Το όνομά του είναι συνυφασμένο με την Apple και το IPhone που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής πολλών ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.
Η ιστορία του Στιβ Τζομπς, ωστόσο, έρχεται να αποδείξει πως ο χαρακτηρισμός «παράξενη ιδιοφυΐα» δεν είναι τυχαία.
Γεννήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 1955, από Αμερικανίδα μητέρα και Σύρο πατέρα. Οι γονείς του αποφασίζουν να τον δώσουν για υιοθεσία, καθώς δεν είχαν παντρευτεί και η σχέση τους προκαλούσε έντονες αντιδράσεις μεταξύ των οικογενειών τους.
Η Κλάρα και ο Πολ Τζομπς θα γίνουν οι θετοί γονείς του Στιβ, με την μόνη απαίτηση από τους βιολογικούς γονείς του, να τον στείλουν στο πανεπιστήμιο. Ο Στιβ βέβαια απέδειξε στο μέλλον πως είχε αντίθετη άποψη καθώς δεν ολοκλήρωσε ποτέ τις σπουδές του.
Χρόνια αργότερα, ο Στιβ, ενήλικος πλέον, θα εντοπίσει την βιολογική του αδερφή, Μόνα Σίμπσον με την οποία θα αναπτύξει μία ιδιαίτερη σχέση καθώς είχαν πολλά κοινά. Η ίδια μάλιστα του αφιέρωσε το βιβλίο της, με τίτλο «Anywhere But Here», το οποίο έγινε και ταινία με τη Σούζαν Σάραντον και τη Νάταλι Πόρτμαν.
Το ταξίδι στην Ινδία
Το 1974 ο Τζομπς ταξίδεψε και έμεινε για επτά μήνες στην Ινδία αναζητώντας πνευματική καθοδήγηση. Αποκάλυψε πως πειραματίστηκε με το παραισθησιογόνο LSD και τελικά υιοθέτησε τις πρακτικές του Ζεν Βουδισμού, ο οποίος επηρέασε σημαντικά και τη μετέπειτα ζωή του.
Κάποια στιγμή είχε σκεφτεί να γίνει μοναχός στην Ιαπωνία.
Η αρχή της Apple
Ο Τζομπς γνώρισε τον συνέταιρο του, Στιβ Βόζνιακ στο λύκειο. Εκείνος ήταν 13 και ο Βόζνιακ 18. Όταν ίδρυσαν την Apple υπήρχε και τρίτος συνέταιρος, ο Ρόναλντ Γουέιν, ο οποίος μάλιστα καθιέρωσε και το πασίγνωστο σήμερα λογότυπο της Apple.
Ο Γουέιν πούλησε δύο εβδομάδες μετά την ίδρυση της εταιρείας το 10% που κατείχε έναντι 800 δολαρίων, μία κίνηση που του κόστισε δισεκατομμύρια.
Ο Τζομπς δεν υπήρξε έντιμος απέναντι στον Βόζνιακ. Όταν δημιούργησαν το παιχνίδι Breakout για την Atari είχαν συμφωνήσει να μοιραστούν τα κέρδη 50-50. Ενώ τα κέρδη ήταν 5.000 δολάρια, ο Τζομπς είπε στον Βόζνιακ ότι είχε λάβει μόλις 700 δολάρια και έτσι του έδωσε 350 δολάρια, κρατώντας για τον εαυτό του τα υπόλοιπα 4.650.
Η αποχή από το μπάνιο
Ο Τζομπς ήταν εργαζόμενος στην Atari και συγκεκριμένα από ένα σημείο και μετά είχε αναλάβει αποκλειστικά τη βραδινή βάρδια, λόγω των παραπόνων των συναδέρφων του για την κακή του υγιεινή.
Ο Τζομπς έκανε σπάνια μπάνιο, καθώς πίστευε ότι λόγω της χορτοφαγικής του δίαιτας δεν μύριζε, κάτι που φυσικά δεν ίσχυε.
Το 1985, ο Τζομπς εκδιώχθηκε από την Apple. Πούλησε όλες τις μετοχές του, κρατώντας συμβολικά μονάχα μία. Αργότερα αναγνώρισε ότι η απομάκρυνσή του από την Apple του έκανε καλό, γιατί είχε την ευκαιρία να πειραματιστεί με άλλα πράγματα, όπως με την Pixar, την εταιρεία που τελικά τον έκανε δισεκατομμυριούχο.
Σημειώνεται πως την ίδια χρονιά, παραιτείται και ο Βόζνιακ από την Apple και αρχίζει να ασχολείται με φιλανθρωπίες.
Το παιδί που απαρνιόταν
Σε ηλικία 23 ετών ο Τζομπς θα αποκτήσει μία κόρη εκτός γάμου,τη Λίζα Μπρέναν, ένα παιδί που άργησε πολλά χρόνια να αναγνωρίσει. Για μεγάλο διάστημα αρνιόταν ότι ήταν ο πατέρας της, έτσι η μητέρα της Λίζα τη μεγάλωσε στηριζόμενη σε επιδόματα της κοινωνικής πρόνοιας.
Παρ’ όλα αυτά, ο Τζομπς λίγο μετά τη γέννηση της Λίζα έδωσε το όνομά της στον νέο υπολογιστή της Apple. Όταν την αποδέχθηκε η Λίζα άλλαξε το όνομά της σε Λίζα Μπρέναν – Τζομπς.
Το 1997 όταν έγινε CEO της Apple δήλωνε πως έπαιρνε μισθό 1 δολαρίου τον χρόνο. Το 2007 είχε πει χαρακτηριστικά: «Παίρνω 50 σεντς τον χρόνο γιατί εμφανίζομαι στη δουλειά και τα άλλα 50 σεντς με βάση τις επιδόσεις μου».
Επίσης ο Τζομπς δεν ήταν καθόλου φιλάνθρωπος, σε αντίθεση με πολλούς μεγάλους επιχειρηματίες. Τον πρώτο καιρό της Apple έκοψε τα φιλανθρωπικά προγράμματα της εταιρείας, λέγοντας ότι θα τα ξεκινούσε και πάλι όταν η επιχείρηση θα ήταν πιο κερδοφόρα.
Η τεράστια άνοδος της εταιρείας ήρθε, αλλά οι φιλανθρωπικές ενέργειες δεν επέστρεψαν ποτέ.
«Oh wow, oh wow, oh wow»
Το 2003, ο Τζομπς διαγνώστηκε με καρκίνο στο πάγκρεας. Παρά τις συμβουλές των γιατρών για άμεση επέμβαση, ο ίδιος αποφασίζει να καταφύγει στην εναλλακτική ιατρική, ακολουθώντας vegan διατροφή, λαμβάνοντας διάφορα φυτικά φάρμακα και παίρνοντας συμβουλές από ένα μέντιουμ.
Έπειτα από εννέα μήνες υποχώρησε και δέχθηκε να κάνει την επέμβαση. Πολλοί πιστεύουν ότι αυτή η καθυστέρηση έπαιξε σημαντικό ρόλο στον πρόωρο θάνατό του.
Τα τελευταία λόγια του πριν πεθάνει, ήταν «Oh wow, oh wow, oh wow». Τα είπε έχοντας όλη του την οικογένεια μαζεμένη γύρω του.
Την ημέρα του θανάτου του,οι σημαίες στα κτίρια της Apple, της Microsoft και της Disneyland (ήταν μεγαλομέτοχος της Disney) κυμάτιζαν μεσίστιες.