Βαρύς είναι ο λογαριασμός του τελευταίου Παγκοσμίου Κυπέλλου για τους ποδοσφαιριστές που συμμετείχαν στη διοργάνωση.
Το 54% των παικτών που αγωνίστηκαν στο Κατάρ ανέφεραν τραυματισμό ή αισθάνθηκαν πιο ευάλωτοι στο να τραυματιστούν φέτος, ενώ το 44% υπέστησαν «ακραία σωματική κόπωση», σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε η Διεθνής Ενωση Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών (FIFPro) τον Ιανουάριο, έναν μήνα μετά το τέλος του Μουντιάλ.
Η έρευνα εστίασε στον αντίκτυπο του φόρτου εργασίας της διοργάνωσης στους ποδοσφαιριστές και τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν δείχνουν πως το 20% αισθάνθηκε «εξαιρετικά υψηλή επίπεδα ψυχικής και συναισθηματικής κόπωσης». Οι παίκτες είπαν ακόμα πως δεν ήταν επαρκής ο χρόνος προετοιμασίας ούτε η επακόλουθη ανάρρωση. Το 86% δήλωσε πως επιθυμούσε τουλάχιστον 14 ημέρες προετοιμασίας και το 61% τουλάχιστον 14 ημέρες ξεκούρασης.
Στη σφυγμομέτρηση συμμετείχαν 64 παίκτες που αγωνίστηκαν στο Παγκόσμιο Κύπελλο μεταξύ 20 Νοεμβρίου και 18 Δεκεμβρίου.
Στην ερώτηση αν προτιμούν χειμερινό ή θερινό Παγκόσμιο Κύπελλο, μόνο το 11% θέλει τη διοργάνωση τον χειμώνα ενώ το 64% προτιμά το καλοκαίρι.
Στα σχόλιά τους οι παίκτες τόνισαν πως δεν είχαν αρκετό χρόνο για να προετοιμάσουν την τακτική τους με την εθνική τους ομάδα πριν τους αγώνες του Κατάρ, ενώ υπογράμμισαν τις δυσκολίες από την επίσπευση της επιστροφής τους στις ομάδες τους. Μάλιστα ένας εξ’ αυτών είπε πως αυτό ήταν πρακτικά αυτοκτονικό.
Ο χρόνος προετοιμασίας για τους παίκτες για το Παγκόσμιο Κύπελλο μειώθηκε κατά μέσο όρο στις επτά ημέρες όταν στα προηγούμενες διοργανώσεις ήταν 31 ημέρες.
Ο χρόνος αποκατάστασης πριν την επανέναρξη των αγώνων με τους συλλόγους τους έφτασε κατά μέσο όρο τις οκτώ ημέρες, ενώ στις προηγούμενες διοργανώσεις των Μουντιάλ ήταν 37 ημέρες.
Εξετάστηκε επίσης η αύξηση του επιπλέον χρόνου στους αγώνες από τα 7,3 στα 11,6 λεπτά που ισοδυναμεί με τρεις επιπλέον αγώνες κάθε σεζόν για έναν κορυφαίο παίκτη.
Δεν είναι λοιπόν παράξενο που ποδοσφαιριστές όπως ο Ραφαέλ Βαράν, στα 29 τους χρόνια αποσύρονται από τις εθνικές τους ομάδες.