Την παροχή φορολογικών κινήτρων για την προαιρετική ασφάλιση κατοικιών από φυσικές καταστροφές ξαναβάζει στο τραπέζι των συζητήσεων η κυβέρνηση σχεδιάζοντας την ατζέντα της επόμενης τετραετίας.
Το σχέδιο προβλέπει την αναμόρφωση του υφιστάμενου πλαισίου με επαναφορά της φορο-έκπτωσης στα ασφαλιστικά συμβόλαια του κλάδου περιουσίας για αποζημίωση κατοικιών από σεισμούς, πυρκαγιές, πλημμύρες, κ.λπ.
Στο οικονομικό επιτελείο υπογραμμίζουν την ανάγκη αύξησης της ασφαλισιμότητας των ελληνικών κατοικιών που σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ κυμαίνεται σήμερα μόνο στο 17% αφού στην χώρα μας υπάρχουν 6.371.901 κατοικίες από τις οποίες ασφαλισμένες είναι μόνον 1.074.053.
Επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού
Παράλληλα ο κρατικός προϋπολογισμός επιβαρύνεται ετησίως με μεγάλα ποσά για να καλύψει τις ζημίες από κάθε είδους φυσικές καταστροφές. Μέσα σε 1,5 χρόνο διατέθηκαν κονδύλια ύψους 191 εκατ. ευρώ για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων που δοκιμάστηκαν από φυσικές καταστροφές σε όλη τη χώρα όπως προκύπτει από τα στοιχεία για την Κρατική Αρωγή που παρουσιάστηκαν από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.
Το «κλειδί» για την κάλυψη του αυξημένου κόστους από τα κρατικά ταμεία βρίσκεται στην έκπτωση φόρου 15% επί των καταβαλλομένων ασφαλίστρων. Οπως επισημαίνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), η επαναφορά της απαλλαγής αυτής «θα ενεργοποιήσει την ασφαλιστική συνείδηση του Έλληνα, δείχνοντάς του το δρόμο της προσωπικής υπευθυνότητάς του απέναντι στην προστασία των περιουσιακών του στοιχείων, και όχι το δρόμο της πίεσης προς την εκάστοτε κυβέρνηση να διαθέσει φορολογικά έσοδα για την αποκατάσταση των εκάστοτε ζημιών, επιβαρύνοντας τους φορολογούμενους. Επιπλέον, αν ασφαλιστούν 200.000 νέες κατοικίες με μέσο ετήσιο ασφάλιστρο 155 ευρώ, τα έσοδα για τον κρατικό προϋπολογισμό θα προσεγγίσουν τα 10 εκατ. ευρώ, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα επιπλέον οφέλη για την οικονομία και την αγορά γενικότερα.
Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατά τον απολογισμό των δράσεων που έχουν υλοποιηθεί, διατέθηκαν: 120,3 εκατ. ευρώ στις τρεις κατηγορίες δικαιούχων πρώτης αρωγής, έναντι επιχορήγησης σε επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση ζημιών, έναντι της στεγαστικής συνδρομής, και αποζημίωση οικοσκευής, 30,8 εκατ για επιχορηγήσεις, 6,4 για προκαταβολές και 33,7 εκατ., μέσω του ΕΛΓΑ για αγρότες και μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες για ζημιές σε πολυετείς καλλιέργειες. Είπε ακόμα ότι από τον Απρίλιο του 2021 έως το τέλος του 2022 έχουν αποζημιωθεί συνολικά περισσότεροι από 5.800 δικαιούχοι και έχουν λάβει προκαταβολή πάνω από 3.500 δικαιούχοι.
Απάτες
Επίσης όπως αποκάλυψε ο Χρήστος Σταϊκούρας έχουν υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών αναλυτικά στοιχεία σχετικά με 38 περιπτώσεις αιτήσεων για χορήγηση αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής από το σεισμό της 3ης Μαρτίου 2021 σε περιοχές της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στις οποίες τα δελτία αυτοψίας ή και δελτία επανελέγχου που αναρτήθηκαν από τους αιτούντες στην ψηφιακή πλατφόρμα arogi.gov.gr εμφάνισαν σημαντικές αποκλίσεις από τον συνήθη μορφότυπο με στόχο οι αιτούντες να εισπράξουν παράνομα ενισχύσεις.