«Τα ακριβά αρώματα χωράνε σε μικρά μπουκάλια»…
Πρόκειται για την απάντηση των περισσοτέρων κοντών επί γης, γυναικών και ανδρών, σε όσους επιμένουν να τους κοιτάνε από… ψηλά.
Η επιστήμη όμως έρχεται να δικαιώσει αυτούς που βρίσκονται πιο κοντά στη γη, αποδεικνύοντας ότι, είτε πρόκειται για γυναίκες, είτε πρόκειται για άνδρες, ζουν περισσότερο από όσους κοιτούν τον ουρανό περίπου στα ίσα.
Ζητούμενο η μακροζωία
Το CNBC, που αποφάσισε να καταπιαστεί με το μείζον θέμα, επικοινώνησε με τους ειδικούς στη μακροζωία, τον δημογράφο Ζαν Μαρί Ρομπίν και τον ειδικό στη γήρανση Ντέιβιντ Σινκλέαρ από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και μεταφέρει τα εξής επιστημονικά συμπεράσματα.
Excited for pro-short propaganda, and the ensuing «elites now want to make your kids shorter» backlash https://t.co/xWeHF1Se8a
— Don Moynihan (@donmoyn) January 2, 2023
Στο παρελθόν, οι κοντοί είχαν τραβήξει στη μοιρασιά το… μικρό σπίρτο. Ζούσαν δηλαδή λιγότερο από τους ψηλούς, γιατί δεν έτρωγαν σωστά στα πρώτα χρόνια της ζωής τους.
Σήμερα, οι πιο κοντοί άνθρωποι, που τρώνε σωστά και έχουν την απαραίτητη εκπαίδευση, βγάζουν νοκ άουτ στο προσδόκιμο ζωής τους ψηλότερους συμπολίτες τους με τα ανάλογα διαπιστευτήρια.
Συγκεκριμένα έρευνα του 2003 απέδειξε μια αρνητική σύνδεση μεταξύ ύψους και μακροζωίας, αφού οι κοντότεροι άνθρωποι με τα μικρότερα σώματα, στο δείγμα όσων εξέτασαν οι ερευνητές, ανέπτυξαν λιγότερες χρόνιες ασθένειες στη μέση ηλικία τους.
Σκιέρ vs. μπασκετμπολίστες
Για παράδειγμα οι σκιέρ ζουν εφτά χρόνια περισσότερα από τους μπασκετμπολίστες, γιατί σύμφωνα με τον Ρομπίν «όταν είσαι ψηλότερος χρειάζεσαι περισσότερες αντιγραφές κυττάρων για το σώμα σου, γεγονός που σε οδηγεί στην εξάντληση γρηγορότερα».
Ξεκάθαρα το ύψος μετράει, λέει ο Σινκλέρ, εξηγώντας ότι όσο πιο μικρόσωμος είσαι, άνθρωπος ή και σκύλος, θα ζήσεις περισσότερο από τους υπολοίπους.
Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο, ο κόσμος είναι γεμάτος χήρες μόνες να ψάχνουν συντροφιά σε κάθε γωνιά της γης.
Όλα για το… παιδί
Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι μεταξύ κοντών ανδρών και κοντών γυναικών, οι γυναίκες βγαίνουν μπροστά στη μακροζωία για ορμονικούς λόγους, είναι από τη γέννηση τους περισσότερο ανθεκτικές στις δυσκολίες, αλλά και επειδή συνήθως έχουν στο μυαλό τους ότι πρέπει να ζήσουν περισσότερο για να φροντίσουν και τα παιδιά τους.
«Όσο οι άνδρες μένουν υγιείς χωρίς αναπηρία, ο δείκτης θνησιμότητας τους είναι ίδιος με τις γυναίκες. Αλλά οι άνδρες δεν επιβιώνουν αν έχουν φτωχή υγεία, σε αντίθεση με τις γυναίκες που τα καταφέρνουν», εξηγεί ο Ρομπίν.
«Είναι εντυπωσιακό ότι οι γυναίκες ζουν περισσότερο, γιατί είναι πασιφανές ότι οι κοινωνίες μας δεν τους φέρονται και τόσο καλά, οπότε θα περιμέναμε το αντίθετο», καταλήγει ο ίδιος.