Ολομέτωπη επίθεση στη Δύση έκανε ο Βλαντίμιρ Πούτιν στην πολυαναμενόμενη ομιλία του, τρεις ημέρες πριν τη συμπλήρωση ενός έτους από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ο Ρώσος πρόεδρος ξεκίνησε την ομιλία του, εκθέτοντας τους λόγους για τους οποίους η Μόσχα ξεκίνησε αυτή την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, κατηγορώντας τη Δύση και το ΝΑΤΟ ότι μίλησαν δημοσίως για την προμήθεια πυρηνικών όπλων στο Κίεβο πριν από τη ρωσική εισβολή. Ακόμα ανακοίνωσε επίσημα ότι η Μόσχα αποχωρεί από τη Συνθήκη «New Start», τη συμφωνία που είχε συνάψει με την Ουάσιγκτον για τη μείωση των πυρηνικών.
Ουκρανία: Η πρόταση της ΕΕ για προχρηματοδότηση αγοράς όπλων για το Κίεβο
Αναλυτικά κατηγόρησε τη Δύση ότι «παίζει ένα βρώμικο παιχνίδι» με τους ανθρώπους και με την Ουκρανία. Μίλησε για τη Γιουγκοσλαβία, το Ιράκ και τη Συρία, ενώ αναφέρθηκε σε «αιώνες αποικιοκρατίας και δικτατορίας».
Είπε ότι η Δύση εξαπάτησε τον ίδιο της το λαό με «εντελώς ασύστολα ψέματα» για το τι συνέβαινε στο Ντονμπάς.
«Ανοικτοί σε διάλογο με τη Δύση»
Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η χώρα του είναι ανοικτή σε διάλογο με τη Δύση και υπέρ ενός ισότιμου συστήματος ασφάλειας, αλλά «ως απάντηση λαμβάνουμε ανέντιμες απαντήσεις» . Επέκρινε τη Δύση για συγκεκριμένες ενέργειες αναφορικά με την επέκταση του ΝΑΤΟ και την ανάπτυξη νέων αντιπυραυλικών συστημάτων στην Ευρώπη. Ο Πούτιν είπε χαρακτηριστικά ότι «ολόκληρος ο πλανήτης είναι διάστικτος» με αμερικανικές βάσεις.
«Δεν είχαμε καμία αμφιβολία», είπε ο Πούτιν ότι τον Φεβρουάριο του 2022 «όλα ήταν προετοιμασμένα» για μια τιμωρητική δράση του Κιέβου στο Ντονμπάς. «Όλα αυτά ήταν εντελώς αντίθετα με τα έγγραφα που έγιναν δεκτά από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ», πρόσθεσε.
«Θα ήθελα να επαναλάβω, αυτοί ξεκίνησαν τον πόλεμο και εμείς χρησιμοποιήσαμε βία για να τον σταματήσουμε», υποστήριξε ο Πούτιν.
Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι ο στόχος της Δύσης ήταν η απεριόριστη ισχύς και ότι η Σεβαστούπολη ήταν προφανώς ο επόμενος στόχος μετά το Ντονμπάς.
Ο Πούτιν είπε ότι η Δύση είναι υπεύθυνη για την «ατελείωτη ροή κατηγοριών κατά της Ρωσίας» στην πρόσφατη Διάσκεψη του Μονάχου για την ασφάλεια και τόνισε ότι «η Δύση απελευθέρωσε το τζίνι από το μπουκάλι» ως αποτέλεσμα των πολέμων. Επίσης, κατηγόρησε τη Δύση ότι διέπραξε πολλαπλά πραξικοπήματα.
Στη συνέχεια ο Πούτιν μίλησε για τη δεκαετία του ’30. «Η Δύση άνοιξε την πόρτα στη ναζιστική Γερμανία», ενώ στη συνέχεια μίλησε για την αυστροουγγρική αυτοκρατορία.
