Στο επίκεντρο των ερευνών βρίσκεται τα τελευταία 24ωρα το Αλιβέρι, καθώς είναι ο δήμος τον οποίο η ρωσίδα κατάσκοπος, με το ψευδώνυμο «Μαρία Τσάλλα», επέλεξε να εγγραφεί στο δημοτολόγιο. Οι αρχές εξετάζουν, ακόμη, αν υπάρχουν και άλλοι «πρόθυμοι» να υποστηρίξουν ανθρώπους που θέλουν κάποια διευκόλυνση με δημοτόλογια.
Την κατάσκοπο βοήθησε να εγγραφεί στο δημοτολόγιο, ο δικηγόρος Νίκος Λυμπερόπουλος. Ο ίδιος σε δηλώσεις του μετά την αποκάλυψη της εμπλοκής του, δήλωσε μετανιωμένος για τις ενέργειες του, αλλά είπε ότι θα το έκανε ξανά. Μάλιστα συμπλήρωσε πως «πιάστηκα κώτσος καθώς ακούγονταν ότι αυτή κυκλοφορούσε με λεφτά.»
Τι λέει ο δικηγόρος που την βοήθησε
«Συνειδητοποιώ από χθες μέχρι σήμερα ότι δεν ήταν μια ιστορία για άδεια παραμονής. Εγώ είχα ιδιαίτερη ευαισθησία να γραφτεί στο δημοτολόγιο γιατί θέλουμε να έρθει καινούργιος πληθυσμός» πρόσθεσε ο δικηγόρος.
Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι «έχω μπλέξει με μια απίστευτη ιστορία και αυτό που εξέφρασα ως καλή μου θέληση έρχεται και εκφράζεται ως βλακεία ή ψέμα». Στην ερώτηση, όμως, αν η σύζυγός του υπέγραψε υπεύθυνη δήλωση ότι φιλοξενούσε τη «Μαρία Τσάλλα»,ο δικηγόρος από το Αλιβέρι απάντησε ότι «η γυναίκα μου είπε σε μια συνδιάλεξη ότι είχε υπογράψει μια δήλωση. Δεν τη θυμάμαι αλλά για να το θυμάται αυτή είναι πιθανό. Εάν έγινε αυτό, θα έγινε για να παρουσιαστεί ένα συμβόλαιο».
Καταγγελίες για εγγραφή σε δημοτολόγια από επιτήδειους
Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ μετά την αποκάλυψη για το μυστήριο της Εύβοιας στην υπόθεση «Μαρία Τσάλλα» έχουν υπάρξει καταγγελίες για δράση συγκεκριμένων ανθρώπων – ενδεχομένως και κυκλώματος – που ειδικεύονται σε τέτοιες πράξεις.
Ο δήμαρχος Κύμης Αλβερίου Θανάσης Μπουραντάς μίλησε στον Alpha για την υπόθεση αναφέροντας ότι η γυναίκα «πήρε κάποιες δηλώσεις, από κάποια κυρία ότι την φιλοξενεί εδώ και φαίνεται να υπάρχει και κάποιος παππούς στον δήμο Διρφύων-Μεεσπιων».
Η πορεία της κατασκόπου
Tο 2017 η κατάσκοπος ξεκίνησε από το Μεξικό με ενδιάμεσο σταθμό τα Σκόπια. Μπήκε στην Ελλάδα με μεξικανικό διαβατήριο και τον Δεκέμβριο του 2018 έκανε την εγγραφή της στο δημοτολόγιο Αλιβερίου.
Το 2019, η Τσάλλα ζει στην Αθήνα σε Airbnb και αρχίζει να μαθαίνει ελληνικά σε φροντιστήριο στο Μοναστηράκι. Στις αρχές του 2020 νοίκιασε το δυάρι στην Αρριανού 6 και άνοιξε το κατάστημα «Γαλάζιο». Σύχναζε σε στέκια με γαλλόφωνους διότι μίλαγε καλά γαλλικά γλώσσα που μιλάει και ο φίλος της στην Αθήνα.
Δύο χρόνια αργότερα, στις αρχές του 2022, πήγε ταξίδι στη Μόσχα, όπου παρέμεινε περισσότερο διάστημα -ενώ αρχίζει ο πόλεμος στην Ουκρανία -επειδή είχε αρρωστήσει όπως έλεγε με κορονοϊό. Τον Απρίλιο του 2022 ταξίδεψε στο Παρίσι.
Τον Δεκέμβριο του 2022 έκανε την πρώτη της πρόσληψη στο «Γαλάζιο». Τον ίδιο καιρό στη Λουμπλιάνα συλλαμβάνεται ένα ζευγάρι Ρώσων Illegals και οι πληροφορίες τους φαίνεται ότι αφορούν και την ίδια .Οι πληροφορίες αυτές φτάνουν στην Αθήνα στις αρχές Ιανουαρίου .
Η Σμίρεβα ή Τσάλλα εγκατέλειψε τη χώρα μας για τη Μόσχα, μέσω κάποιου ασιατικού προορισμού, πιθανότατα της Ινδίας, στις 4 Ιανουαρίου του 2023. Λίγες ημέρες κάνει το ίδιο ο πραγματικός της σύζυγος εγκαταλείποντας τη Βραζιλία για την Μόσχα.
Το modus operandi των illegals
Όπως ήδη γνωρίζουν όσοι ασχολούνται με την υπόθεση, η Ιρίνα ή «Μαρία Τσάλλα», είναι μέλος του γνωστού ρωσικού δικτύου illegals. Πρόκειται για μία ομάδα κατασκόπων που δρούσε την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου και αναβίωσε όταν ανέλαβε την εξουσία ο Πούτιν.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά ο εν ενεργεία αριθμός των «Ιllegals» εκτιμάται από 10 έως 30 και εμφανίζονται ως άνθρωποι της διπλανής πόρτας, με στόχο να παραμείνουν αχαρτογράφητοι για τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας που ζουν και «κατασκοπεύουν».
Από τη στιγμή που ξεκινούν την αποστολή τους σε κάποια χώρα, οι «Ιllegals» ζούνε και συμπεριφέρονται με βάση την κατασκευασμένη ιστορία που έχει δημιουργηθεί για αυτούς, ώστε να προστατεύσουν την αποστολή τους. Η αποστολή τους είναι να στρατολογήσουν ανθρώπους και πηγές που έχουν πρόσβαση σε σημαντικές πληροφορίες.