Από τα έθνικ μοτίβα του Bartok, την ιδιοφυή μουσική ταυτότητα της Πολωνίδας βιολονίστας Grażyna Bacewicz,  στην πιο μυστικιστική ατμόσφαιρα ενός πραγματικά ανορθόδοξου «ποιήματος» του Bloch, που συνδυάζει εβραϊκά θέματα με το Γρηγοριανό Μέλος. Αυτή είναι η μουσική διαδρομή υπό τον τίτλο  “UNORTHODOX 3B” που προτείνουν μέσα από την παράστασή τους ο Λαέρτης Κοκολάνης και η Ελένη Νταφέκα,  οι οποίοι αποτελούν το Duo YūGEN. Κόντρα, όπως εξηγούν,  στο αναμενόμενο της φράσης Τρία B’s, που υποδηλώνει την πρωτοκαθεδρία των Bach, Beethoven, Brahms, η «ανορθόδοξη» επιλογή των Bartok, Bacewicz, Bloch σίγουρα εξερευνά σπάνια ακούσματα.  Λίγο πριν ανέβουν στην σκηνή του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσού η Ελένη Νταφέκα μιλά για την περιπλάνηση του ανήσυχου ντούο και τη δεκαετή κοινή μουσική τους πορεία.

Γιατί χαρακτηρίζετε ανατρεπτικό το πρόγραμμα σας της  συναυλία  σας;

Επειδή το κάθε έργο αυτής της συναυλίας είναι ανατρεπτικό για διαφορετικούς λόγους. Η 1η Ραψωδία του Bartók φέρνει τον ανατολικοευρωπαϊκό τρόπο παιξίματος του βιολιού, συγκεκριμένα των τσιγγάνων της Ρουμανίας, στο δυτικό πλαίσιο συναυλιών.

Η Bacewicz, που παρεμπιπτόντως το έργο της παίζεται πρώτη φορά στην Ελλάδα, είναι από μόνη της μια ανατρεπτική φυσιογνωμία στην ανδροκρατούμενη κοινωνία της Πολωνίας και όχι μόνο φυσικά, στις αρχές του 20ου αιώνα. Μια γυναίκα που κατάφερε να επιβληθεί και να κερδίσει το σεβασμό και την εκτίμηση συναδέλφων της, μουσικοκριτικών και κοινού. Η σονάτα του εβραϊκής καταγωγής Bloch, περιγράφει τον ιδεατό για εκείνον κόσμο, μέσα από τη συνύπαρξη των εβραϊκών μουσικών θεμάτων με το Χριστιανικό Credo και Gloria του Γρηγοριανού Μέλους!!!

Ακούγεται αρκετά αισιόδοξο και πολύ δύσκολο ”να φέρετε το κοινό πιο κοντά στο μεγαλείο της κλασικής μουσικής” όπως οι ίδιοι λέτε. Πως πιστεύετε ότι θα το πετύχετε αυτό;

Έχουμε “κλέψει” και πιστεύουμε ακράδαντα μια δήλωση του σπουδαίου μαέστρου και παιδαγωγού Benjamin Zander που λέει πως ” όλοι αγαπούν την κλασική μουσική, απλά κάποιοι δεν το ξέρουν ακόμα”. Πιστεύουμε πως εμείς ως ερμηνευτές αυτής της μουσικής, έχουμε έναν σύνθετο ρόλο επάνω στη σκηνή. Πολλές φορές χρειάζεται να βρεις εσύ ως καλλιτέχνης τον τρόπο προσέγγισης του ακροατή, το σημείο επαφής που θα τον κάνει συμμέτοχο σε αυτό που συμβαίνει στη σκηνή. Δηλαδή το τρίπτυχο ‘μουσική-εκτελεστής-ακροατής’ πρέπει να είναι σε πλήρη διάδραση και εναρμονισμένο. Δε λέμε πως το πετυχαίνουμε πάντα, όμως αυτό προσπαθούμε σε κάθε μας συναυλία.

Ποιο είναι το duo Yūgen , η κοινή σας διαδρομή με τον Λαέρτη Κοκολάνη;

Η διαδρομή μας ξεκινάει το 2013, με την πρώτη μας συναυλία ως ντούο, στα πλαίσια του κύκλου συναυλιών μουσικής δωματίου της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Έκτοτε οι κοινές μας καλλιτεχνικές αναζητήσεις και ο αλληλοσεβασμός αλλά και οι άκρως αντιθετικοί μας χαρακτήρες που κάνουν ένα απόλυτο γιν-γιάνγκ, μας οδήγησαν σε συνεχείς συνεργασίες μέχρι και σήμερα, 10 χρόνια μετά. Φυσικά σε αυτή την πορεία συνέβαλαν τα μέγιστα και αγαπημένοι φίλοι οι οποίοι μας στηρίζουν και μας βοηθούν με κάθε δυνατό τρόπο και είμαστε ευγνώμονες γι’αυτό.  Η ονομασία σε duo Yūgen προέκυψε μόλις φέτος, καθώς ενθουσιαστήκαμε με το νόημα της λέξης αυτής που μας προσφέρεται από τον θαυμαστό Ιαπωνικό πολιτισμό, Yūgen εν συντομία είναι η αίσθηση της ομορφιάς πέραν του ορατού!!! Θεωρούμε πως ταιριάζει απόλυτα με την πνευματική και συναισθηματική απόκριση που η μουσική πυροδοτεί.

Πως θα χαρακτηρίζατε το επίπεδο της  μουσικής παιδείας στην Ελλάδα; Ωρα μηδέν; 

Δεν μπορούμε να πούμε πως η Ελλάδα δεν έχει παιδεία στη Μουσική. Αυτή τη στιγμή στο εξωτερικό διαπρέπουν Έλληνες σε όλες τις βαθμίδες, από τα Πανεπιστήμια μέχρι τις μεγάλες ορχήστρες και αίθουσες συναυλιών. Όλοι τους ξεκίνησαν από τα ελληνικά μουσικά σχολεία, Ωδεία και Πανεπιστήμια της χώρας μας. Αυτό που λείπει είναι άνθρωποι με όραμα σε διοικητικές θέσεις για να υλοποιούν, ώστε να εδραιωθεί αυτή η παιδεία οργανωμένα και μακροπρόθεσμα. Κυρίως όμως χρειάζεται Κρατική μέριμνα και σεβασμός προς όλους τους καλλιτεχνικούς κλάδους και τον πολιτισμό. Και κάτι τελευταίο αν μου επιτρέπετε, “‘ωρα μηδέν” είναι για τους ανθρώπους που πριν λίγες μέρες έχασαν τα παιδιά τους σε μια ανείπωτη τραγωδία. Είμαστε απόλυτα συντετριμμένοι και θυμωμένοι. Σε αυτή τη συναυλία θα φωνάξουμε με τον τρόπο μας “ποτέ ξανά”.

INFO

Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός, Πλατεία Αγ. Γεωργίου Καρύτση 8, Αθήνα

Σάββατο 11 Μαρτίου, στις 20.30. Εισιτήρια : τηλ  2107234567

και   www.ticketservices.gr/event/unorthodox-3b