Το Πεκίνο μοιάζει να επιμένει στο ειρηνευτικό σχέδιο των 12 σημείων το οποίο παρουσίασε στην πρώτη επέτειο από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τονίζοντας πως διατηρεί ανοιχτούς διαύλους με όλες τις πλευρές και έχει ειλικρινείς προθέσεις.
Πρόκειται για ένα σχέδιο το οποίο ναι μεν προτείνει κατάπαυση του πυρός και διαπραγματεύσεις, όμως δεν κάνει λόγο ευθέως για αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από το έδαφος της Ουκρανίας. Κι αυτό ενώ είναι γνωστό ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Μόσχα ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι επαναβεβαίωσε τη στρατηγική συμμαχία ανάμεσα στις δύο χώρες και την πρόθεσή του να αναπτυχθούν περαιτέρω.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Wall Street Journal», Γερμανία και Γαλλία, από κοινού με τη Βρετανία, φέρονται να έχουν παρουσιάσει στους Ουκρανούς σχέδιο για την έναρξη διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία, χωρίς την προϋπόθεση αποχώρησης των στρατευμάτων της από όλα τα εδάφη της χώρας, με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας και την πρόσβαση σε προηγμένα στρατιωτικά συστήματα. Οι πηγές της εφημερίδας διευκρινίζουν, πάντως, ότι εναπόκειται στο Κίεβο να αποφασίσει πότε και πώς θα ξεκινήσουν τέτοιες συνομιλίες.
Η αλήθεια, πάντως, είναι ότι η κινεζική πρωτοβουλία μοιάζει να έχει «ανακατέψει την τράπουλα», έστω κι αν οι αντιδράσεις των άμεσα ενδιαφερομένων είναι διαφορετικές και αντιφατικές. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Κρεμλίνο τη χαιρέτισε και όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών, «συμμερίζεται τις απόψεις της Κίνας. Δίνουμε μεγάλη προσοχή στο σχέδιο των κινέζων φίλων μας (…) Πρόκειται για μια πολύ μακρά και εντατική διαδικασία» σημείωσε από την πλευρά του ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Βλαντίμιρ Πούτιν.
Οσο για τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υιοθέτησε αρχικά χαμηλούς τόνους απέναντι στο Πεκίνο, χαρακτήρισε ενδιαφέρουσες αρκετές από τις πλευρές του σχεδίου – κυρίως εκείνη που αναφέρεται στον σεβασμό του απαραβίαστου των συνόρων και της εθνικής κυριαρχίας όλων των κρατών – και εξέφρασε την πρόθεσή του να συναντηθεί το συντομότερο δυνατό με τον Σι Τζινπίνγκ για να το συζητήσουν συγκεκριμένα. «Θέλω ειλικρινά να πιστεύω ότι η Κίνα δεν θα προμηθεύσει όπλα στη Ρωσία» είπε παράλληλα, παίρνοντας θέση σε ένα θέμα που έχει βρεθεί στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας.
Χθες, πάντως, με ανάρτησή του στο Instagram, ο Ζελένσκι έστρεψε εκ νέου την προσοχή στις εξελίξεις στο πολεμικό μέτωπο. «Θέλω πραγματικά να την πετύχουμε (τη νίκη) φέτος. Διαθέτουμε τα πάντα γι’ αυτό – κίνητρο, αυτοπεποίθηση, φίλους, διπλωματία» έγραψε. Κι αυτό ενώ από την πλευρά των Αμερικανών εστάλη εκ νέου αυστηρό μήνυμα προς την Κίνα για το ενδεχόμενο εξοπλισμού της Ρωσίας. «Εφόσον τα πράγματα εξελιχθούν προς αυτή την κατεύθυνση, τότε αυτό θα συνεπάγεται πραγματικά σοβαρό κόστος για την Κίνα» τόνισε μιλώντας στο CNN ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν.
Αξίζει να υπενθυμίσουμε, επίσης, ότι η αρχική υποδοχή από την Ουάσιγκτον του σχεδίου ειρήνευσης υπήρξε τουλάχιστον ψυχρή. «Ο Πούτιν το χειροκροτεί, πώς λοιπόν θα μπορούσε να είναι καλό; Δεν βλέπω τίποτα σε αυτό που να σηματοδοτεί πως υπάρχει κάτι το οποίο θα ωφελούσε οποιονδήποτε άλλο πέρα της Ρωσίας» υπογράμμισε ο ίδιος ο Τζο Μπάιντεν μιλώντας στο δίκτυο του ABC. Κινούμενος, έτσι, σε εμφανώς αντίθετη κατεύθυνση από τον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος δήλωσε πως «είναι καλό το γεγονός ότι εμπλέκεται η Κίνα στις ειρηνευτικές προσπάθειες», ενώ προανήγγειλε επίσκεψή του στο Πεκίνο στις αρχές Απριλίου.
Τα πρώτα Leopard 2
Στα πεδία των μαχών, την ίδια στιγμή, φαίνεται πως υπάρχει στασιμότητα, παρά τη συνέχιση των σφοδρών και πολύνεκρων (και για τις δύο πλευρές) συγκρούσεων. Οπως επανέλαβε το ουκρανικό γενικό επιτελείο, οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν να σφίξουν τον κλοιό γύρω από το Μπαχμούτ και άλλες πόλεις-κλειδιά στο Ντονμπάς, χωρίς ωστόσο να έχουν μέχρι τώρα καταφέρει να αναγκάσουν τους αμυνόμενους να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους. Μάλιστα, ο ουκρανός κυβερνήτης του Λουγκάνσκ, Σέρχι Χαϊντάι, άφησε να εννοηθεί ότι μόλις φτάσουν στην πρώτη γραμμή τα νέα οπλικά συστήματα από τη Δύση – η Πολωνία ανακοίνωσε πως παρέδωσε ήδη τα πρώτα τεθωρακισμένα Leopard 2 – ενδέχεται να ξεκινήσει ένας νέος μεγάλος γύρος αντεπίθεσης.
Μία ακόμη εξέλιξη των τελευταίων 24ώρων χρήζει ιδιαίτερης αναφοράς. Η μια αφορά τον ισχυρισμό λευκορώσων αντικαθεστωτικών ότι κατόρθωσαν, με τη χρήση drone, να τινάξουν στον αέρα ένα ρωσικό Beriev A-50 που βρισκόταν στο έδαφος της χώρας τους και εκτελούσε αποστολές από εκεί. Ο συγκεκριμένος τύπος αποτελεί ένα εξελιγμένο αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης (ραντάρ) και ηλεκτρονικού πολέμου, ενώ στην περίπτωση που η πληροφορία επιβεβαιωθεί, θα είναι το πιο σημαντικό σαμποτάζ στο έδαφος της Λευκορωσίας.