Το μυστικό σχέδιο που καταρτίστηκε από τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας, FSB, για την αποσταθεροποίηση της Μολδαβίας, περιλαμβάνει στήριξη φιλορωσικών ομάδων, την εμπλοκή της Ορθόδοξης εκκλησίας και την εξάρτηση της χώρας από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Το έγγραφο που έχει περιέλθει σε γνώση του CNN και αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά από μια κοινοπραξία μέσων ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των VSquare και Frontstory, RISE Moldova, Expressen στη Σουηδία, Dossier Center for Investigative Journalism, καθορίζει μία δεκαετή στρατηγική για την ένταξη της Μολδαβίας στη ρωσική επιρροή και την απομάκρυνσή της από τη Δύση.
Το πλήρες έγγραφο που φαίνεται να συντάχθηκε το 2021 από την FSB με τίτλο «Στρατηγικοί στόχοι της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Δημοκρατία της Μολδαβίας», περιλαμβάνει την εξάρτηση της Μολδαβίας από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου και την υποκίνηση κοινωνικών συγκρούσεων, καθώς και την προσπάθεια να εμποδίσει τις απόπειρες της Μολδαβίας να αποκτήσει επιρροή στη φιλορωσική αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας, όπου σταθμεύουν περίπου 1.500 Ρώσοι στρατιώτες.
Βραχυπρόθεσμοι, μεσοπρόθεσμοι και μακροπρόθεσμοι στόχοι
Το πεντασέλιδο έγγραφο χωρίζεται σε πολλαπλούς τίτλους με βραχυπρόθεσμους, μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους. Μεταξύ των άμεσων στόχων είναι η «υποστήριξη των πολιτικών δυνάμεων της Μολδαβίας που υποστηρίζουν εποικοδομητικές σχέσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία» και «η εξουδετέρωση των πρωτοβουλιών της Δημοκρατίας της Μολδαβίας με στόχο την εξάλειψη της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στην Υπερδνειστερία».
Οι μεσοπρόθεσμοι στόχοι περιλαμβάνουν «αντίθεση στην επεκτατική πολιτική της Ρουμανίας στη Δημοκρατία της Μολδαβίας» και «αντίθεση στη συνεργασία μεταξύ της Δημοκρατίας της Μολδαβίας και του ΝΑΤΟ».
Το έγγραφο της FSB καθορίζει μακροπρόθεσμους στόχους, συμπεριλαμβανομένης της «δημιουργίας σταθερών φιλορωσικών ομάδων επιρροής στις πολιτικές και οικονομικές ελίτ της Μολδαβίας» και «τη διαμόρφωση αρνητικής στάσης απέναντι στο ΝΑΤΟ».
Διαψεύδουν οι Ρώσοι
Ερωτηθείς για το έγγραφο την Πέμπτη (16/3), ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε: «Δεν γνωρίζουμε τίποτα για την ύπαρξη ενός τέτοιου σχεδίου. Δεν αποκλείω να πρόκειται για άλλο ένα ψέμα. Η Ρωσία ήταν πάντα και παραμένει ανοιχτή στην οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας, αμοιβαία επωφελών σχέσεων, συμπεριλαμβανομένης της Μολδαβίας».
Η Ρωσία κατηγόρησε την Ουκρανία ότι σχεδιάζει να εισβάλει και να καταλάβει την Υπερδνειστερία, η οποία συνορεύει με τη νοτιοδυτική Ουκρανία. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι οι Ουκρανοί συγκεντρώνουν εξοπλισμό σε πολλά παραμεθόρια χωριά. Η Μολδαβία και η Ουκρανία έχουν απορρίψει τον ισχυρισμό.
Τον περασμένο μήνα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ακύρωσε ένα διάταγμα του 2012 που στηρίζει την κυριαρχία της Μολδαβίας, λέγοντας ότι η κίνηση έγινε για να «διασφαλίσει τα εθνικά συμφέροντα της Ρωσίας σε σχέση με τις βαθιές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στις διεθνείς σχέσεις».
Τις τελευταίες εβδομάδες, οι Αρχές της Μολδαβίας συνέλαβαν αρκετούς φερόμενους φιλορώσους ακτιβιστές καθώς και έναν φερόμενο ως πράκτορα της ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Wagner που προσπάθησε να εισέλθει στη χώρα.
Υπήρξαν επίσης αρκετές διαδηλώσεις που οργανώθηκαν από ένα φιλορωσικό κόμμα στην πρωτεύουσα, Κισινάου.