Πόσο διαφορετικός θα είναι κόσμος το 2030; Ένας κόσμος που αλλάζει ραγδαία, από το ίδιο το περιβάλλον στο οποίο θα ζούμε και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, μέχρι τον τρόπο που θα δουλεύουμε και τα προσόντα που θα απαιτούν οι επιχειρήσεις από τα υποψήφια στελέχη τους.
Μάλιστα, όπως πολύ εύστοχα παρατηρεί η Dell, το 85% από εμάς που εργαζόμαστε σήμερα, το 2030 θα κάνουμε δουλειές που δεν υπάρχουν αυτήν τη στιγμή.
LinkedIn: Ποιοι εργαζόμενοι θα γίνουν ανάρπαστοι το 2023
Όπως επισημαίνει το BusinessNews, μπορεί για κάποιους να φαντάζει μακρινό μέλλον, αλλά για όσους ξεκινούν το γυμνάσιο φέτος, το 2030 θα είναι η χρονιά που θα αποφοιτήσουν και θα βγουν στην αγορά εργασίας.
Ιδού, λοιπόν, ποια είναι τα εκ των ων ουκ άνευ προσόντα που πρέπει να προνοήσουν να αναγράφουν στα βιογραφικά τους οι πρώτοι απόφοιτοι της επόμενης δεκαετίας, αλλά και να εξασκήσουμε οι υπόλοιποι, προκειμένου να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί σε ένα δύσκολο εργασιακό τοπίο.
Ψηφιακές δεξιότητες
Δεδομένου ότι περισσότερες από τις μισές εργασίες που θα κάνουμε το 2030 θα απαιτούν κατανόηση της ψηφιακής τεχνολογίας. Αυτό σημαίνει ότι η ζήτηση για άτομα που είναι σε θέση να χρησιμοποιούν αποτελεσματικά ψηφιακά εργαλεία και πλατφόρμες για την επίλυση προβλημάτων και τη δημιουργία αξίας θα αυξηθεί εκθετικά. Και όχι μόνο αυτό, αλλά όσοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτό, θα βρίσκονται σε πολύ μειονεκτική θέση όσον αφορά τον ανταγωνισμό για θέσεις εργασίας και επιχειρηματικές ευκαιρίες έως το 2030, ανεξάρτητα από το αντικείμενο με το οποίο θέλουν να ασχοληθούν.
Εργασία επαυξημένης πραγματικότητας
Η τεχνητή νοημοσύνη και ο αυτοματισμός θα φέρουν επανάσταση σε πολλούς κλάδους από τώρα έως το 2030. Η Επαυξημένη Εργασία περιλαμβάνει την ανάπτυξη της ικανότητας χρήσης αυτοματισμού για την ενίσχυση των δεξιοτήτων και των ικανοτήτων σας. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την εκμάθηση πώς να χρησιμοποιείτε την τεχνητή νοημοσύνη για την αυτοματοποίηση ρουτίνας και ρεαλιστικά στοιχεία της δουλειάς σας, ελευθερώνοντας έτσι τον χρόνο σας για να εστιάσετε στην πιο περίπλοκη ή ανθρωποκεντρική πλευρά του ρόλου σας.
«Πράσινη» εργασία
Ο πλανήτης θα επιτύχει τους πράσινους στόχους του και θα αποφύγει την κλιματική καταστροφή μόνο εάν οι επιχειρήσεις αφιερώσουν σημαντικούς πόρους για να ρυθμίσουν τον δικό τους ρόλο ως προς αυτό. Αυτό σημαίνει μείωση των απορριμμάτων, ανακύκλωση όπου είναι δυνατόν, στροφή σε πράσινες πηγές ενέργειας και μείωση της ρύπανσης και των εκπομπών άνθρακα. Μέχρι το 2030 όλοι θα πρέπει να συμμετέχουν σε αυτό καθώς αφορά τους δικούς τους ρόλους και ευθύνες. Όποια και αν είναι η δουλειά σας, θα είστε ένας πιο ελκυστικός υποψήφιος εάν μπορείτε να δείξετε στους πιθανούς εργοδότες ότι θα το κάνετε με πιο καθαρό και πιο πράσινο τρόπο από τον επόμενο υποψήφιο.