Έπειτα, ο Πούτιν σημείωσε ότι η Δύση υποστήριξε «ένα αντικρατικό πραξικόπημα» στην Ουκρανία το 2014. Μάλιστα, είπε ότι μία από τις μονάδες του ουκρανικού στρατού έχει πάρει το όνομα μιας γερμανικής ναζιστικής μονάδας και ότι «οι κυβερνώντες επιλέγουν να κλείσουν τα μάτια σε αυτό».
«Η Δύση θα χρησιμοποιήσει και τον ίδιο τον διάβολο»
Ο Πούτιν είπε ότι η Δύση θα χρησιμοποιήσει οποιονδήποτε – τρομοκράτες, ναζί, «ακόμη και τον ίδιο τον διάβολο» προκειμένου να πολεμήσει τη Ρωσία.
Ο Ρώσος πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι ο ουκρανικός λαός είχε γίνει «όμηρος των δυτικών αφεντικών του», οι οποίοι κατέλαβαν τη χώρα με πολιτικούς, οικονομικούς και στρατιωτικούς όρους. Επίσης, σημείωσε ότι «το καθεστώς δεν εξυπηρετεί τα εθνικά τους συμφέροντα. Εξυπηρετούν τα συμφέροντα ξένων δυνάμεων».
Ο Πούτιν προειδοποίησε ότι η Δύση προσπαθεί να μετατρέψει μια τοπική σύγκρουση σε παγκόσμια σύγκρουση και «θα αντιδράσουμε με τον κατάλληλο τρόπο. Μιλάμε για την ύπαρξη της χώρας μας».
Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι στη Δύση «ακόμη και η παιδοφιλία ανακοινώνεται ως κάτι φυσιολογικό».
Ο Πούτιν σημείωσε ότι η Δύση αναγνωρίζει τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου. Πρόσθεσε ότι «αυτό είναι μια χαρά. Είναι ενήλικες. Έχουν το δικαίωμα να ζήσουν τη ζωή τους. Είμαστε πάντα πολύ ανεκτικοί σε αυτό το θέμα στη Ρωσία».
Αλλά, τόνισε, ότι η Αγία Γραφή λέει ότι ο γάμος είναι μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας, και επικαλέστηκε επίσης αναφορές των ΜΜΕ ότι η Αγγλικανική Εκκλησία εξετάζει ουδέτερους όρους για τον Θεό ως προς το φύλο.
Ουσιαστικά, ο Πούτιν κατηγόρησε τη Δύση ότι προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει την οικογενειακή ζωή στη Ρωσία.
Το «ευχαριστώ» του Πούτιν
Στη συνέχεια της ομιλίας του ο Ρώσος πρόεδρος ευχαρίστησε αυτούς που πολεμούν στην Ουκρανία.
Ο Πούτιν είπε ότι υπάρχουν πάρα πολλά άτομα και μονάδες που εμπλέκονται για να τους κατονομάσει όλους και δεν ήθελε να διακινδυνεύσει να παραλείψει κάποιον. Επαίνεσε τις μητέρες, τις συζύγους, τους γιατρούς, τις νοσοκόμες, τους σιδηροδρομικούς, τους μηχανικούς, τους εργάτες γης για τον ρόλο τους στην ενίσχυση της πολεμικής προσπάθειας.
Μήνυμα στους κατοίκους των προσαρτημένων περιοχών
Έπειτα, ο Πούτιν αναφέρθηκε στα δημοψηφίσματα στις τέσσερις προσαρτημένες περιοχές της Ουκρανίας. «Θα ήθελα να εκφράσω ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη στους πολίτες των περιοχών Λουγκάνσκ, Ντονέτσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια. Εσείς οι ίδιοι καθορίσατε το μέλλον σας. Κάνατε την επιλογή σας παρά τις απειλές τρομοκρατίας των ναζί. Δίπλα σας γίνονταν στρατιωτικές ενέργειες και εσείς κάνατε την επιλογή να είστε μαζί με τη Ρωσία. Να είστε μαζί με τη μητέρα πατρίδα σας», είπε χαρακτηριστικά.
