Στο 8,5% επιβεβαιώθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Φεβρουάριο εν συγκρίσει με τον αντίστοιχο μήνα του 2022 μετά την τελική του ανάγνωση από την επίσημη στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Eurostat.
Ο ρυθμός αυτός συνιστά οριακή επιβράδυνση σε σχέση με τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, καθώς ο δείκτης των τιμών καταναλωτή είχε διαμορφωθεί στο 8,6%. Συγκρινόμενος σε μηνιαία βάση με τον Ιανουάριο του 2023, ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε στο 0,8%, από -0,8%, ποσοστό σύμφωνο με την προκαταρκτική ανάγνωση.
Υπενθυμίζεται ότι βάσει της μέτρησης της Eurostat, στην Ελλάδα ο πληθωρισμός τον περασμένο μήνα σε ετήσια βάση επιβραδύνθηκε στο 6,5% από 7,3% τον Ιανουάριο, ενώ σε μηνιαία βάση κατέγραψε ποσοστό ανόδου της τάξεως του 0,2%. Βάσει της μέτρησης της ΕΛΣΤΑΤ οι τιμές καταναλωτή στην Ελλάδα έτρεξαν με ρυθμό 6,1% τον Φεβρουάριο. Το 6,5% συνιστά το τέταρτο χαμηλότερο ποσοστό μεταξύ των 27 χωρών-μελών της Ε.Ε.
Οι αυξήσεις κατά ομάδες προϊόντων
Οι τιμές των τροφίμων συνέχισαν να κινούνται ανοδικά και τον Φεβρουάριο καθώς αυξήθηκαν κατά 15%, όταν ένα μήνα νωρίτερα είχαν ενισχυθεί κατά 14,1%. Ο ρυθμός αυτός μετά από πολλούς μήνες είναι ο υψηλότερος από τις βασικές ομάδες, καθώς οι τιμές της ενέργειας σημείωσαν άνοδο τον περασμένο μήνα κατά 13,9% έναντι 18,9% τον Ιανουάριο.
Ποσοστό αύξησης της τάξεως του 6,8% από 6,7% τον Ιανουάριο κατέγραψαν οι τιμές των μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών, ενώ οι τιμές του κλάδου των υπηρεσιών έτρεξαν με ρυθμό 4,8%, από 4,4%.
Οι «πρωταθλήτριες» και οι «προνομιούχες» χώρες
Στην Ουγγαρία καταγράφηκε η μεγαλύτερη αύξηση του πληθωρισμού σε ετήσια βάση τον περασμένο μήνα, με ποσοστό 25,8%. Ακολούθησαν Λετονία (20,1%), Τσεχία (18,4%), Εσθονία (17,8%), Λιθουανία και Πολωνία (με 17,2% έκαστη).
Στον αντίποδα, τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν σε Λουξεμβούργο (4,8%), Βέλγιο (5,4%), Ισπανία (6%), Ελλάδα (6,5%) και Κύπρος (6,7%).
Πηγή: ΟΤ.GR