Τώρα ζητείται στρατηγική. Παρότι άχαρο και άκομψο πάνω σε μια τραγωδία, το πολιτικό σύστημα αναζητά τον βηματισμό της επόμενης ημέρας του και από τον εν λόγω κανόνα δεν ξεφεύγει η Αξιωματική Αντιπολίτευση. Βεβαίως εδώ η άτυπη εντολή που έχει δοθεί – και έχει εκτελεστεί ως τώρα– είναι το «sotto voce». Το χαμηλόφωνο ύφος στον πολιτικό λόγο δηλαδή που δεν πρέπει να εκτίθεται με κραυγές, ακρότητες και αμετροέπειες που σε άλλες φάσεις έχουν αδειάσει την αντιπολιτευτική στρατηγική. Οι συσκέψεις είναι συνεχείς, το Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματος επίσης και πάνω στο τρίπτυχο των: τεκμηρίωση- χαμηλοί τόνοι- πρόταση.
Τώρα χαράσσονται οι βασικές όψεις του σχεδίου για τον Σιδηρόδρομο που θέλει να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ενώ εκ παραλλήλου και κλιμακωτά οργανώνεται η δομική αντιπολίτευση στους κυβερνητικούς χειρισμούς για τα Τέμπη. Με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν υπήρχε καμία δικλείδα ασφαλείας από αυτές που υπήρχαν προηγουμένως μέχρι να ολοκληρωθεί το ηλεκτρονικό σύστημα ασφάλειας, λένε οι κομματικές πηγές.
Βέβαια δεν υποεκτιμούν απ’ τον ΣΥΡΙΖΑ πως και οι ίδιοι κυβέρνησαν. Πώς ένα μέρος της κριτικής που γίνεται σήμερα από τους πολίτες είναι για όσους έχουν διαχειριστεί το κράτος και άρα τον ΟΣΕ και τις παραλλαγές του. Όμως δίνουν ξεχωριστή έμφαση στις ημέρες της κυβέρνησης Μητσοτάκη απ’ το καλοκαίρι του 2019. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση- λένε από την Κουμουνδούρου- επικεντρώνει στη μη έγκαιρη λειτουργία του συστήματος ETCS – για το οποίο φέρει μεγάλες ευθύνες εδώ και 4 χρόνια αφού παρέλαβε το έργο σε εκτέλεση και με υποχρέωση ολοκλήρωσης εντός του 2020 – για να μην δώσει απαντήσεις στο πώς τόσα χρόνια που δεν λειτουργούσε το σύστημα δεν είχαμε τέτοια δυστυχήματα και τραγωδίες.
Ταυτόχρονα εστιάζουν στο ηθικό σκέλος της τραγωδίας με κέντρο τον πρώην υπουργό Κώστα Αχ. Καραμανλή που λίγο μετά την παραίτησή του υπήρξε επισημοποίηση της εκ νέου υποψηφιότητάς του. Συμπληρώνουν δε απ’τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πως ενώ ο κ. Μητσοτάκης στο τηλεοπτικό του μήνυμα είπε ότι οι επικεφαλής του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους «ακόμη και σήμερα βρίσκονται στις θέσεις τους και υπογράφουν αποφάσεις χωρίς κανένας από τις αρμόδιες Αρχές να έχει μεριμνήσει ώστε να προστατευθούν κρίσιμα έγγραφα».
Στο σκανάρισμα της Κουμουνδούρου με μεγάλο ενδιαφέρον βλέπουν και τις διεργασίες στο νεανικό κίνημα αλλά και σε μια εν γένει έκφραση διαμαρτυρίας που σημειώνεται εν Ελλάδι με αφορμή την τραγωδία και θεωρούν πως η επόμενη μέρα θα παράξει νέα πολιτικά γεγονότα και θα ανασυνθέσει το όλο πολιτικό σκηνικό της χώρας.