Eως 50 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα ανακοίνωσε ότι θα δανειστεί η Credit Suisse από την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας σε μια προσπάθεια προληπτικής ενίσχυσης της ρευστότητάς της, ενώ σκοπεύει να της αγοράσει χρέος έως και 3 δισ. φράγκα.
Η απόφαση έρχεται λίγο μετά την απότομη πτώση των μετοχών της ελβετικής τράπεζας την Τετάρτη, σε ιστορικό χαμηλό για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, αφού ο κορυφαίος επενδυτής της, Saudi National Bank, ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι σε θέση να παράσχει περαιτέρω βοήθεια.
Σωσίβιο
Οι τελευταίες αυτές κινήσεις θα «υποστηρίξουν τις βασικές επιχειρήσεις και τους πελάτες της Credit Suisse, καθώς η Credit Suisse λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για να δημιουργήσει μια απλούστερη και πιο εστιασμένη τράπεζα που θα βασίζεται στις ανάγκες των πελατών», ανέφερε η τράπεζα σε ανακοίνωσή της.
«Αυτά τα μέτρα καταδεικνύουν την αποφασιστική δράση μας για την ενίσχυση της Credit Suisse καθώς συνεχίζουμε τον στρατηγικό μας μετασχηματισμό για να προσφέρουμε αξία στους πελάτες μας και σε άλλους ενδιαφερόμενους», δήλωσε ο CEO της Credit Suisse Ulrich Koerner, ο οποίος πρόσθεσε:
«Ευχαριστούμε την SNB και τη FINMA καθώς εκτελούμε τον στρατηγικό μας μετασχηματισμό. Η ομάδα μου και εγώ είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε γρήγορα για να προσφέρουμε μια απλούστερη και πιο εστιασμένη τράπεζα που βασίζεται στις ανάγκες των πελατών».
Υποχώρηση κεφαλαιοποίησης
Η κεφαλαιοποίηση της Credit Suisse υποχώρησε κάτω από τα 7,6 δισ. ελβετικά φράγκα (7,6 δισ. δολάρια), με την τράπεζα να έχει αντλήσει κεφάλαια 4 δισ. φράγκα μόλις πριν από λίγους μήνες.
«Φαίνεται αναπόφευκτο ότι η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας θα πρέπει να παρέμβει και να προσφέρει μια σανίδα σωτηρίας», δήλωσε χθες ο Octavio Marenzi, αναλυτής της Opimas. «Η [Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας] και η ελβετική κυβέρνηση γνωρίζουν πλήρως ότι η αποτυχία της Credit Suisse ή ακόμη και τυχόν απώλειες από τους κατόχους καταθέσεων θα καταστρέψει τη φήμη της Ελβετίας ως χρηματοπιστωτικού κέντρου».
Τι ζήτησε η ΕΚΤ
Ξεχωριστά, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ζήτησε από τους δανειστές της ΕΕ να αποκαλύψουν τα ανοίγματά τους στον ελβετικό δανειστή, δήλωσε στους Financial Times άτομο που γνωρίζει το θέμα.
Η ΕΚΤ συζήτησε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να κάνει μια δημόσια δήλωση για να προσπαθήσει να ηρεμήσει τα νερά, αλλά από το απόγευμα της Τετάρτης αποφάσισε να μην το κάνει επειδή φοβόταν ότι απλώς θα επιτείνει τον πανικό της αγοράς, πρόσθεσε η ίδια πηγή.
Τα τελευταία δεινά στον προβληματικό ελβετικό δανειστή αναζωπύρωσαν ένα ευρύτερο ξεπούλημα τραπεζικών μετοχών στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, οι οποίες ήδη ταλαιπωρούνταν αυτή την εβδομάδα από τις επιπτώσεις μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank.
Πηγή: ΟΤ.GR