Ηταν και τα 8 UAV MQ-9 Reaper, ό,τι πιο σύγχρονο έχει να επιδείξει σήμερα η αμερικανική αεροπορία σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη, παρκαρισμένα στα υπόστεγά τους στην 110 Πτέρυγα Μάχης και περίμεναν μια επίσκεψη. Εδώ και μήνες επιχειρούν από τη Λάρισα, στη νέα αυτή αμερικανική βάση για drones, και ουδείς αμερικανός αξιωματούχος τα είχε επισκεφθεί. Ηρθε όμως η δρ Celleste Wallander, υφυπουργός Αμυνας για Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας των ΗΠΑ, προπομπός του αρχηγού του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Αντονι Μπλίνκεν, για να ενημερωθεί για την επιχειρησιακή τους λειτουργία και τη δυνατότητα που τους προσφέρει η Λάρισα να «παρατηρούν και να βλέπουν» τα πάντα, ακόμα και τι συμβαίνει στη Βαλτική ή στην Αφρική και την Ανατολική Μεσόγειο.
Συνοδευόταν από τον υφυπουργό Εθνικής Αμυνας, Νίκο Χαρδαλιά, και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, τον πρεσβευτή των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνη, την πρόξενο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Ελίζαμπεθ Λι, και ο αμερικανός διοικητής των MQ-9 Reaper τής εξήγησε ότι αυτά τα φοβερά μη επανδρωμένα αεροσκάφη επιχειρούν μόνο τη νύχτα, ότι έχουν ακτίνα 1.850 χιλιομέτρων, ότι μπορεί να βρίσκονται στον αέρα επί 20 συνεχείς ώρες, ότι διαθέτουν ηλεκτρονικά μηχανήματα που κανένα άλλο αεροπλάνο του είδους του δεν μπορεί να φέρει και ότι ναι μεν δεν φέρουν πυραύλους αλλά κάλλιστα όταν απαιτηθεί μπορεί να φέρουν πυραύλους αέρος-εδάφους.
Τρία παρόμοια UAV έχει ήδη δρομολογηθεί να αγοράσει και η χώρα μας. Θα εγκατασταθούν και αυτά στη Λάρισα. Θα ελέγχουν όλη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου έως τη Λιβύη.
Στη «Σούδα του Βορρά»
Αν και η αμερικανίδα υφυπουργός έφυγε ενθουσιασμένη από τη Λάρισα, πολύ πιο ενθουσιώδης ήταν η επίσκεψή της στην Αλεξανδρούπολη. Δεν πήγε κατευθείαν στο λιμάνι, αλλά στο Στρατηγείο της ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ όπου, παρουσία του διοικητή του Δ’ Σώματος Στρατού, αντιστρατήγου Δημόκριτου Κωνσταντάκου, τους υποδέχθηκε ο διοικητής της Μεραρχίας, υποστράτηγος Παναγιώτης Καβιδόπουλος, και τους ενημέρωσε για τις τρέχουσες δραστηριότητες του Σχηματισμού. Ηταν από τις σπάνιες φορές που υφυπουργός των ΗΠΑ επισκέπτεται ελληνική στρατιωτική μονάδα και ενημερώνεται για τις επιχειρήσεις της, για τις υβριδικές απειλές που δεχόταν η χώρα μας, για τη φύλαξη των συνόρων της ΕΕ, για τις συμμαχικές ασκήσεις και τις στρατιωτικές δραστηριότητες στην περιοχή. Η Μεραρχία είναι μια μονάδα που απέχει μόλις λίγα χιλιόμετρα (σε ευθεία γραμμή) από τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Η Αμερικανίδα φωτογραφήθηκε με το προσωπικό της μονάδας και αμέσως μετά βρέθηκε στις εγκαταστάσεις του λιμένα της Αλεξανδρούπολης.
Ο στρατηγός Φλώρος τής είπε ότι το ονομάζουν και «Σούδα του Βορρά», της έδειξαν το λιμάνι, και εκείνη ζήτησε να μάθει πώς μεταφέρεται οπλισμός (αλλά και προϊόντα) από την Αλεξανδρούπολη. Της είπαν ότι είναι ένας ασφαλής οδικός, σιδηροδρομικός και λιμενικός κόμβος μέσω του οποίου κάλλιστα μπορεί να μεταφερθεί οτιδήποτε, από άρματα μάχης, επιθετικά ελικόπτερα, πυροβόλα, οχήματα μεταφοράς προσωπικού έως σιτηρά και είδη ανθρωπιστικής βοήθειας, άμεσα έως τη Βαλτική, χωρίς να περάσουν από τα Δαρδανέλια.
Της εξήγησαν πώς λειτουργούν οι προβλήτες, πόσο είναι το βάθος του λιμανιού, πώς γίνεται η επέκτασή του, και πραγματικά, όπως έλεγε, έμεινε απόλυτα ικανοποιημένη. Κυρίως όταν της είπαν ότι η περιοχή της Αλεξανδρούπολης είναι ζωτικής σημασίας για τα επιχειρησιακά σχέδια της Συμμαχίας, που αφορούν την ενίσχυση της ανατολικής της πτέρυγας απέναντι σε μια ολοένα πιο απρόβλεπτη και επιθετική Ρωσία, ενώ είναι καθοριστική για την ενεργειακή ασφάλεια ολόκληρης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, χάρη σε εξαιρετικά φιλόδοξα έργα όπως η δημιουργία της πλωτής μονάδας αποθήκευσης και επαναεροποίησης. «Ο Μέγας Αλέξανδρος», της είπαν, «του οποίου το όνομα φέρει αυτή η πόλη με υπερηφάνεια, επισήμανε κάποτε ότι δεν υπάρχει τίποτα αδύνατο για όποιον προσπαθεί. Και πράγματι, έτσι έχουν τα πράγματα».
Το δείπνο στο Μαξίμου και τα F-35
Η αμερικανίδα υφυπουργός μετά την επίσκεψή της στην Αλεξανδρούπολη και τη Λάρισα βρέθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου παρακάθησε στο δείπνο του Πρωθυπουργού προς τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν. Και χθες την ώρα που στο υπουργείο Εξωτερικών διεξαγόταν ο στρατηγικός διάλογος ΗΠΑ – Ελλάδας, η Αμερικανίδα βρέθηκε στο υπουργείο Αμυνας, όπου ένα από τα πολλά θέματα που συζήτησε ήταν η πορεία της προμήθειας (και της χρηματοδότησης) των F-35.