Για τον χρόνο άφιξης των μαχητικών F-35 στην Ελλάδα, αλλά και για το εάν πράγματι τα ελληνοτουρκικά έχουν εισέλθει σε μία «νέα φάση» μίλησε ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.
«Τα πρώτα F-35 θα έρθουν στην Ελλάδα το 2028» αποκάλυψε ο υπουργός μιλώντας στην ΕΡΤ, και σημείωσε πως η πολιτική ηγεσία του ΥΕΘΑ θα ενημερώσει τη Βουλή για το πρόγραμμα που θα ενισχύσει την ελληνική Πολεμική Αεροπορία με αεροσκάφη 5ης γενιάς, ωστόσο πρόσθεσε ότι τα πρώτα αεροσκάφη θα έρθουν περίπου σε πέντε χρόνια. «Είναι μια σύνθετη διαδικασία η παραγωγή τους αλλά και η δημιουργία των κατάλληλων υποδομών» συμπλήρωσε.
Μιλώντας για τις κορβέτες ξεκαθάρισε πως το μεγαλύτερό τους μέρος θα ναυπηγηθούν στην Ελλάδα.
«Για τις κορβέτες θα παίξει ρόλο στην απόφαση το ζήτημα της ναυπήγησης εδώ. Τέσσερα θα είναι. Το πρώτο εκ των πραγμάτων θα ναυπηγηθεί στο εξωτερικό, τα υπόλοιπα όμως θέλουμε να τα ναυπηγήσουμε εδώ. Δεν είναι απλή υπόθεση. Τα ναυπηγεία θα πρέπει να έρθουν σε κατάσταση να αναλάβουν αυτό το επενδυτικό έργο. Από εκεί και πέρα θα καταλήξουμε στις τελικές αποφάσεις» εξήγησε ο υπουργός.
«Βαριά κουβέντα τα περί εθνικού εγκλήματος»
Απαντώντας στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ περί «εθνικού εγκλήματος» για τη μη συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στο εξοπλιστικό πρόγραμμα, ανέφερε: «Βαριά κουβέντα τα περί εθνικού εγκλήματος. Παραλάβαμε απαξιωμένα συστήματα που είχαμε επείγουσα ανάγκη. Έπρεπε να κάνουμε πολλά για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος. Δεν ισχύει κιόλας. Αν ναυπηγήσουμε τρεις κορβέτες δεν είναι αυτό επιστροφή στην εγχώρια πολεμική βιομηχανία;» σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Δεν είμαι σίγουρος ότι έχουμε μπει σε νέα φάση»
Ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε και στις τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά λέγοντας ότι μετά τους καταστροφικούς σεισμούς έχουν υποδεκαπλασιαστεί οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη. «Από 1.000 παραβιάσεις τον Ιανουάριο πέσαμε στις 100 το διάστημα από 6 έως 20 Φεβρουαρίου. Επίσης, δεν έχουν εισέλθει οπλισμένα μαχητικά» σημείωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος αλλά προέβη στην εκτίμηση ότι η οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν έχουν εισέλθει σε νέα φάση.
«Δεν είμαι σίγουρος ότι έχουμε μπει σε νέα φάση» είπε συγκεκριμένα και πρόσθεσε ότι η Αθήνα ήταν ανέκαθεν έτοιμη για διάλογο με την Τουρκία για την οικοδόμηση νέων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) αλλά όπως τόνισε με έμφαση «ο διάλογος αυτός δεν μπορεί να γίνει στη σκιά προκλητικής ρητορικής. Πρέπει να γίνει σε κλίμα ύφεσης».
Κατέληξε επισημαίνοντας ότι η βοήθεια της Ελλάδας προς την Τουρκία εκτιμήθηκε από την σεισμόπληκτη χώρα.