Λίγες ώρες μόνο κράτησε το αίσθημα ανακούφισης, που δημιούργησε η fast-track συμφωνία του Σαββατοκύριακου που οδήγησε στην εξαγορά της Credit Suisse από την UBS. Ωστόσο στη συνέχεια αποκάλυψε όλες τις παθογένειες ενός «αναγκαστικού γάμου», συνέπεια ενός πιεστικού προξενιού…
Τραγική ειρωνεία: οι εμπλεκόμενοι στη συμφωνία έκαναν πραγματικά έναν αγώνα δρόμου για να κλείσει το deal πριν από το άνοιγμα των αγορών την Δευτέρα, ώστε να αποφύγουν ένα νέο sell off, αλλά η πραγματικότητα τους διέψευσε. Τι κι αν οι παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες έσπευσαν να χαιρετίσουν τη συμφωνία, προτάσσοντας το αίσθημα ασφάλειας και σταθερότητας.
Η αρχή έγινε από την Ασία με τους βασικούς δείκτες να κλείνουν στο κόκκινο. Ο δείκτης Hang Seng ηγήθηκε των απωλειών στην περιοχή, σημειώνοντας πτώση άνω του 3%. Ο μεγαλύτερος χαμένος του δείκτη HSI ήταν η HSBC, η οποία διολίσθησε κατά 6,51%, ενώ η Standard Chartered έχασε 3,81%. Ο δείκτης Hang Seng Tech σημείωσε πτώση 3,37%.
Στην ηπειρωτική Κίνα, ο Shanghai Composite σημείωσε πτώση 0,2%. Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 σημείωσε απώλειες 1,42%, κλείνοντας στις 26.945,67 μονάδες και ο Topix σημείωσε πτώση 1,54% για να κλείσει στις 1.929,3 μονάδες.
Το πετρέλαιο κινήθηκε πτωτικά και οι επενδυτικές στράφηκαν προς το επενδυτικό καταφύγιο του χρυσού, η τιμή του οποίου εκτινάχθηκε πάνω από τα 2.000 δολάρια για πρώτη φορά μετά από έναν και πλέον χρόνο.Ρευστοποιήσεις στην Ευρώπη
Τη σκυτάλη πήρε η Ευρώπη, με τις τραπεζικές μετοχές και τα ομόλογα να βουτούν κατακόρυφα: Οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες διευρύνουν τις απώλειες, μετά από τη χειρότερη εβδομάδα τους από τον Σεπτέμβριο του 2022, καθώς ένα σημείο του deal είναι αυτό που προκαλεί τη μεγαλύτερη ανησυχία: η ολοκληρωτική ζημιά για τους ομολογιούχους, οι οποίοι εν μία νυκτί είδαν την επένδυσή τους να μηδενίζεται.
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει πτώση 1,4%, με τον κλάδο των τραπεζών να χάνει 5,3%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 1,35% στις 7.236 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει πτώση 1,56% στις 14.537 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 1,44% στις 6.826 μονάδες.
Οι μετοχές της Credit Suisse κατέρρευσαν κατά 63% περίπου, ενώ η UBS διαπραγματεύτηκε 14% χαμηλότερα. Ο τραπεζικός δείκτης της Ευρώπης υποχώρησε σχεδόν 5,5%.
Τριγμοί και στο ΧΑ
Ισχυρές είναι οι απώλειες που καταγράφει και το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο μάλιστα προς στιγμήν βρέθηκε ακόμη και στις 998,29 μονάδες.
Αν και βρέθηκε για λίγο στο -2,15% και στις 998 μονάδες, με τις τράπεζες να πέφτουν έως και 4,67%, το ΧΑ δείχνει να βγάζει κάποιες άμυνες ώστε να μη χάσει τα τετραψήφια επίπεδα.
Σπεύδουν στον χρυσό…
Πάνω από το ορόσημο των 2.000 δολαρίων εκτινάχθηκε σήμερα η τιμή του χρυσού, για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, με τους επενδυτές να επιλέγουν τα παραδοσιακά επενδυτικά καταφύγια εν μέσω μιας πρωτοφανούς τραπεζικής κρίσεις που εκτείνεται και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
Ο χρυσός αυξήθηκε κατά 6,5% την περασμένη εβδομάδα στη μεγαλύτερη άνοδό του από τις πρώτες ημέρες της πανδημίας τον Μάρτιο του 2020 εν μέσω αυξανόμενων φόβων για την Credit Suisse Group AG και καθώς πολλοί περιφερειακοί αμερικανικοί δανειστές κατέρρευσαν.
