«Στις 9 Μαρτίου 2023, η Ρωσία εξαπέλυσε ένα κύμα τουλάχιστον 80 πληγμάτων μεγάλου βεληνεκούς κατά βασικών υποδομών της Ουκρανίας. Η Ρωσία χρησιμοποίησε στην επίθεση πυραύλους τύπου κρουζ, πυραύλους αεράμυνας, ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και έναν ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό υπερηχητικών πυραύλων που εκτοξεύθηκαν από αεροπλάνα». Αυτά ανέφερε χθες το υπουργείο Αμυνας της Ουκρανίας για την πιο μαζική πυραυλική επίθεση που έχει δεχθεί η χώρα εδώ και αρκετές εβδομάδες. Η προσοχή δε όλων, συμπεριλαμβανομένης της Δύσης, επικεντρώνεται στην τελευταία διαπίστωση, που έχει να κάνει με τους υπερηχητικούς πυραύλους.
Πρόκειται για ένα από τα πιο προηγμένα όπλα που διαθέτει σήμερα η Ρωσία – κυρίως οι πύραυλοι Kh-47 Kinzhal και Kh-22 – τα οποία, σύμφωνα με την ηγεσία της, αποτυπώνουν τη στρατιωτική της υπεροχή και έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν την εικόνα και την πορεία του πολέμου. Εχουν σχεδιαστεί, άλλωστε, με στόχο να διαπερνούν την «ασπίδα» της Δύσης, ενώ το Κίεβο έχει παραδεχθεί ότι δεν έχει τη δυνατότητα να τα εντοπίζει και να τα καταρρίπτει. Είναι αμφίβολο δε εάν θα μπορεί να το κάνει ακόμη και όταν παραλάβει και θέσει σε λειτουργία τους αμερικανικούς Patriot και το γαλλοϊταλικό σύστημα Samp-T.
Αυτός είναι και ο λόγος που κατά το προχθεσινό μπαράζ η αεράμυνά του κατάφερε να αναχαιτίσει μόνο τους 34 από τους 81 πυραύλους που εκτοξεύτηκαν συνολικά, ποσοστό σαφώς μικρότερο σε σύγκριση με τις επιθέσεις που είχαν προηγηθεί. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ανάμεσα σε όσους αναχαιτίστηκαν δεν περιλαμβάνεται ούτε ένας από τους 25 υπερηχητικούς πυραύλους που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση, καθώς είναι σε θέση να αναπτύσσουν ταχύτητες ως και 5-10 φορές μεγαλύτερες από εκείνη του ήχου, ενώ διαθέτουν και συστήματα αυτοπροστασίας.
Παρόλο τον προβληματισμό που προκάλεσε το προχθεσινό χτύπημα, ωστόσο, οι ειδικοί σημειώνουν πως υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος. Αυτή που έχει να κάνει με τον περιορισμένο αριθμό των υπερηχητικών πυραύλων που υπάρχουν στο ρωσικό οπλοστάσιο, καθώς και με τη δυσκολία αυτοί να παραχθούν μαζικά και επαρκώς γρήγορα. «Αυτοί που εκτόξευσαν σε μια νύχτα αντιστοιχούν στην ποσότητα την οποία είναι σε θέση να παράγουν μέσα σε έναν μήνα», δήλωσε αξιωματούχος στους «Financial Times».
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των υπηρεσιών πληροφοριών της Ουκρανίας και της Δύσης, μέχρι προχθές η Ρωσία διέθετε μόλις 50 Kinzhal, από τους οποίους εκτόξευσε τους 6, ποσοστό δηλαδή πάνω από το 10%. Επίσης, ο αριθμός των διαθέσιμων (επίσης υπερηχητικών) Iskander M και Iskander K είναι περίπου 90 και 45 αντιστοίχως, ενώ των Kh-22 δεν ξεπερνά τους 36. Αυτό σημαίνει, πρακτικά, πως παρά την επίδειξη δύναμης και τα πλήγματα σε συγκεκριμένους στόχους που μπορούν να καταφέρουν αυτοί οι πύραυλοι, τελικά δεν μπορούν να κρίνουν την έκβαση του πολέμου. Οχι περισσότερο από το πυροβολικό, σε κάθε περίπτωση, που εκτοξεύει δεκάδες χιλιάδες οβίδες καθημερινά και προκαλεί σαφώς μεγαλύτερες καταστροφές και απώλειες στον αντίπαλο.