Στο εδώλιο του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας κάθεται από σήμερα ο  αποκαλούμενος  «Σαμουράι» της Νέας Ερυθραίας, ο οποίος τον Οκτώβριο του 2012 άνοιξε πυρ  κατά δύο υπαλλήλων εταιρείας εγκατάστασης φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο Βασίλης Πολύζος και τραυματιστεί ο Ιωάννης Πλακαντωνάκης.

Με την έναρξη της διαδικασίας ο κατηγορούμενος , παραδέχθηκε την πράξη του, ζήτησε συγγνώμη από τα θύματα και τους συγγενείς τους ισχυριζόμενος ότι το τερμάτισε με όσα έκανε .

«Ήμουν ένας άλλος χαρακτήρας όσο έπαιρνα ουσίες. Θέλω να ζητήσω συγχώρεση από τις οικογένειες των θυμάτων.  Είχαμε κάποιους διαπληκτισμούς με τους υπαλλήλους λόγω φασαρίας. Εγώ ως τοξικομανής το τερμάτισα… Έχω μανιοκατάθλιψη από τα 21 μου χρόνια και είχα υποτροπιάσει», δήλωσε ο 42χρονος μετά την ανάγνωση του κατηγορητηρίου, ενώ ο συνήγορος υπεράσπισης του  Θ. Μαντάς ζήτησε να του αναγνωριστεί μειωμένος καταλογισμός των πράξεών του, υποστηρίζοντας ότι ο κατηγορούμενος ενήργησε υπό τη βάση της υποτροπής σε σοβαρότατη ψυχική νόσο.

Ο μηχανολόγος-μηχανικός Ιωάννης Πλακαντωνάκης, που ήταν μαζί με τον άτυχο Βασίλη Πολύζο, όταν δέχθηκαν τη δολοφονική επίθεση από τον 42χρονο ανέβηκε στο βήμα του μάρτυρα φανερά ταραγμένος ενώ κατά τη διάρκεια της εξέτασής του ξέσπασε σε κλάματα περιγράφοντας τη σκηνή του εγκλήματος.

«Ήταν Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2021. Είχαμε προγραμματίσει το πρωί να πάμε απέναντι να ξεκινήσουμε  εργασίες για εγκατάσταση φυσικού αερίου. Είδα έναν άνθρωπο ντυμένο στα μαύρα. Σε απόσταση δύο μέτρων. Σηκώνω το βλέμμα. Βλέπω έναν άνθρωπο ψύχραιμο και ψυχρό να σηκώνει ένα μαύρο όπλο και εκείνος το στρέφει προς το Βασίλη. Έγιναν όλα τόσο γρήγορα. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι το όπλο είναι αληθινό. Ήταν τόσο ψυχρά και απότομα, δεν μπορούσα να φανταστώ ότι κάποιος χωρίς λόγο χρησιμοποεί ένα όπλο. «Τι κάνεις;», φώναξε ο Βασίλης και εγώ φώναξα, «τι είναι αυτό που κάνεις, σταμάτα». Γύρισε σε μένα είπε «τώρα είναι η σειρά σου» και έστρεψε το όπλο σε μένα. Εγώ είχα χρόνο να αντιδράσω», κατέθεσε μεταξύ άλλων ο μάρτυρας..

Εισαγγελέας: Ακούσατε τίποτα σας φώναζε;

Μάρτυρας: Ξαφνικά τον βλέπω μπροστά μου. Εμφανίστηκε ψύχραιμος, ψυχρός. Ήταν τόσο ξαφνικό και απρόσμενο, σαν να περπατά κάποιος και να πέφτει ένας βράχος και να τον σκοτώνει… Ο Βασίλης πήγε το πρωί για δουλειά και δεν γύρισε.  (κλαίει) Εγώ έχω δυο κοριτσάκια… Ήταν στο σπίτι, είχαν κλειστεί στο δωμάτιο τους και κρατούσαν ένα αποκριάτικο τόξο, φοβόντουσαν ποιος θα μπει μέσα…

Στη συνέχεια κατέθεσε η μητέρα του Αννα Πλακαντωνάκη η οποία είπε πως άκουσε το γιό της να φωνάζει «Βοήθεια, μας σκοτώνει» .Πάω να βγω έξω και τον βλέπω μπροστά να περνά αγέρωχος με τα χέρια στις τσέπες, σαν να μην έγινε τίποτα.«Γιατί σκότωσες τα παιδιά μου», του φώναξα.

«Καλά τους έκανα», μου είπε ψύχραιμα.

Όπως είπε στο δικαστήριο η κα Πλακαντωνάκη λίγες ημέρες πριν από την αιματηρή επίθεση είχε πληροφορηθεί από τη μητέρα του κατηγορούμενου ότι κάτι δεν πάει καλά με τον γιο της και περιέγραψε στο δικαστήριο ένα φραστικό επεισόδιο που είχε μαζί του δυο εβδομάδες πριν από τους πυροβολισμούς.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 31 Μαρτίου.