Την δεύτερη ημέρα έντονων διαδηλώσεων και μεγάλων αναταραχών βίωσε το Παρίσι μετά την προώθηση των αμφιλεγόμενων μεταρρυθμίσεων για την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη, του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν.
Χθες, Παρασκευή (17/3) η πόλη του Φωτός πήρε κυριολεκτικά φωτιά, μετά τις συγκρούσεις των χιλιάδων διαδηλωτών με τις δυνάμεις της Αστυνομίας, όπου οι μεν πέταξαν κροτίδες και οι δε απάντησαν με δακρυγόνα.
Σημειώνεται πως ο Μακρόν επέλεξε να εφαρμόσει το άρθρο 49.3 του γαλλικού Συντάγματος προκειμένου να «περάσει» το νομοσχέδιό του αναφορικά με την συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση.
Το εν λόγω άρθρο επιτρέπει στην εκάστοτε κυβέρνηση να νομοθετήσει ακόμα και εάν το νομοσχέδιο δεν έχει την υποστήριξη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.
«Παραιτήσου»
Η πρωτοβουλία αυτή του Μακρόν, όπως ήταν αναμενόμενο σήκωσε θύελλα αντιδράσεων, τόσο εκτός, όσο και εντός του Κοινοβουλίου.
Ενδεικτική η στιγμή που η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν έμπαινε στην Εθνοσυνέλευση για να ανακοινώσει την προεδρική απόφαση. Τότε βουλευτές της αντιπολίτευσης σηκώθηκαν όρθιοι, τραγούδησαν τη «Μασσαλιώτιδα» κρατώντας πλακάτ που έγραφαν «όχι στα 64», ενώ πολλοί φώναξαν «παραιτήσου», σκηνές πρωτόγνωρες για τη Βουλή της Γαλλίας.
Η Μαρίν Λεπέν, επικεφαλής των βουλευτών της Εθνικής Συσπείρωσης στο Κοινοβούλιο, χαρακτήρισε την απόφαση να προωθηθούν οι αλλαγές στο συνταξιοδοτικό «μια ολοκληρωτική αποτυχία για την κυβέρνηση».
Η κυβέρνηση είπε ότι οι αλλαγές στις συντάξεις είναι απαραίτητες για να διασφαλιστεί ότι το σύστημα δεν θα επιβαρυνθεί υπερβολικά και να αποτραπεί η κατάρρευσή του.
Λίγη ώρα νωρίτερα, έξω από το γαλλικό Κοινοβούλιο, φοιτητές και μέλη συνδικάτων είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Κονκόρντ, έξω από το κτίριο της Εθνοσυνέλευσης με σκοπό να διαμαρτυρηθούν.
Ακολούθησαν έντονα επεισόδια στους δρόμους του Παρισιού, συγκεκριμένα στην γειτονιά των Ηλυσίων Πεδίων, στη Μασσαλία, όπου άγνωστοι προκάλεσαν ζημιές σε τράπεζες και άλλα καταστήματα, στο Μπορντό, την Τουλόν και το Στρασβούργο.
Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανίν δήλωσε πως κατά τη διάρκεια της νύχτας έγιναν 310 συλλήψεις.
Η Γαλλία βρίσκεται αντιμέτωπη με έντονες πολιτικές συζητήσεις, διαδηλώσεις και απεργίες σχετικά με το ζήτημα των συντάξεων, πάνω από 2 μήνες.
Οι μεταφορές, οι δημόσιες υπηρεσίες και τα σχολεία έχουν πληγεί, ενώ η απεργία από τους συλλέκτες απορριμμάτων έχει δει χιλιάδες τόνους σκουπιδιών να έχουν μείνει στους δρόμους της πρωτεύουσας.
Οι παραδόσεις καυσίμων έχουν επίσης μπλοκαριστεί και υπάρχουν σχέδια για διακοπή της παραγωγής σε μεγάλο διυλιστήριο στη Νορμανδία τις επόμενες ημέρες.
Προτάσεις μομφής κατά του Μακρόν
Οι προτάσεις μομφής σε βάρος της κυβέρνησης του Μακρόν, που κατατέθηκαν την Παρασκευή από μία μικρή ομάδα ανεξάρτητων βουλευτών και από την ακροδεξιά, θα τεθούν προς συζήτηση την Δευτέρα, στις 16.00 το απόγευμα (17.00 ώρα Ελλάδας), ανέφεραν κοινοβουλευτικές πηγές στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Θα προηγηθεί η συνεδρίαση του προεδρείου, στο οποίο μετέχουν οι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων και άλλα προβεβλημένα στελέχη της Εθνοσυνέλευσης, το οποίο θα επικυρώσει την ημερήσια διάταξη, ώστε να επαναληφθούν οι εργασίες του Σώματος στις 16.00.
Οι βουλευτές της ανεξάρτητης κοινοβουλευτικής ομάδας Liot κατέθεσαν μια «διακομματική» πρόταση μομφής, την οποία συνυπέγραψαν και οι βουλευτές του αριστερού συνασπισμού Nupes.
Λίγα λεπτά αργότερα, οι βουλευτές του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού κατέθεσαν με τη σειρά τους τη δική τους πρόταση μομφής.
«Θα ψηφίσουμε όλες τις προτάσεις μομφής που θα κατατεθούν», είπε η ακροδεξιά βουλευτής, Λορ Λαβαλέτ.
Σε αντίθεση με την πρόταση μομφής του Εθνικού Συναγερμού, εκείνη του Liot αναμένεται ότι θα ψηφιστεί από βουλευτές πολλών παρατάξεων.
Για να πέσει η κυβέρνηση, η πρόταση μομφής θα πρέπει να ψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή να συγκεντρώσει 287 ψήφους. Για να γίνει αυτό όμως, θα πρέπει να την ψηφίσουν περίπου 30 από τους 61 βουλευτές των Ρεπουμπλικάνων, κάτι που θεωρείται απίθανο.