Ειδικό ταμείο για τους συγγενείς των θυμάτων
Ο Ρώσος πρόεδρος, στη συνέχεια, ανακοίνωσε την ίδρυση ειδικού ταμείου για τη στήριξη των συγγενών των νεκρών κατά τη διάρκεια του πολέμου.
«Οι εμπνευστές των κυρώσεων τιμωρούν τον εαυτό τους»
Ο Πούτιν σημείωσε ότι η Δύση έχει αρχίσει «όχι μόνο μια στρατιωτική, αλλά και μια οικονομική επίθεση» κατά της Ρωσίας. «Δεν έχουν επιτύχει σε κανέναν από αυτούς τους τομείς», τόνισε.
«Οι εμπνευστές των κυρώσεων τιμωρούν τον εαυτό τους», είπε. Συνέχισε λέγοντας ότι: «Η Ρωσία είναι μια από τις πιο επικίνδυνες χώρες της Ευρώπης:
Προκάλεσαν την αύξηση των τιμών στις δικές τους χώρες, το κλείσιμο εργοστασίων, την κατάρρευση του ενεργειακού τομέα και λένε στους πολίτες τους ότι φταίνε οι Ρώσοι.
Ο Πούτιν μίλησε στη συνέχεια για τα στοιχεία του μειωμένου ΑΕΠ της Ρωσίας. Ισχυρίστηκε ότι αντί να καταρρεύσει η ρωσική οικονομία, αυτή έχει αναδιαρθρωθεί, ενώ η χώρα εξακολουθεί να συνεργάζεται με πολλές άλλες χώρες του κόσμου στο οικονομικό πεδίο.
Ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε τη Δύση για «κλοπή» των συναλλαγματικών αποθεμάτων της χώρας και είπε ότι «η ρωσική οικονομία έχει ξεπεράσει όλους αυτούς τους κινδύνους».
Έπειτα, ο Πούτιν μίλησε για περισσότερο εσωτερικά θέματα και τα νέα σχέδια για τη βιομηχανία και την οικονομία.
Σταθερές οι ρωσικές τράπεζες
Ο Πούτιν λέει ότι οι ρωσικές εγχώριες τράπεζες είναι σταθερές και η Μόσχα δεν χρειάζεται να δανειστεί επιπλέον χρήματα από το εξωτερικό.
Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι ο πληθωρισμός στη Ρωσία θα είναι 4% – λιγότερο από ό,τι στη Δύση. «Δεν χρειάζεται να ζητήσουμε χρήματα από το εξωτερικό», τόνισε.
Πρώτη αναφορά στη Λευκορωσία
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναφέρθηκε για πρώτη φορά στην ομιλία του στη Λευκορωσία, μετά τις συμφωνίες που υπεγράφησαν μεταξύ των χωρών την περασμένη εβδομάδα, με τις οποίες ενισχύθηκε η Ένωση που έχουν δημιουργήσει.
Μιλώντας για την οικονομική, εκπαιδευτική και επιστημονική ανάπτυξη της Ρωσίας, ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι: «Θα ήθελα να τονίσω ότι όσοι γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στη Λευκορωσία και στο Ντονμπάς, όσοι αγωνίστηκαν για την ανεξαρτησία αυτών των περιοχών, πρέπει να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μελλοντικής μας ανάπτυξης».
«Η Ρωσία βασίζεται σε εσάς για να λάβετε υπόψη σας αυτά τα τεράστια καθήκοντα», πρόσθεσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Κριτική σε ολιγάρχες
Ο Πούτιν κατηγόρησε ορισμένους ολιγάρχες ότι ξοδεύουν πολλά σε παλάτια και γιοτ και όχι αρκετά για την ανάπτυξη της χώρας.
Σημείωσε ότι κάποιοι έβλεπαν τη Ρωσία ως «απλώς μια πηγή εισοδήματος» και τώρα τους έχει «ληστέψει η Δύση».
Πολλοί Ρώσοι ολιγάρχες έχουν υποστεί κυρώσεις από τις δυτικές χώρες, με ορισμένους να βλέπουν τα γιοτ τους να κατάσχονται, τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους να δεσμεύονται και άλλα περιουσιακά στοιχεία να αφαιρούνται.
