Νίκος Δένδιας και Άντονι Μπλίνκεν τόνισαν τη στενή σχέση των δύο χωρών και τη διάθεση για περαιτέρω συνεργασία στις κοινές δηλώσεις τους στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή τους στο υπουργείο Εξωτερικών.
Ο αμερικανός ΥΠΕΞ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Νίκο φίλε μου, η συνεργασία ανάμεσα στις δυο χώρες δεν υπήρξε ποτέ πιο στενή» ενώ αναφέρθηκε στο ταξίδι στην Τουρκία, όπου πέταξε με ελικόπτερο πάνω από τις πληγείσες περιοχές από τους σεισμούς.
Ελληνοτουρκικά: Ο σεισμός ανοίγει νέο κεφάλαιο
Ο Άντονι Μπλίνκεν ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη βοήθεια στον τουρκικό λαό, ενώ σημείωσε ότι αργότερα θα συναντήσει Έλληνες διασώστες.
«Είμαστε δύο διαφορετικές Δημοκρατίες που προσπαθούν να βρίσκονται στη σωστή πλευρά της ιστορίας», είπε για τις σχέσεις ΗΠΑ και Ελλάδας ο Μπλίνκεν, ενώ κατήγγειλε τη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία.
«Σιωπηλή δύναμη» στήριξης της Ουκρανίας
«Αν επιτρέψουμε αυτή τη συμπεριφορά να συνεχιστεί, τότε θα ανοίξουμε το κουτί της Πανδώρας σε όλο τον κόσμο», προειδοποίησε ο Άντονι Μπλίνκεν.
Χαρακτήρισε την Ελλάδα ως «σιωπηλή δύναμη» στη στήριξη της Ουκρανίας, ενώ αναφέρθηκε στις 20.000 πρόσφυγες που φιλοξενούνται στη χώρα.
Έπειτα ο Μπλίνκεν αναφέρθηκε στη σημασία της βάσης της Αλεξανδρούπολης.
Εργαζόμαστε ώστε να μειώσουμε την ενεργειακή εξάρτηση των χωρών από τη Ρωσία, ενώ έφερε το παράδειγμα του αγωγού της Βουλγαρίας.
«Στην καρδιά της σχέσης μας είναι οι δεσμοί των λαών μας μέσα στην ιστορία», είπε ο Άντονι Μπλίνκεν.
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ ευχαρίστησε για τη φιλοξενία και τόνισε ότι το βασικό είναι να δείξουμε στον κόσμο τι σημαίνει η Δημοκρατία για τον λαό. Στην αρχή μάλιστα της τοποθέτησής του ο κ. Μπλίνκεν είπε με βραχνιασμένη φωνή «έχω αφήσει τη φωνή μου στην Ουάσινγκτον, την καρδιά μου την έφερα εδώ».
Οι σχέσεις μας είναι στο υψηλότερο σημείο, είπε ο Δένδιας
Στην άριστη συνεργασία Ελλάδας και ΗΠΑ και στις στέρεες βάσεις που έχουν οι διμερείς σχέσεις, αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν.
Οι σχέσεις μας είναι στρατηγικές, έχουν φτάσει στο υψηλότερο σημείο τους με βέβαιη προοπτική ανέφερε μεταξύ άλλων ο Νίκος Δένδιας.
Τόνισε ακόμη ότι Ελλάδα και ΗΠΑ αγωνίστηκαν μαζί στις προκλήσεις του 21ου αιώνα ενώ όπως είπε, δυστυχώς και σήμερα γινόμαστε μάρτυρες παρόμοιων συμπεριφορών όπως η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
«Η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που έστειλε μονάδες διάσωσης στην Τουρκία»
Στη συνέχεια ο έλληνας ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στον πρόσφατο φονικό σεισμό που ισοπέδωσε περιοχές της Τουρκίας και της Συρίας, τονίζοντας ότι οι δύο χώρες χτυπήθηκαν ανελέητα .
«Διαπίστωσα το μέγεθος της καταστροφής συνοδευόμενος από τον φίλο μου Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Ζήτησα βοήθεια στις Βρυξέλλες. Η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που έστειλε μονάδες διάσωσης στην Τουρκία. Συμφωνήσαμε ότι δεν πρέπει να περιμένουμε καταστροφές για να ομαλοποιήσουμε τις σχέσεις μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Για το τουρκολιβυκό μνημόνιο
Ο κ. Δένδιας, ρωτήθηκε στη συνέχεια σχετικά με το τουρκολιβυκό μνημόνιο, τονίζοντας ότι «η δική μας θέση είναι ότι το τουρκολιβνυκό μνημόνιο δεν προσδίδει κάποιο θετικό στοιχείο, είναι παράνομο».
Τον λόγο πήρε και ομόλογός Άντονι Μπλίνκεν, λέγοντας: «Συμφωνώ με τον φίλο μου Νίκο στο θέμα αυτό, είναι σημαντικό να έχουμε στη Λιβύη μία κυβέρνηση που να έχει τη νομιμότητα. Είναι μία ευκαιρία να προχωρήσει μπροστά η Λιβύη».
Ελληνοτουρκικές σχέσεις
Αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις ευκαιρίες που ανοίγονται για τη βελτίωση των σχέσεων, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι «δεν συνδυάζουμε τη βοήθεια που παρέχουμε και θα συνεχίσουμε να παρέχουμε με την ευρύτερη εξωτερική μας πολιτική».
Είναι υποχρέωσή μας, πρόσθεσε, να τους βοηθήσουμε.
«Εάν μέσα από την επαφή βελτιωθεί το κλίμα των σχέσεων μας, αυτό έχει και πολιτικές συνέπειες. Η Ελλάδα δεν επιδιώκει ανταλλάγματα μέσω της βοήθειας που παρέχει για τον σεισμό στην Τουρκία».