Εγκατέλειψε ορισμένα από αυτά τα κέρδη νωρίς τη Δευτέρα, μετά την ανακοίνωση ότι η UBS Group AG συμφώνησε να εξαγοράσει την ελβετική τράπεζα σε μια έκτακτη συμφωνία, με μεσολάβηση της κυβέρνησης, αλλά στη συνέχεια ξεκίνησε εκ νέου την ανοδική του πορεία.
Οι επόμενες ημέρες
Αναλυτές εκτιμούν ότι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος αυτή τη στιγμή είναι πώς θα απαντήσει ο ευρύτερος τραπεζικός τομέας στη διάσωση της Credit Suisse καθώς και στη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας για τον καθορισμό των επιτοκίων την Τετάρτη, όπου οι αγορές είναι μοιρασμένες για το τι θα αποφασιστεί τελικά.
Ο χρυσός σποτ σημείωσε άνοδο 0,8% στα 2.004,18 δολάρια η ουγγιά. Η τελευταία φορά που ο χρυσός διαπραγματεύτηκε πάνω από το όριο των 2.000 δολ. ήταν στις 10 Μαρτίου 2022. Ο δείκτης Bloomberg Dollar Spot παρέμεινε σταθερός μετά την πτώση 0,6% την περασμένη εβδομάδα. Ένα ισχυρότερο δολάριο είναι αρνητικό για εμπορεύματα όπως ο χρυσός που τιμολογείται στο αμερικανικό νόμισμα.
H μετατόπιση του ενδιαφέροντος
Ειδικότερα, η εστίαση των επενδυτών έχει μετατοπιστεί από το deal αυτό καθ΄αυτό στο τεράστιο πλήγμα που δέχονται ορισμένοι ομολογιούχοι της Credit Suisse στο πλαίσιο της εξαγοράς της UBS, γεγονός που ενίσχυσε την ανησυχία και για άλλους βασικούς κινδύνους, όπως η μετάδοση, η εύθραυστη κατάσταση των περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ και οι προκλήσεις για τις κεντρικές τράπεζες καθώς επιδιώκουν να βρουν τη χρυσή τομή ανάμεσα στην χαλιναγώγηση του πληθωρισμού και τους χρηματοοικονομικούς κινδύνους.
«Πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι μετά από περισσότερο από μια εβδομάδα πανικού στον τραπεζικό κλάδο και δύο παρεμβάσεις που οργάνωσαν οι αρχές, αυτό το πρόβλημα δεν εξαφανίζεται. Αντίθετα, έχει γίνει παγκόσμιο», σχολίασε ο Μάικ Ο’ Ρουρκ, στρατηγικός αναλυτής της Jones Trading, και πρόσθεσε ότι «οι αναφορές ότι η UBS εξαγοράζει την Credit Suisse πιθανότατα θα μεγεθύνουν τα προβλήματα της Credit Suisse μεταφέροντάς τα στην UBS».
Σύμφωνα με τη συμφωνία, η ελβετική ρυθμιστική αρχή αποφάσισε ότι τα ομόλογα της Credit Suisse Τier-1 – ή τα ομόλογα AT1 – με πλασματική αξία 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα αποτιμώνται πλέον στο μηδέν, εξοργίζοντας ορισμένους από τους κατόχους του χρέους που πίστευαν ότι θα ήταν καλύτερα προστατευμένα από ό,τι οι μέτοχοι στη συμφωνία εξαγοράς που ανακοινώθηκε την Κυριακή.
Τρομάζει το μέγεθος
«Η Ελβετία έχει πλέον απαλλαγεί από μια τράπεζα-ζόμπι, αλλά θα ξυπνήσει τη Δευτέρα με μια τράπεζα-τέρας (τη UBS)», έγραφε χαρακτηριστικά η ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung, τονίζοντας ακριβώς το τεράστιο μέγεθος του νέου σχήματος:
Το μέγεθος της Credit Suisse αποτελεί ανησυχία για το τραπεζικό σύστημα, όπως και το παγκόσμιο αποτύπωμά της λόγω των πολλαπλών διεθνών θυγατρικών της. Ο ισολογισμός της 167χρονης τράπεζας είναι περίπου διπλάσιος από τον ισολογισμό της Lehman Brothers όταν κατέρρευσε, περίπου στα 530 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα στο τέλος του περασμένου έτους.
Η συνδυασμένη τράπεζα θα είναι ένας τεράστιος δανειστής, με περισσότερα από 5 τρισεκατομμύρια δολάρια σε συνολικά επενδυμένα περιουσιακά στοιχεία και «ευκαιρίες βιώσιμης αξίας», ανάφερε χαρακτηριστικά η UBS σε μια ανακοίνωση αργά την Κυριακή.
Πηγή: ot.gr