Κριτική σκέψη και ανάλυση
Ο κόσμος μας δίνει πολλές πληροφορίες και η ταξινόμηση του τι είναι πολύτιμο από αυτό που είναι θορυβώδες – ή χειρότερα, μπερδεμένο – είναι μια σημαντική ικανότητα για το μέλλον. Αυτό σημαίνει ανάπτυξη της ικανότητας ανάλυσης και αξιολόγησης για τα πάντα, από ιδέες έως σχέδια, και χρήση δεξιοτήτων κριτικής συλλογιστικής για να προσδιοριστεί εάν οι πληροφορίες έχουν αξία ή είναι κάτι που πρέπει να απορρίψουμε. Αυτό είναι κάτι που είναι απίθανο να αυτοματοποιηθεί σύντομα – η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι απαραίτητα πολύ καλή στο να προσδιορίζει αν οι ειδήσεις είναι ψεύτικες ή αληθινές. Και έτσι, είναι μια δεξιότητα που οι εργοδότες θα συνεχίσουν να εκτιμούν καθώς προχωράμε στην επόμενη δεκαετία.
Δεξιότητες δεδομένων
Κάθε κλάδος καθοδηγείται ολοένα και περισσότερο στα δεδομένα και ο κόσμος παράγει έναν ολοένα αυξανόμενο όγκο ποικιλόμορφων δεδομένων.
Μέχρι το 2030, σχεδόν όλοι μας αναμένεται να κατανοήσουμε πώς τα δεδομένα επηρεάζουν τους ρόλους και τις ευθύνες μας. Εκτός από το πού πρέπει να βρούμε τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε και ποια εργαλεία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να τις αναλύσουμε, θα πρέπει να κατανοήσουμε τους κανόνες και τους κανονισμούς που πρέπει να ακολουθήσουμε για να εργαστούμε με τα δεδομένα δίκαια και ηθικά. Το να μάθουμε να εκμεταλλευόμαστε τη ροή των πληροφοριών για να κάνουμε τη δουλειά μας πιο αποτελεσματικά θα βρίσκεται ψηλά στη λίστα με τις δεξιότητες που αναζητούν οι εργοδότες το 2030.
Εικονική Πλατφόρμα Συνεργατικής Εργασίας
Ο τρόπος με τον οποίο εργαζόμαστε αλλάζει και η ρουτίνα της μετακίνησης σε μια βάρδια γραφείων εννέα με πέντε εξασθενεί από τη συνάφεια για πολλούς εργαζόμενους. Αυτό σημαίνει ότι βασιζόμαστε όλο και περισσότερο σε απομακρυσμένα, διαδικτυακά εργαλεία για εργασίες που απαιτούν ομαδική εργασία και συνεργασία. Η απομακρυσμένη συνεργασία απαιτεί ένα εντελώς διαφορετικό σύνολο δεξιοτήτων από το να κάθεσαι πρόσωπο με πρόσωπο σε ένα γραφείο ή μια αίθουσα συσκέψεων, και μια νέα σειρά εργαλείων αναδύεται για να ανταποκριθεί σε αυτή τη μεταβαλλόμενη δυναμική. Μέχρι το 2030 μπορεί να έχουμε συνηθίσει να εργαζόμαστε στην εικονική πραγματικότητα ή στο metaverse. Όσοι είναι σε θέση να παίξουν τον ρόλο τους ως παίκτες ομάδας, φέρνοντας αποτελεσματικά ομάδες σε αυτά τα νέα περιβάλλοντα, θα έχουν μεγάλη ζήτηση.
Δημιουργική σκέψη
Επινοώντας νέους τρόπους για να κάνετε πράγματα, λύνοντας προβλήματα με ευφάνταστο τρόπο και φανταζόμενοι πώς μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο, παίρνετε πόντους. Όλα αυτά θα είναι σημαντικά για πολλές θέσεις εργασίας το 2030 καθώς είναι απίθανο να τα πετύχει η τεχνητή νοημοσύνη. Καθώς ο ρυθμός της αλλαγής –οδηγούμενος από τον ψηφιακό μετασχηματισμό– επιταχύνεται, οι επιχειρήσεις και οι οργανισμοί είναι πιθανό να βρεθούν σε νέες και άγνωστες καταστάσεις με αυξανόμενη συχνότητα. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι που είναι σε θέση να σκέφτονται «έξω από το κουτί» θα είναι απαραίτητοι για την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων καθώς προκύπτουν προκλήσεις.
