Στα χέρια τους κρατούν πλέον οι ηθοποιοί την ΚΥΑ του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, η οποία διαμορφώνει ένα νέο πλαίσιο, που αφορά τους απόφοιτους δραματικών σχολών και σχολών χορού στο Δημόσιο, καθιερώνοντας ένα ειδικό μισθολογικό καθεστώς, με βασικό μισθό 1037 ευρώ.
Στην ΚΥΑ που έδωσε στη δημοσιότητα αργά το βράδυ της Παρασκευής, η κυβέρνηση κάνει λόγο για ένα σχέδιο που αφορά στο μισθολογικό καθεστώς των αποφοίτων δραματικών σχολών και σχολών χορού στο Δημόσιο ανεξαρτήτως του έτους αποφοίτησης και η οποία καθιερώνει έναν ορθολογικό και ισότιμο τρόπο αμοιβής.
Τεράστιο ενδιαφέρον και υπομονή
Από την ώρα της δημοσιοποίησης της ΚΥΑ το ενδιαφέρον είναι τεράστιο, αφού άπαντες περιμένουν την αντίδραση των ηθοποιών, οι οποίοι ωστόσο ζητούν χρόνο προκειμένου οι νομικές ομάδες να την μελετήσουν και στη συνέχεια να σχολιάσουν.
Αυτό εξέφρασε, με ανάρτησή του στο Facebook ο πρόεδρος του ΣΕΗ, Σπύρος Μπιμπίλας, ο οποίος συνιστά ψυχραιμία, ενώ υπογραμμίζει πως «δεν βοηθάει σε τίποτα ο βομβαρδισμός τηλεφωνημάτων μέσα στη νύχτα».
«Το σχέδιο της κυβέρνησης σε σχέση με όσα ζητούσαμε δημοσιεύτηκε αργά. Ας δείξουμε όλοι ψυχραιμία να μελετηθεί καλά από νομικούς που θα μας ενημερώσουν σε ποια σημεία κερδίζουμε κσι τι δεν πήραμε. Ας δείξουν όλοι ψυχραιμία όμως. Δεν βοηθάει σε τίποτα ο βομβαρδισμός τηλεφωνημάτων μέσα στην νύχτα από κανέναν» έγραψε χαρακτηριστικά ο Σπύρος Μπιμπίλας.
Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΣΕΗ, Άρης Λάσκος, ζήτησε «υπομονή», καθώς «χρειάζεται μελέτη και διασταύρωση».
«Υπομονή. Χρειάζεται μελέτη και διασταύρωση. Δεν θα λυθούν σε ένα βράδυ όλα…» έγραψε.
Βασικά σημεία της προτεινόμενης ΚΥΑ είναι:
- Η διαμόρφωση ειδικής μισθολογικής κλίμακας Καλλιτεχνικού Έργου (ΚΕ) με 19 μισθολογικά κλιμάκια (ΜΚ). Ο μηνιαίος βασικός μισθός του ΜΚ1 ορίζεται σε 1037€, με δυνατότητα μισθολογικής εξέλιξης.
- H ένταξη σε αυτήν αρρύθμιστων ειδικοτήτων θεάτρου, χορού και κινηματογράφου, καθώς και συναφών εκπαιδευτικών ειδικοτήτων, κάτι που θα θεραπεύσει χρόνια προβλήματα στον τρόπο αμοιβής σε καλλιτεχνικές-εκπαιδευτικές θέσεις, ιδίως σε ΟΤΑ. (Υπενθυμίζεται ότι η ρύθμιση δεν αφορά θέσεις που προκηρύσσει το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων καθώς ακολουθείται για αυτές διακριτό προσοντολόγιο).
- Η ισότιμη μισθολογική αντιμετώπιση όλων των αποφοίτων δραματικών σχολών και σχολών χορού, ανεξάρτητα από το έτος αποφοίτησής τους. Ικανοποιείται έτσι ένα διαχρονικό αίτημα του κλάδου, λύνεται ένας γόρδιος δεσμός εικοσαετίας, διορθώνεται η στρέβλωση που παγιώθηκε το 2017 με τη διάταξη του ΣΥΡΙΖΑ.