Οταν στον κυρωμένο χάρτη μια έκταση εμφανίζεται να έχει δασικό χαρακτήρα, δεν απαιτείται πλέον ειδικά στις συμβολαιογραφικές πράξεις αποδοχής κληρονομιάς να επισυνάπτεται πιστοποιητικό περί δασικού ή μη χαρακτήρα από τις δασικές υπηρεσίες.
Επίσης, ειδικά στις συμβολαιογραφικές πράξεις αποδοχής κληρονομιάς, σε περιπτώσεις εκτάσεων που δεν περιλαμβάνονται στον δασικό χάρτη επειδή δεν είναι δασικές δεν απαιτείται ούτε η υπεύθυνη δήλωση (του άρθρου 8 του Ν. 1599/1986) επί του τοπογραφικού διαγράμματος.
Αυτή είναι η μία από τις πολλές ρυθμίσεις που προβλέπεται από το σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο «Διατάξεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την προστασία του φυσικού και χωροταξικού περιβάλλοντος». Το σχέδιο νόμου τέθηκε την περασμένη Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου σε ηλεκτρονική διαβούλευση, η οποία θα διαρκέσει έως σήμερα 28 Φεβρουαρίου. Περιέχει 142 άρθρα και το μικρό χρονικό διάστημα που δόθηκε για διαβούλευση προκάλεσε αντιδράσεις από 11 περιβαλλοντικές οργανώσεις.
Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, διατάξεις που αφορούν την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος καθώς και χωροταξικές και πολεοδομικές διατάξεις. «ΤΑ ΝΕΑ» παρουσίασαν σε προηγούμενες δημοσιεύσεις, αναλυτικά, τις περισσότερες από τις προβλεπόμενες διατάξεις του σχεδίου νόμου.
Ετσι, σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν καθυστερήσεις στη λειτουργία των Επιτροπών Εξέτασης Αντιρρήσεων εξαιτίας παραιτήσεων των δικηγόρων που τελούν πρόεδροι αυτών, προβλέπεται η άμεση αναπλήρωσή τους από δασολόγους.
Λύση
Με το σχέδιο νόμου δίνεται λύση και για το θέμα των εκχερσωμένων εκτάσεων. Ειδικότερα, εκχέρσωση δασών προς απόδοση σε αγροτική οποιασδήποτε φύσης καλλιέργεια απαγορεύεται. Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται «η από γεωργικούς συνεταιρισμούς, ομάδες παραγωγών ή φυσικά πρόσωπα εκχέρσωση δασικών εκτάσεων ή η χρήση από αυτούς ασκεπούς έκτασης ή διάκενου εντός δάσους ή δασικής έκτασης, εμβαδού έως 30 στρέμματα όταν πρόκειται για φυσικά πρόσωπα, για γεωργική ή δενδροκομική καλλιέργεια».
Στις εκτάσεις αυτές, για όσο χρόνο τελούν υπό καθεστώς ενίσχυσης, δεν επιβάλλονται διοικητικά μέτρα και κυρώσεις κατ’ εφαρμογή της δασικής νομοθεσίας, ενώ η εκτέλεση σχετικών διοικητικών πράξεων που έχουν εκδοθεί αναστέλλεται.
Συνένωση
Σε ό,τι αφορά τις πολεοδομικές – χωροταξικές διατάξεις, προβλέπεται, μεταξύ άλλων, και η συνένωση όμορων γηπέδων. Οπως αναφέρεται, δεν απαγορεύεται η λειτουργική συνένωση ακινήτων, υπό τους γενικούς ή ειδικούς όρους που τίθενται για κάθε περιοχή. Οπως αναφέρεται: «Η λειτουργική συνένωση γηπέδων είναι επιτρεπτή και για την οικοδομική αξιοποίηση όμορων γηπέδων και στην περίπτωση που τουλάχιστον ένα εξ αυτών ήταν, ακόμη και κατά παρέκκλιση, άρτιο και οικοδομήσιμο κατά τις διατάξεις που ίσχυαν μέχρι τον χρόνο ενάρξεως ισχύος του Ν. 4759/2020, αρκεί το προκύπτον από τη λειτουργική συνένωση γήπεδο να έχει εμβαδόν τουλάχιστον τέσσερις χιλιάδες (4.000) τ.μ., χωρίς να απαιτούνται για την οικοδομησιμότητά του περαιτέρω προϋποθέσεις».