Οι χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες είναι το όπλο μας στις αγορές, για αυτό και θα πρέπει να τις κρατάμε ασφαλείς.
Ωστόσο, οι περισσότεροι χρησιμοποιούμε κωδικούς (ΡΙΝ) με αριθμούς που μπορούμε εύκολα να τους απομνημονεύσουμε ή που σημαίνουν κάτι ιδιαίτερο.
Αυτό όμως δεν τους καθιστά ασφαλείας, καθώς είναι πολύ εύκολο να «σπάσουν» σε περίπτωση που η κάρτα κλαπεί.
20 προσπάθειες αρκούν
Μελέτη της DataGenetics αποδεικνύει ότι οι κλέφτες χρεωστικών και πιστωτικών καρτών είναι ικανοί να μαντεύουν με ποσοστό επιτυχίας άνω του 25% το ΡΙΝ των καρτών μέσα σε 20 προσπάθειες.
Πώς βρίσκουν όμως τόσο εύκολα τους κωδικούς; Για να απαντήσουν στο ερώτημα, οι ερευνητές έκαναν φύλλο και φτερό το διαδίκτυο για αριθμούς λογαριασμών και ΡΙΝ που έχουν εκτεθεί σε παραβιάσεις και μελέτησαν τους αριθμούς που ο κόσμος διαλέγει περισσότερο για κωδικούς ασφαλείας.
Όπως προέκυψε από την έρευνα, πολλοί χρησιμοποιούν κοινότυπους συνδυασμούς όπως «1234» ή «1111» για PIN, τα οποία απομνημονεύονται εύκολα αλλά παραβιάζονται ευκολότερα.
Οι δέκα πιο δημοφιλείς, αλλά όχι ασφαλείς κωδικοί λοιπόν, είναι οι εξής:
- 1234
- 1111
- 0000
- 1212
- 7777
- 1004
- 2000
- 4444
- 2222
- 6969
Αν έχετε κάποιον από αυτούς τους κωδικούς, αλλάξτε τον αμέσως. Η μελέτη επισημαίνει ότι είναι καλύτερο να προτιμήσετε τυχαίους αριθμούς που δεν έχουν κάποια σημειολογική αναφορά παρά χρονολογίες γεννήσεων, ημερομηνίες γιορτών και επετείων ή χρονολογίες που έχουν γίνει διάσημες από κινηματογραφικές ταινίες, όπως το «2012».
- Οι αστρονόμοι ξύνουν τα κεφάλια τους για εξωπλανήτη που γεννήθηκε πρόωρος
- Έντονος καβγάς Γιαννούλη – Γεωργιάδη: «Πέθανε καρκινοπαθής λόγω καθυστερημένου χειρουργείου» – «Ντροπή, ο ασθενής ζει»
- Καραμανλής: «Αδειάζει» Μητσοτάκη για διαγραφή Σαμαρά, δεν ενδιαφέρεται για ΠτΔ – Κριτική στην κυβερνητική πολιτική