Συναισθηματική νοημοσύνη
Δεν είναι ένα χαρακτηριστικό της προσωπικότητας, όπως μπορεί να πιστεύουν ορισμένοι, αλλά ένα σύνολο δεξιοτήτων που μπορεί να εξασκηθεί και να αναπτυχθεί προκειμένου να κατανοηθεί καλύτερα πώς οι συναισθηματικές αντιδράσεις ενός ατόμου επηρεάζουν τις ικανότητές του και τον τρόπο που εργάζονται. Αυτό ισχύει τόσο για εμάς όσο και για άλλους ανθρώπους. Το να μάθουμε να λαμβάνουμε υπόψη τις σκέψεις και τα συναισθήματα ενός ατόμου είναι κάτι που θα είναι πολύ δύσκολο για τις μηχανές να αντιγράψουν ποτέ. Αυτό το σύνολο δεξιοτήτων περιλαμβάνει την ανάπτυξη ενσυναίσθησης, δηλαδή την ικανότητα να μπαίνεις στη θέση ενός άλλου ατόμου και να βλέπεις τον κόσμο από τη σκοπιά του.
Διά βίου μάθηση
Η εποχή που μετά την ολοκλήρωση των βασικών σπουδών ή εκπαίδευσης θα ήταν αρκετή για να φτάσουμε… στη σύνταξη έχει παρέλθει προ πολλού. Ο σημερινός ψηφιακός μετασχηματισμός που «τρέχει» με υψηλές ταχύτητες σημαίνει ότι οι βιομηχανίες αλλάζουν συνεχώς και τα εργαλεία ή οι τεχνολογίες που βρίσκονται στην αιχμή θα είναι ξεπερασμένα την επόμενη μέρα. Με τις καθημερινές εργασίες που διαχειρίζονται σωστά οι μηχανές και η τεχνητή νοημοσύνη, θα πρέπει να χειριζόμαστε νέες και ασυνήθιστες εργασίες, και αυτό σημαίνει διαρκώς να μαθαίνουμε και να ενημερώνουμε τον μεταβαλλόμενο κόσμο γύρω μας. Η ικανότητα απόκτησης και αφομοίωσης νέας γνώσης και η χρησιμοποίησή της για την ανάπτυξη νέων ικανοτήτων θα είναι μία από τις πιο σημαντικές δεξιότητες που αναζητούν οι νέες βιομηχανίες, δημιουργώντας εντελώς νέους τύπους θέσεων εργασίας και ευκαιριών.
Ηγετικές ικανότητες
Οι μηχανές μπορούν να είναι εξαιρετικές στο να εκτελούν εργασίες ρουτίνας, αλλά ένα πράγμα στο οποίο δεν είναι… πολύ καλές είναι να παρακινούν τους ανθρώπους και να τους δίνουν κίνητρα.
Μια καλή διοίκηση περιλαμβάνει την ανθρώπινη ικανότητα να εντοπίζει δυνατά και αδύνατα σημεία για να αναδείξει το καλύτερο στους ανθρώπους. Είτε διαχειρίζεστε ένα μικρό έργο, μια ομάδα, ένα τμήμα ή μια επιχείρηση, οι ηγετικές δεξιότητες βασίζονται σε πολλές από τις άλλες δεξιότητες που θεωρούνται προαπαιτούμενα, όπως επίλυση προβλημάτων, συναισθηματική νοημοσύνη, δημιουργικότητα – καθώς και άλλες. Ο κοινός στόχος και η επίτευξή του πρέπει να γίνεται με τρόπο που επιτρέπει σε όλους στη δουλειά να εξελιχθούν. Τα άτομα που είναι σε θέση να επιδεικνύουν αυτές τις ηγετικές ιδιότητες θα εκτιμώνται πάντα.
Πηγή: ot.gr