύρια δολάρια, ανέφερε η JPMorgan την Πέμπτη.
10% του τουρκικού ΑΕΠ
Σημειώνεται πως πριν από λίγες ημέρες, η Τουρκική Συνομοσπονδία Επιχειρήσεων και Επιχειρήσεων προχώρησε στην εκτίμηση πως το καταστροφικό χτύπημα του εγκέλαδου θα στοιχίσει πάνω από 84 δισ. δολάρια, περίπου το 10% του ΑΕΠ.
Οι σεισμοί των 7,7 και 7,6 Ρίχτερ στις 6 Φεβρουαρίου προβλέπεται να προκάλεσαν ζημιές περίπου 70,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε κτίρια κατοικιών και επιπλέον απώλεια 10,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε εθνικό εισόδημα, ανέφερε η Τουρκική Συνομοσπονδία.
Ο όμιλος, κοινώς γνωστός ως Turkonfed, υπογραμμίζει ότι οι απώλειες στο εργατικό δυναμικό θα κοστίσουν στην οικονομία της Τουρκίας 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι σεισμοί έπληξαν σοβαρά 10 επαρχίες και 13,5 εκατομμύρια ανθρώπους στα νοτιοανατολικά της χώρας, καθώς και στη γειτονική Συρία.
Οι υπολογισμοί
Οι υπολογισμοί της Turkonfed βασίστηκαν σε σεισμούς του 1999 κοντά στην Κωνσταντινούπολη που σκότωσαν περίπου 18.000 ανθρώπους. Ο απολογισμός στις τελευταίες καταστροφές έχει ξεπεράσει κατά πολύ αυτόν του σεισμού του 1999 και χιλιάδες εξακολουθούν να αγνοούνται.
Η εκτίμηση είναι επίσης μεγαλύτερη από ό,τι έχουν υπολογίσει άλλοι οικονομολόγοι μέχρι στιγμής, αν και πολλοί, συμπεριλαμβανομένης της Barclays Plc, έχουν τονίσει ότι είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί ο πλήρης αντίκτυπος.
Η ζημιά στις υποδομές της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένων των δρόμων και των δικτύων ηλεκτροδότησης, καθώς και σε νοσοκομεία και σχολεία, μπορεί να ωθήσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού της χώρας πάνω από το 5,4% του ΑΕΠ φέτος, έναντι της επίσημης πρόβλεψης 3,5%, σύμφωνα με την έκθεση.
Οι αρχικοί υπολογισμοί του Bloomberg Economics έδειξαν ότι το κόστος που σχετίζεται με καταστροφές, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών ανοικοδόμησης, μπορεί να αποτελεί περίπου το 5,5% του ΑΕΠ.
Πηγή: ot.gr