Μνήμες Lehman Brothers ξυπνά η κατάρρευση της Silicon Valley Bank.
Η τράπεζα των νεοσύστατων εταιρειών έγινε ο μεγαλύτερος δανειστής των ΗΠΑ που «έπεσε» μετά από μια δεκαετία, στον απόηχο μιας ταραχώδους εβδομάδας, στη διάρκεια της οποίας κατέστη αδύνατον να βρεθούν τα απαιτούμενα κεφάλαια για τη σωτηρία της.
Η Silicon Valley τέθηκε τελικά υπό την εποπτεία της Ομοσπονδιακής Αρχής Εγγύησης Καταθέσεων (Federal Deposit Insurance -FDIC), μετά την απόσυρση των καταθέσεων των πελατών της που αποτελούνται κυρίως από τεχνολογικές startups.
Ο… εκκαθαριστής
Η FDIC δήλωσε ότι οι ασφαλισμένοι καταθέτες θα έχουν πρόσβαση στα κεφάλαιά τους το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα το πρωί, σύμφωνα με το Bloomberg.
Οι ανασφάλιστοι καταθέτες θα λάβουν πιστοποιητικό αναγκαστικής διαχείρισης για το υπόλοιπο ποσό των ανασφάλιστων κεφαλαίων τους, δήλωσε η ρυθμιστική αρχή, προσθέτοντας ότι δεν γνωρίζει ακόμη το ποσό.
Επί της ουσίας η αναγκαστική διαχείριση συνήθως σημαίνει ότι οι καταθέσεις μιας τράπεζας θα αναληφθούν από μια άλλη, υγιή τράπεζα ή ότι το FDIC θα καταβάλει στους καταθέτες το ποσό μέχρι το ασφαλισμένο όριο.
Νωρίτερα σήμερα είχε γίνει αναστολή στη διαπραγμάτευση της μετοχής στο Χρηματιστήριο καθώς στην προ-αγορά της Wall Street υποχωρούσε κατά 63%.
Ποιοι ωφελούνται
Και επειδή ουδέν κακό αμιγές καλού ανάμεσα στις τράπεζες που επωφελήθηκαν από την κατάρρευση της, είναι η Mercury που δέχεται τώρα πάρα πολλά μηνύματα και δημοσίευσε στο Twitter έναν σύνδεσμο για όσους επιθυμούν να ανοίξουν λογαριασμό, η First Republic Bank, η Jiko και η Fintech startup Brex, στις οποίες επίσης μεταφέρθηκαν κεφάλαια από startups, venture capitalists και τους χρηματοδότες τους, ενώ και η Capital κατέγραψε αυτή την εβδομάδα δεκαπλάσιο όγκο καταθέσεων σε σχέση με την προηγούμενη.
Η Revolut με έδρα το Λονδίνο έχει επίσης δει εισροές, ενώ η JPMorgan, έλαβε δεκάδες εισερχόμενα τηλεφωνήματα πελατών που ζητούσαν να μετακινηθούν από την SVB.
Για την ιστορία τα προβλήματα για την τράπεζα έγιναν πιο έντονα τον Μάρτιο, όταν η μητρική της εταιρεία, SVB Financial Group, ανακοίνωσε ότι πούλησε τίτλους αξίας 21 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το χαρτοφυλάκιό της και ανέφερε ότι πραγματοποιεί πώληση μετοχών αξίας 2,25 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να ενισχύσει τα οικονομικά της.
Η αρχή του κακού
Η κίνηση αυτή προκλήθηκε από τις υψηλές εκροές καταθέσεων στην τράπεζα λόγω της ευρύτερης ύφεσης στον κλάδο των νεοφυών επιχειρήσεων, λένε οι αναλυτές. Η SVB προέβλεψε επίσης εντονότερη μείωση των καθαρών εσόδων.
Τα παραπάνω φαίνεται να τρόμαξαν αρκετούς σημαντικούς επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων των Founders Fund του Πίτερ Τιλ, Coatue Management και Union Square Ventures, οι οποίοι έδωσαν εντολή στις εταιρείες χαρτοφυλακίου να περιορίσουν την έκθεση και να αποσύρουν τα μετρητά τους από την τράπεζα.
Η άγνωστη… τράπεζα
Η SVB ιδρύθηκε το 1983 με αφορμή ένα παιχνίδι πόκερ μεταξύ του Bill Biggerstaff και του Robert Medearis, σύμφωνα με ανακοίνωση για την 20ή επέτειο της τράπεζας.
Από το ξεκίνημά της, η τράπεζα ειδικεύεται στην παροχή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών σε νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας.
Σύμφωνα με την FDIC είχε περίπου 209 δισεκατομμύρια δολάρια σε συνολικό ενεργητικό και περίπου 175,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε συνολικές καταθέσεις στο τέλος του περασμένου έτους.