Μήνυμα (και) προς την Ουάσιγκτον θεωρείται η επιλογή του Σι Τζινπίνγκ ως επικεφαλής του υπουργείου Αμυνας ενός ανθρώπου ο οποίος βρίσκεται στη λίστα των κυρώσεων των ΗΠΑ – και μάλιστα, λόγω αγοράς οπλικών συστημάτων από τη Ρωσία, όπως αεροσκαφών Su-35 και συστημάτων αεράμυνας S-400 (πολύ πριν από την περσινή εισβολή στην Ουκρανία). Πρόκειται για τον στρατηγό Λι Σανγκφού, βετεράνο του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού και της προσπάθειας εκσυγχρονισμού του και μετατροπής του σε μια σύγχρονη δύναμη που θα μπορεί «να διεξάγει και να κερδίζει πολέμους», όπως είπε ο ίδιος ο πρόεδρος της Κίνας κατά την ετήσια σύνοδο της Εθνοσυνέλευσης.

Για τρίτη πενταετία

Σημειώνεται ότι η σύνοδος λήγει σήμερα, με την ανανέωση της θητείας του Σι στην προεδρία, για τρίτη συνεχόμενη πενταετία, καθώς και την τοποθέτηση σε όλες τις θέσεις-κλειδιά της κυβέρνησης και του κρατικού μηχανισμού ανθρώπων της απόλυτης εμπιστοσύνης του. Πρόκειται για εξελίξεις οι οποίες, ανάμεσα στα άλλα, έρχονται να επιβεβαιώσουν και στην πράξη ότι είναι ο πιο ισχυρός ηγέτης της Κίνας από την εποχή του Μάο Τσετούνγκ, έχοντας βάλει τον πήχη των στόχων του πολύ ψηλά.

Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης οριστικοποιήθηκε χθες από τον πρωθυπουργό Λι Τσιανγκ, ο οποίος αντικατέστησε τον Λι Κετσιάνγκ και μοιάζει να αποτελεί πλέον το δεξί χέρι του Σι. Σε αυτήν προβλέπεται και η ύπαρξη τεσσάρων αναπληρωτών πρωθυπουργών με αναβαθμισμένες αρμοδιότητες (για πρώτη φορά στα ονόματα δεν περιλαμβάνεται γυναίκα) – όλοι από το στενό περιβάλλον του νυν προέδρου, στον οποίο έχουν προσφέρει και στο παρελθόν τις υπηρεσίες τους. Στην ίδια κατηγορία ανήκει και ο νέος υπουργός Εξωτερικών, Τσιν Γκανγκ, που έχει διατελέσει επικεφαλής πρωτοκόλλου του Σι.

Σταθερότητα στην οικονομία

Υπάρχουν πάντως και αρκετοί οι οποίοι παρέμειναν αμετακίνητοι παρά τον σαρωτικό ανασχηματισμό. Το όνομα δε που φαίνεται να συγκέντρωσε τη μεγαλύτερη προσοχή διεθνώς είναι αυτό του 65χρονου Γι Γκανγκ, ο οποίος θα παραμείνει διοικητής της κεντρικής τράπεζας, θέση την οποία κατέχει από το 2018. Η εξέλιξη αυτή θεωρήθηκε έκπληξη από πολλούς, ειδικά καθώς ο Γι παρέμεινε εκτός της νέας Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚ Κίνας, στο συνέδριο του περασμένου φθινοπώρου. Το γεγονός δε ότι παρέμεινε στη θέση του, ως υπουργός Οικονομικών, και ο 66χρονος Λιου Κουν (παρότι έχει ξεπεράσει το όριο ηλικίας των 65 ετών) δείχνει ότι ο Σι δεν θέλει σε καμία περίπτωση να κάνει πειραματισμούς και να αναλάβει ρίσκα σε αυτόν τον τομέα, σε μια περίοδο εξαιρετικά «ευαίσθητη» και επικίνδυνη για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον πλανήτη.