To think tank, Policy Exchange έκανε μία έρευνα σχετικά με τα Γλυπτά του Παρθενώνα, σύμφωνα με την οποία, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει να απολογηθεί για τίποτα και θα πρέπει να αντισταθεί στην οποιαδήποτε πίεση ασκείται για να τα δανείσει ή να τα επιστρέψει στην Ελλάδα.
Τον τελευταίο καιρό τα μάρμαρα του Παρθενώνα έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της επικαιρότητας με τον Τζορτζ Όσμπορν να διερευνά το ενδεχόμενο επιστροφής τους στο περιθώριο πολιτισμικής ανταλλαγής. Βέβαια, η νομοθεσία απαγορεύει στο μουσείο να χαρίσει αντικείμενα της συλλογής του.
Ψευδής η παράνομη αφαίρεση των γλυπτών
Τα Μάρμαρα, που πήρε ο λόρδος Έλγιν από την Ακρόπολη της Αθήνας στις αρχές του 19ου αιώνα, όταν ήταν πρεσβευτής στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, βρίσκονται εδώ και καιρό στο επίκεντρο της διαμάχης μεταξύ Ελλάδας και Βρετανίας.
Σύμφωνα με την Daily Mail, ο ιστορικός Sir Noel Malcolm, ο οποίος συνέταξε την έκθεση για το Policy Exchange, λέει ότι ο ισχυρισμός ότι η αφαίρεση των γλυπτών από τον Έλγιν ήταν παράνομη είναι ψευδής – αλλά είναι αλήθεια ότι οι ενέργειές του έσωσαν τα Μάρμαρα από σοβαρές ζημιές, διασκορπισμό και καταστροφή. Υποστηρίζει επίσης ότι ο ισχυρισμός ότι η ελληνική ταυτότητα ουσιαστικά πλήττεται από την απουσία τους από τη χώρα είναι πολύ υπερβολικός.
Ο Sir Noel, ανώτερος ερευνητής του All Souls College της Οξφόρδης, δηλώνει σήμερα: «Τα Ελγίνεια Μάρμαρα είναι τα κοσμήματα του Στέμματος του Βρετανικού Μουσείου – ενός εθνικού μουσείου με παγκόσμια αποστολή. Θα πρέπει να αισθανόμαστε υπερήφανοι για την ικανότητά μας να τα παρουσιάζουμε στον κόσμο στο Λονδίνο. Δεν υπάρχει τίποτα για το οποίο πρέπει να απολογηθούμε εδώ».
Τι συνιστά η έκθεση στη Βρετανική κυβέρνηση
Η έκθεση υποστηρίζει επίσης ότι θα υπήρχε σημαντικός κίνδυνος μη επιστροφής των Μαρμάρων αν τα Μάρμαρα δανείζονταν στην Ελλάδα. Αυτό συμβαίνει αφού ο Ρίσι Σουνάκ την περασμένη εβδομάδα αρνήθηκε τον οποιοδήποτε σχεδιασμό για την αποστολή των μαρμάρων στην Ελλάδα και υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν «σχέδια» για την αλλαγή του νόμου που τα κρατά στη Βρετανία.
Η έκθεση συνιστά στην κυβέρνηση να επιβεβαιώσει την υποστήριξή της για τη διατήρηση των Μαρμάρων και να μην προβεί σε καμία αλλαγή στον ισχύοντα νόμο. Προσθέτει ότι το Βρετανικό Μουσείο θα πρέπει να αναθεωρήσει την πολιτική δανεισμού του, αποκλείοντας ρητά τα δάνεια σε χώρες που δεν αναγνωρίζουν την κυριότητα του μουσείου για τα εν λόγω αντικείμενα.
Υποστηρίζοντας την έκθεση, ο βουλευτής των Τόρις Tim Loughton, πρόεδρος της διακομματικής κοινοβουλευτικής ομάδας του Βρετανικού Μουσείου, δήλωσε ότι οι πρόσφατες εκκλήσεις να δοθούν τα Μάρμαρα στην Ελλάδα είναι «λανθασμένες και επικίνδυνες και απειλούν να ανοίξουν τις πύλες για τη λεηλασία των παγκόσμιων θεσμών μας».
Τι δείχνει σχετική δημοσκόπηση του Policy Exchange
Τέλος, το Policy Exchange δημοσιεύει τα αποτελέσματα διαδικτυακής δημοσκόπησης σε δείγμα 1.101 Βρετανών. Στο ερώτημα αν η Αθήνα θα επέστρεφε τα Γλυπτά του Παρθενώνα εφόσον της τα δάνειζε το Βρετανικό Μουσείο, το 46% απαντά αρνητικά έναντι ποσοστού 11% που απαντά καταφατικά (με τους υπόλοιπους να μην εκφέρουν άποψη).
Το 36% των ερωτηθέντων διαφωνούν με το δανεισμό εκθεμάτων σε χώρες που δεν αναγνωρίζουν την κυριότητα του Βρετανικού Μουσείου επί των εκθεμάτων, έναντι ποσοστού 22% που συμφωνεί.Το 47% συμφωνεί με τη θέση ότι η επιστροφή των «Ελγινείων» θα ενθάρρυνε την επιστροφή και άλλων εκθεμάτων στις χώρες προέλευσης, με το 13% να διαφωνεί. Ωστόσο, σε ποσοστό 39% έναντι 23% οι ερωτηθέντες συμφωνούν ότι σημαντικά εκθέματα θα πρέπει να επιστρέφουν από μουσεία του εξωτερικού σε μουσεία της χώρας προέλευσης.