Πίσω από τις κλειστές πόρτες της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου «ακύρωσε» ο Κυριάκος Μητσοτάκης το σενάριο (που ήταν πάντως το κυρίαρχο μέχρι την εφιαλτική νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου στα Τέμπη) για κάλπες στις 9 Απριλίου.
Ο πρωθυπουργός επέλεξε να το κάνει ο ίδιος εμμέσως – καμία συζήτηση δεν προκάλεσε κάποιος από τους παρισταμένους στο Μαξίμου για τον εκλογικό χρόνο -, λέγοντας ότι η Βουλή έχει δουλειά για τις επόμενες εβδομάδες. Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι ο Μητσοτάκης αναφέρθηκε γενικώς, χωρίς εκτενέστερη τοποθέτηση, σε «περίπου δέκα νομοσχέδια».
Στην πραγματικότητα στην κυβέρνηση είχαν θέσει σε ύψιστη προτεραιότητα, πολύ πριν από την τραγωδία στα Τέμπη, μια σειρά νομοσχεδίων τα οποία αποτελούν και προαπαιτούμενα για την εκταμίευση κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Αυτά, κοινώς, είχαν πάρει εδώ και εβδομάδες χαρτί προτεραιότητας για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή σε σχέση με άλλα, ακόμα κι αν είχαν εγκριθεί από παλαιότερες συνεδριάσεις του Υπουργικού.
Τα έτοιμα
Μετά τη ψήφιση της πρωτοβουλίας του υπουργείου Δικαιοσύνης για την τηλεματική και την αποκέντρωση αρμοδιοτήτων των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων, είναι έτοιμα αυτή τη στιγμή για συζήτηση και ψήφιση δύο νομοσχέδια.
Το ένα έρχεται από το υπουργείο Υγείας και αφορά αφενός τις μεταμοσχέσεις αφετέρου τη σύσταση νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Ογκολογικό Κέντρο Παίδων »Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ»».
Το άλλο αποτελεί πρωτοβουλία του υπουργείου Παιδείας για τον σχολικό εκφοβισμό (υπό τον τίτλο «Ζούμε Αρμονικά Μαζί – Σπάμε τη Σιωπή»).
Στις Επιτροπές και σε διαβούλευση
Σε επεξεργασία στις αρμόδιες Επιτροπές είναι το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ενέργειας – Περιβάλλοντος για τη νέα Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων που έχει προκαλέσει πολιτική αντιπαράθεση. Επιπλέον μέχρι τις 14 Μαρτίου θα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση η νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, υπό τον τίτλο «Κώδικας Μετανάστευσης», που επιχειρεί αλλαγές μεταξύ άλλων στο πλαίσιο εισόδου και διαμονής πολιτών τρίτων χωρών στην Ελλάδα.
Από τις 28 Φεβρουαρίου και την 1η Μαρτίου εμφανίζεται να έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση δύο νομοσχεδίων του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με διατάξεις για τη λειτουργία των εποπτευόμενων φορέων και άλλες διατάξεις της Γενικής Γραμματείας Μεταφορών και για «την ανάπτυξη, τις υποδομές και τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και του τουρισμού».
Με αυτά επιχειρείται ρύθμιση διαφόρων ζητημάτων (οργανωτικών, οικονομικών κ.λπ.) αρμοδιότητας του υπουργείου, όπως το τρέχουν πλέον για αυτά τα ζητήματα οι αρμόδιοι υφυπουργοί Γιώργος Καραγιάννης και Μιχάλης Παπαδόπουλος.
Εν αναμονή του «ερανιστικού»
Στο μεταξύ η κυβέρνηση θα επιχειρήσει πρωτοβουλίες – «απάντηση» σε ζητήματα που έχουν προκύψει μετά την τραγωδία. Ανάμεσα σε αυτές είναι η παρέμβαση στην ποινική νομοθεσία ώστε να αυστηροποιηθεί η διάταξη για την παρακώλυση των συγκοινωνιών ειδικά σε ό,τι αφορά τον σιδηρόδρομο.
Και επιπλέον μένει να κλειδώσει εντός της επόμενης εβδομάδας (και να φανεί εάν απαιτηθεί έγκριση από τη Βουλή) το πακέτο στήριξης στις οικογένειες των θυμάτων και στους τραυματίες των Τεμπών.
Ανάμεσα στις εκκρεμότητες είναι ένα «ερανιστικό» νομοσχέδιο του υπουργείο Οικονομικών, ώστε να συμπεριληφθούν όλες οι πρόσφατες εξαγγελίες – νέες ρυθμίσεις χρεών, αγροτικό πετρέλαιο κ.λπ.