«Κανείς από τους απλούς πολίτες της χώρας τους δεν λυπήθηκε για όσους έχασαν μαζικούς τραπεζικούς λογαριασμούς στη Δύση. Κανείς δεν λυπήθηκε για εκείνους που έχασαν παλάτια και γιοτ», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Ρώσος πρόεδρος προέτρεψε τους ολιγάρχες να εξετάσουν μια άλλη επιλογή: να συνεργαστούν με τη «μητέρα πατρίδα» τους.
Για τα πυρηνικά όπλα
Ο Πούτιν συνέχισε την ομιλία του, επιστρέφοντας στα διεθνή θέματα. Παραπονέθηκε ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δεν επιτρέπουν τις επιθεωρήσεις πυρηνικών όπλων. Τόνισε ότι τα πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ, της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν ως στόχο τη Ρωσία. «Οι τελευταίες δηλώσεις των ηγετών τους το επιβεβαιώνουν αυτό», σημείωσε ο Ρώσος πρόεδρος.
Ο Πούτιν, έπειτα, ανακοίνωσε ότι η Ρωσία διακόπτει τη συμμετοχή της στην συνθήκη New Start που έχει υπογράψει με τις ΗΠΑ για τον περιορισμό των στρατηγικών πυρηνικών οπλοστασίων των δύο πλευρών.
«Σε ό,τι αφορά το θέμα αυτό, είμαι αναγκασμένος να ανακοινώσω σήμερα ότι η Ρωσία διακόπτει την συμμετοχή της στην συνθήκη για τα στρατηγικά επιθετικά όπλα», δήλωσε ο Πούτιν.
«Κυνική ή ηλίθια η Δύση»
Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι η Δύση είναι είτε «κυνική είτε ηλίθια» με την προσέγγισή της στον έλεγχο των εξοπλισμών και τη Ρωσία. Τόνισε ότι η σχέση μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ έχει επιδεινωθεί και «αυτό ήταν πρωτοβουλία των ΗΠΑ».
Πρόσθεσε ότι «βήμα προς βήμα άρχισαν να καταστρέφουν το σύστημα της παγκόσμιας ασφάλειας και τον έλεγχο των όπλων».
Ωστόσο, ο Πούτιν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Ρωσία να πραγματοποιήσει πρώτη πυρηνικό πλήγμα.
Πώς έκλεισε την ομιλία του
«Αγαπητοί συνάδελφοι, αγαπητοί πολίτες της Ρωσίας, σήμερα διανύουμε μια πολύ δύσκολη πορεία και ξεπερνάμε όλες τις δυσκολίες μαζί. Δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς, διότι διατηρούμε το παράδειγμα των προγόνων μας, και αυτό περνάει από γενιά σε γενιά, η αφοσίωση στην ενότητά μας, στην πατρίδα μας.
Αυτή η ενότητα έχει αποδειχθεί από τις πρώτες ημέρες της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης. Εκατοντάδες εθελοντές ήρθαν για να αγωνιστούν για την αλήθεια, για τη δικαιοσύνη, για τα συμφέροντα των ανθρώπων στο Ντονμπάς. Και τώρα, πλάι πλάι έχουμε μαχητές από όλα τα μέρη της Ασίας. Οι προσευχές τους είναι σε διαφορετικές γλώσσες, αλλά όλοι τους αγωνίζονται για την αλήθεια, για την πατρίδα», τόνισε στο τέλος της ομιλίας του ο Βλαντίμιρ Πούτιν.
«Η Ρωσία θα ανταποκριθεί σε κάθε πρόκληση. Επειδή είμαστε όλοι μια ενιαία χώρα. Είμαστε ένας μεγάλος ενωμένος λαός. Είμαστε σίγουροι για τη δύναμή μας. Η αλήθεια είναι μαζί μας. Σας ευχαριστώ», κατέληξε ο Ρώσος πρόεδρος.