Οι αριθμοί δύσκολα αποτυπώνουν την τραγωδία του πολέμου στην Ουκρανία, δίνουν εντούτοις ένα μέτρο της: περισσότερες από 40.500 φορές έχει βομβαρδίσει η Ρωσία τη χώρα αφότου εισέβαλε σε αυτή, στις 24 Φεβρουαρίου του 2022, σύμφωνα με τον ουκρανό υπουργό Εσωτερικών Ιχορ Κλιμένκο. Ο ίδιος αξιωματούχος επεσήμανε πως από τους βομβαρδισμούς έχουν καταστραφεί περισσότερα από 152.000 κτίρια κατοικιών. Μετά το κύμα ρωσικών επιθέσεων με πυραύλους και drones της περασμένης Πέμπτης, βομβαρδισμοί σημειώθηκαν το Σαββατοκύριακο στο Χάρκοβο, τη Ζαπορίζια και άλλες ουκρανικές πόλεις. Στο επίκεντρο των μαχών, ωστόσο, παραμένει η πόλη Μπαχμούτ του Ντονέτσκ, μία από τις μεγαλύτερες σε διάρκεια και φονικότερες του πολέμου.

Οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών επιβεβαίωσαν το Σάββατο τον ισχυρισμό που είχε διατυπώσει την περασμένη Τετάρτη ο ιδρυτής της Wagner Γεβγένι Πριγκόζιν, ανακοινώνοντας πως η ρωσική μισθοφορική ομάδα έχει καταλάβει σχεδόν εξ ολοκλήρου το ανατολικό κομμάτι της Μπαχμούτ και πως ο ποταμός Μπαχμούτκα, στο κέντρο της πόλης, σηματοδοτεί σήμερα τη γραμμή του μετώπου – με ρόλο ανάλογα κρίσιμο, σε τοπική κλίμακα, εκείνου που διαδραματίζει, όπως καταδεικνύει το παρακείμενο γράφημα, ο ποταμός Δνείπερος στο σύνολο της Ουκρανίας. Κάποιοι αναλυτές έχουν αμφισβητήσει το νόημα που έχει το να επιμένουν οι ουκρανικές δυνάμεις να υπερασπίζονται την ισοπεδωμένη πλέον πόλη, όμως ο διοικητής των χερσαίων δυνάμεων της Ουκρανίας, ο Ολεκσάντρ Σίρσκι, επεσήμανε πως έτσι κερδίζεται χρόνος ώστε να προετοιμάσει η χώρα μία επερχόμενη αντεπίθεσή της.

Κερδίζουμε χρόνο

«Οι πραγματικοί ήρωες τώρα είναι οι υπερασπιστές που κρατούν το ανατολικό μέτωπο στους ώμους τους και προκαλούν τις βαρύτερες δυνατές απώλειες, χωρίς να δείχνουν έλεος ούτε στους εαυτούς τους ούτε στον εχθρό» δήλωσε το Σάββατο ο Σίρσκι. «Είναι απαραίτητο να κερδίσουμε χρόνο ώστε να χτίσουμε εφεδρείες και να εξαπολύσουμε μία αντεπίθεση, που δεν απέχει πολύ ακόμα» πρόσθεσε. Στο μεταξύ, οι ανακοινώσεις των δύο πλευρών επιβεβαιώνουν το βαρύ κόστος των μαχών. Χθες, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε πως οι δυνάμεις του σκότωσαν το προηγούμενο 24ωρο στο Ντονέτσκ περισσότερους από 220 ουκρανούς στρατιώτες, ενώ αργά χθες ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πως μέσα σε έξι ημέρες οι ρωσικές δυνάμεις στην Μπαχμούτ μέτρησαν περισσότερους από 1.100 νεκρούς.

Η Μόσχα δηλώνει ότι η κατάληψη της Μπαχμούτ, που θα είχε περισσότερο συμβολική παρά στρατηγική σημασία, θα επιφέρει πλήγμα στην άμυνα της Ουκρανίας και θα είναι ένα βήμα για την ολική κατάληψη της βιομηχανικής περιοχής του Ντονμπάς, σημαντικό στόχο των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων. Το Κίεβο, από την πλευρά του, επισημαίνει πως η μάχη ροκανίζει τις καλύτερες μονάδες της Ρωσίας. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην κυριακάτικη έκδοση της γερμανικής εφημερίδας «Bild», ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα διαβεβαίωσε πως ο ουκρανικός στρατός θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την Μπαχμούτ: «Αν αποσυρόμασταν από την Μπαχμούτ, τι θα άλλαζε;» διερωτήθηκε. «Η Ρωσία θα την καταλάμβανε και μετά θα συνέχιζε την επίθεση εναντίον της Τσάσιβ Γιαρ και κάθε πόλη μετά την Μπαχμούτ θα είχε την ίδια τύχη».

Ελλείψεις πυρομαχικών

Στην ίδια συνέντευξη, ο Κουλέμπα επανέλαβε πως οι ελλείψεις πυρομαχικών, ειδικά του πυροβολικού, είναι το «υπ’ αριθμόν ένα» πρόβλημα στην προσπάθεια των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων να απωθήσουν τα στρατεύματα της Ρωσίας και κάλεσε την κυβέρνηση της Γερμανίας αφενός να επιταχύνει τις παραδόσεις πυρομαχικών, αφετέρου να αρχίσει να εκπαιδεύει χειριστές της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας σε μαχητικά αεροσκάφη δυτικού τύπου. Ο ίδιος βέβαια ανέφερε πως δεν αναμένει να δοθούν αμέσως στη χώρα του δυτικά μαχητικά, όπως ζητεί το Κίεβο εδώ και καιρό. Πρέπει όμως, προσέθεσε, να ξεκινήσει το ταχύτερο η εκπαίδευση ουκρανών πιλότων, ώστε να είναι έτοιμοι μόλις ληφθεί απόφαση.