Μεγάλη υποχώρηση εμφανίζουν οι ασιατικές αγορές σήμερα, παρά την ανακοίνωση της UBS να εξαγοράσει την Credit Suisse, έναντι 3,25 δισ. δολαρίων, η οποία πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο.
Ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί κατά 3,37%, παρασυρόμενος κυρίως από τις μετοχές που σχετίζονται με την Υγεία.
Στην ηπειρωτική Κίνα, ο Shanghai Composite υποχώρησε κατά 0,2%, ενώ ο Shenzhen Component ήταν κατά 0,23% υψηλότερος. Το παραπάνω έρχεται αφότου η Κίνα άφησε αμετάβλητο το επιτόκιο του ενός έτους, αλλά και του πενταετούς στο 3,65% και 4,3% αντίστοιχα.
Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 υποχώρησε 1,38% και έκλεισε στις 6.898,5 μονάδες.
Ο Nikkei 225 της Ιαπωνίας σημείωσε πτώση 1,42%, κλείνοντας στις 26.945,67 μονάδες και ο Topix σημείωσε πτώση 1,54% και έκλεισε στις 1.929,3 μονάδες.
Ο Kospi της Νότιας Κορέας υποχώρησε κατά 0,69%, καταλήγοντας στις 2.379,2 μονάδες, αλλά ο Kosdaq αντιστάθηκε στην τάση, κλείνοντας 0,6% υψηλότερα στις 802,2 μονάδες.
Αναγκαστικός γάμος
Υπενθυμίζεται πως σε αναγκαστικό «γάμο» με προξενήτρα την κυβέρνηση της Ελβετίας προχώρησαν οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες της Ελβετίας, η UBS και η Credit Suisse, μετά τα προβλήματα που αντιμετώπισε η τελευταία τις ημέρες που ακολούθησαν την κατάρρευση της αμερικανικής Silicon Valley Bank (SVB).
Πρόκειται για την πρώτη αναγκαστική εξαγορά συστημικής τράπεζας από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και μένει τώρα να φανεί εάν αυτό θα καθησυχάσει από αύριο Δευτέρα τις αγορές.
Με ρυθμό φυγής καταθέσεων άνω των 10 δισ. ελβετικών φράγκων (10 δισ. ευρώ) την ημέρα που μάλιστα επιταχύνθηκε την Παρασκευή καθώς βάθαινε η κρίση, η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας (SNB) σε συνεργασία με την ίδια την κυβέρνηση στη Βέρνη και την αρμόδια ρυθμιστή αρχή Finma, ξεκίνησαν κατεπείγουσες συνομιλίες ήδη από την Τετάρτη. Αυτές κορυφώθηκαν το Σαββατοκύριακο και την Κυριακή μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις και πολλές αντιδράσεις, κατέληξαν σε ντιλ για πώληση έναντι 3 δισ. ελβετικών φράγκων (3 δισ. ευρώ) για μια τράπεζα που είχε στο κλείσιμο της Παρασκευής κεφαλαιοποίηση περίου 7 δισ. ευρώ.
Μια χρεοκοπία της Credit Suisse θα είχε «σοβαρές συνέπειες» για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, σύμφωνα με την υπουργό Οικονομικών Κάριν Κέλερ Σούτερ.