Με αμείωτη ένταξη συνεχίζονται οι εξαφανίσεις στην Κίνα, για μικρότερο ή μεγαλύτερο διάστημα, προσώπων τα οποία το Πεκίνο φοβάται ότι μπορεί να αποκτούν μεγάλη επιρροή, ειδικά στον χώρο της τεχνολογίας.

Τελευταίο τέτοιο κρούσμα κινέζων πολιτών που βρίσκονται μπλεγμένοι στα δίχτυα των Αρχών είναι ο αναγνωρισμένος τραπεζίτης, ειδικός στις επενδύσεις στον τομέα της τεχνολογίας, Μπάο Φαν, ο οποίος έχει εξαφανιστεί εγείροντας ανησυχίες ότι η καταστολή του Πεκίνου κατά της επιχειρηματικής ελίτ της χώρας συνεχίζεται. Σε ενημέρωση προς το Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ τις προηγούμενες ημέρες η εταιρεία του Μπάο Φαν, η China Renaissance Holdings, δήλωσε ότι δεν ήταν σε θέση να επικοινωνήσει με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλό της. Η China Renaissance ανακοίνωσε ότι το διοικητικό της συμβούλιο «αγνοούσε» οποιαδήποτε σχετική πληροφορία, κάτι που υποδηλώνει ότι η εξαφάνισή του συνδέεται με τις λειτουργίες της εταιρείας, σχολίαζαν οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης».

Η εξαφάνιση του Μπάο, ο οποίος έχει πολλές επαφές και στενούς δεσμούς με πολλούς από τους τεχνολογικούς κολοσσούς της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των Alibaba και Tencent, προκάλεσε νέα ερωτήματα. Είναι ενδεικτικό ότι και ο Τζακ Μα, ο επίσης υψηλού προφίλ συνιδρυτής του ομίλου Alibaba, χάθηκε για πολλούς μήνες από τη δημόσια ζωή από τα τέλη του 2020. Τότε είχε επικρίνει τις ρυθμιστικές αρχές της χώρας ότι δεν αντιμετώπιζαν προβλήματα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας.

Το 2015 ένας από τους πλουσιότερους άνδρες της Κίνας, ο Γκουο Γκουανγκτσάνγκ, ο πρόεδρος του ομίλου Fosun International, συνελήφθη κι αυτός στο πλαίσιο εκστρατείας κατά της διαφθοράς. Αφέθηκε ελεύθερος μετά από λίγες μέρες και έκτοτε κρατά χαμηλότερο προφίλ από πριν. Δύο χρόνια αργότερα, ο κινεζικής καταγωγής δισεκατομμυριούχος Σιάο Γιανχουά συνελήφθη από την κινεζική αστυνομία από το διαμέρισμά του στο ξενοδοχείο Four Seasons στο Χονγκ Κονγκ. Πέρυσι ο Σιάο, που ήταν οικονομικός σύμβουλος με στενούς δεσμούς με πολλούς από τους κορυφαίους πολιτικούς της Κίνας, καταδικάστηκε σε 13 χρόνια φυλάκιση αφού κατηγορήθηκε για υπεξαίρεση και δωροδοκία.

Εκκαθαρίσεις

Ο Μενγκ Χονγκγουέι, ο πρώην πλέον επικεφαλής της Ιντερπόλ και πρώην υφυπουργός Δημόσιας Ασφάλειας στην Κίνα, ήταν κι αυτός μεταξύ μεγάλης ομάδας προσωπικοτήτων του Κομμουνιστικού Κόμματος που ενεπλάκη στην εκστρατεία κατά της διαφθοράς την οποία ξεκίνησε ο πρόεδρος της χώρας Σι Τζινπίνγκ. Η εκστρατεία αυτή θεωρείται σε μεγάλο βαθμό ως εκκαθάριση πολιτικών εχθρών, αναφέρουν πληροφορίες του «Γκάρντιαν». Η θητεία του Μενγκ στην Ιντερπόλ που ξεκίνησε το 2016 έληξε πρόωρα το 2018 όταν εξαφανίστηκε κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Κίνα. Αργότερα κατηγορήθηκε για δωροδοκία και εκδιώχθηκε από το Κομμουνιστικό Κόμμα και το 2020 καταδικάστηκε σε 13 χρόνια φυλάκιση με κατηγορίες δωροδοκίας. Η σύζυγός του, Γκρέις, έλαβε πολιτικό άσυλο στη Γαλλία πέρυσι αφού είπε ότι φοβόταν ότι αυτή και τα δύο παιδιά της θα γίνονταν στόχοι απόπειρας απαγωγής.

Επίσης τους τελευταίους μήνες η κινεζική κυβέρνηση έχει εξαπολύσει εντατική καταστολή διασημοτήτων που υποστηρίζει ότι απομακρύνουν τους νέους από τα ιδανικά του Κομμουνιστικού Κόμματος της χώρας. Η δισεκατομμυριούχος σταρ του κινηματογράφου και τραγουδίστρια της ποπ Ζάο Ουέι ουσιαστικά εξαφανίστηκε από τη δημόσια ζωή στην Κίνα τον Αύγουστο, με την παρουσία της στο Διαδίκτυο να διαγράφεται. Οι ταινίες και οι τηλεοπτικές της εκπομπές αφαιρέθηκαν επίσης από δημοφιλείς ιστοτόπους ροής. Δεν είναι σαφές εάν η Ζάο βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό ή αν διατηρεί χαμηλό προφίλ.

Προβλήματα είχε και ο Αϊ Ουεϊουέι, ο αντιφρονών καλλιτέχνης ο οποίος είχε ασκήσει ανοιχτά κριτική στην κινεζική κυβέρνηση, ειδικά σε θέματα δημοκρατίας και ελευθερίας του λόγου. Το 2011 συνελήφθη στο Πεκίνο και πέρασε 81 ημέρες σε μυστική φυλακή. Για χρόνια δεν του δινόταν διαβατήριο.