To δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης της Alco, στην οποία η ΝΔ εμφάνιζε διαφορά 7 ποσοστιαίων μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ (32,1% έναντι 25,1%) στην πρόθεση ψήφου, επικεντρώνεται στο ποσοστό και τον πολιτικό αυτοπροσδιορισμό των αναποφάσιστων, καθώς και στο ερώτημα αν προτιμούν «κυβέρνηση συνεργασίας ή νέες εκλογές».

Σύμφωνα με την έρευνα, που έγινε για λογαριασμό του Alpha και έδειξε πως η επόμενη Βουλή θα απαρτίζεται από 5 κόμματα, στο ερώτημα «συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ή νέες εκλογές», οι έξι στους δέκα (61%) δήλωσαν υπέρ των νέων εκλογών, ενώ υπέρ του ενδεχόμενου συγκυβέρνησης τάχθηκε το 26%.

Τι κυβέρνηση θέλουν οι ψηφοφόροι των κομμάτων

Από τους ψηφοφόρους της ΝΔ, το 77% είναι υπέρ των νέων εκλογών και μόλις το 15% υπέρ της κυβέρνησης συνεργασίας.

Αντίθετα, οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ θέλουν κυβέρνηση συνεργασία κατά 57%, ενώ το 34% προτιμά νέες εκλογές.

Σε αντίστοιχο ερώτημα για κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΜεΡΑ25, ένας στους δύο (50%) προτιμά νέες εκλογές, ενώ υπέρ της κυβέρνησης συνεργασίας τάσσεται το 37%.

Ωστόσο, οι ψηφοφόροι των τριών κομμάτων προτιμούν ξεκάθαρα κυβέρνηση συνεργασίας, με το ποσοστό των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ να φτάνει το 75%, ενώ σε ΠΑΣΟΚ και ΜεΡΑ25 τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 55% και 60% αντίστοιχα.

Το προφίλ των αναποφάσιστων

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Alco, το 55% των αναποφάσιστων αποτελούν γυναίκες και το 45% άνδρες.

Ως προς την ηλικιακή κατηγορία, οι περισσότεροι αναποφάσιστοι είναι από 45 έως 64 ετών σε ποσοστό 41%, ενώ στο 35% φθάνουν οι αναποφάσιστοι ηλικίας 25-44 ετών.

Σχεδόν οι μισοί (47%) είναι ψηφοφόροι στην Αττική, ενώ το υπόλοιπο 53% προέρχεται από την υπόλοιπη Ελλάδα.

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο για το προφίλ των αναποφάσιστων είναι το ποσοστό ανάλογα με το εισόδημά τους.

Οι περισσότεροι έχουν μισθολόγιο από 701 ως 1.000 ευρώ, ενώ το 25% εξ αυτών δεν έχει καταλήξει ποιο κόμμα θα ψηφίσει.

Στο 34% φτάνει το ποσοστό των αναποφάσιστων σε μισθούς μεγαλύτερους από 1.000 ευρώ το μήνα.

Πώς αυτοπροσδιορίζονται πολιτικά

Όσον αφορά τον πολιτικό αυτοπροσδιορισμό τους, ο ένας στους τρεις (34%) δηλώνει «τίποτα», το 21% των ερωτηθέντων δηλώνουν κεντρώοι, το 14% κεντροαριστεροί, το 12% κεντροδεξιοί και το 8% δεξιοί.

Δεύτερη ευκαιρία στον Μητσοτάκη ή στον Τσίπρα;

Στο ερώτημα «σε ποιον πιστεύουν ότι πρέπει να δοθεί δεύτερη ευκαιρία» μεταξύ των Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα, το 24% απάντησε στον σημερινό πρωθυπουργό και το 21% στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, η πλειοψηφία (33%) δήλωσε «σε κανέναν από τους δύο».

ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ ή ΠΑΣΟΚ

Τέλος, στο ερώτημα ποιες είναι οι δύο επιλογές, ανάμεσα στις οποίες δεν έχουν αποφασίσει τι θα ψηφίσουν, οι περισσότεροι (12%) έχουν δίλημμα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, ενώ πολύ κοντά (11%) βρίσκονται και όσοι έχουν δίλημμα μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.