Σε μία ύστατη προσπάθεια να προστατεύσει τη λίρα, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας προειδοποίησε τους δανειστές στη χώρα να μην στέλνουν δολάρια σε συνεργαζόμενες τράπεζες στο εξωτερικό.
Σύμφωνα με πηγές, που επικαλείται το Bloomberg, τις πρώτες έξι εβδομάδες τους έτους οι εμπορικές τράπεζες της Τουρκίας, φαίνεται ότι κατέθεσαν καθαρά 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε λογαριασμούς στο εξωτερικό.
Οι εκροές σκληρού νομίσματος εμποδίζουν τις προσπάθειες να διατηρηθεί η λίρα σταθερή και ο πληθωρισμός υπό έλεγχο εν όψει των εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για τον Μάιο.
Αν και δεν υπάρχουν κανονισμοί που να εμποδίζουν τις τράπεζες να μεταφέρουν κεφάλαια στις ανταποκρίτριές τους τράπεζες στο εξωτερικό, Τούρκοι αξιωματούχοι είπαν ότι θέλουν τα μετρητά αυτά να φυλάσσονται στα ταμεία της νομισματικής αρχής.
Αυστηροί έλεγχοι
Οι συναλλαγές των δανειστών σε ξένο νόμισμα έχουν τεθεί υπό αυξημένο έλεγχο τους τελευταίους μήνες, με την κεντρική τράπεζα να τους ζητά να μην πραγματοποιούν σημαντικές συναλλαγές με ξένες τράπεζες μετά τις ώρες της αγοράς.
Η τελευταία προειδοποίηση ισχύει για όλους τους εμπορικούς δανειστές που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων μονάδων ξένων τραπεζών. Η κεντρική τράπεζα αρνήθηκε να σχολιάσει.
Οι αποπληρωμές χρέους των εμπορικών τραπεζών προκαλούν επίσης εκροές συναλλάγματος και πιέζουν τη λίρα. Οι τράπεζες μείωσαν το συνολικό εξωτερικό χρέος τους σχεδόν στο μισό στα 50 δισεκατομμύρια δολάρια από τα τέλη του 2017, καθώς το κόστος του εξωτερικού δανεισμού εκτινάχθηκε και η τοπική ζήτηση για δάνεια σε σκληρά νομίσματα μειώθηκε.
Ο δείκτης μετατροπής για τον εξωτερικό δανεισμό των τραπεζών μειώθηκε στο 92% το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους, από πάνω από 100% στα μέσα του 2021, μετατρέποντάς τες σε καθαρούς πληρωτές εξωτερικού χρέους.
Το Bloomberg Economics εκτιμά ότι η κεντρική τράπεζα δαπάνησε έως και 108 δισεκατομμύρια δολάρια για να διατηρήσει τη λίρα σχετικά σταθερή πέρυσι.