Σε μία βαθιά πολιτική κρίση βρίσκεται η Γαλλία μετά τις πρόσφατες επιλογές του Εμανουέλ Μακρόν. Ο Γάλλος πρόεδρος παρά τις συνεχείς κινητοποιήσεις και τα επεισόδια σε όλη τη χώρα παρέκαμψε την Εθνική Συνέλευση και επέβαλε την αντιδημοφιλή μεταρρύθμιση των συντάξεων χωρίς να έχει ψηφιστεί.
Σύμφωνα με το Politico, το νομοσχέδιο αυτό έχει φέρει τεράστιες αντιδράσεις, καθώς αυξάνει την ηλικία συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 μέχρι και το 2030. Για τον λόγο αυτό, η κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με προτάσεις μομφής από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Πώς ο Μακρόν παρέκαμψε το κοινοβούλιο
Η επίκληση του άρθρου 49.3 του συντάγματος θεωρείται ευρέως ως επικίνδυνη κίνηση για την κυβέρνηση, καθώς επιτρέπει στους βουλευτές να υποβάλουν πρόταση δυσπιστίας εντός 24 ωρών και κινδυνεύει να ριζοσπαστικοποιήσει τα κινήματα διαμαρτυρίας στη Γαλλία. Τα συνδικάτα έχουν ήδη δείξει μεγάλη ενότητα και ηγούνται σχεδόν εβδομαδιαίων πορειών και απεργιών, βγάζοντας στους δρόμους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες. Ενώ το γαλλικό σύνταγμα επιτρέπει στις κυβερνήσεις να παρακάμπτουν το κοινοβούλιο υπό ορισμένες προϋποθέσεις, η χρήση του θεωρείται ολοένα και περισσότερο ως αντιδημοκρατική στη Γαλλία εν μέσω κοινωνικών εντάσεων και της αυξανόμενης δυσπιστίας προς τους πολιτικούς.
Γαλλία: «Αν θέλαμε να μας γ@μ#σε! η κυβέρνηση, θα ψηφίζαμε τον Μπραντ Πιτ»
«Η χρήση της διαδικασίας 49,3 από την κυβέρνηση αντικατοπτρίζει την αποτυχία αυτής της προεδρικής μειονότητας», είπε ο Charles de Courson, ένας μακροχρόνιος ανεξάρτητος νομοθέτης, στο ειδησεογραφικό κανάλι BFMTV. «Δεν είναι απλώς μειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, είναι μειοψηφία σε ολόκληρη τη χώρα. Η άρνηση της δημοκρατίας συνεχίζεται», είπε. Μιλώντας πριν από την ψηφοφορία, ο Frédéric Dabi, γενικός διευθυντής του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων IFOP, είπε ότι οι απόψεις σχετικά με την επίκληση του άρθρου 49.3 – σε αντίθεση με την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο – είναι «ριζικά διαφορετικές».
«Οι δημόσιες απόψεις σχετικά με το άρθρο 49.3 έχουν αλλάξει… θεωρείται ως εργαλείο βίας για την Εθνοσυνέλευση: θεωρείται πλέον ως αυταρχικό και όχι απλώς εξουσιαστικό. Οι άνθρωποι θέλουν περισσότερη διαφάνεια, περισσότερη δημοκρατία σήμερα», είπε. Αλλά η επίδειξη δύναμης εκθέτει επίσης έναν αποδυναμωμένο πρόεδρο, ο οποίος αφού έχασε την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και εν μέσω χαμηλών ποσοστών δημοτικότητας, δεν μπόρεσε να αλλάξει το ρεύμα της κοινής γνώμης στη Γαλλία.
Αντιμέτωπος με δύο προτάσεις μομφής ο Μακρόν
Μετά την εφαρμογή του άρθρου 49.3 του συντάγματος, ο Μακρόν αντιμετωπίζει δύο προτάσεις δυσπιστίας σήμερα στην Εθνοσυνέλευση. Ο λόγος είναι ότι το συγκεκριμένο άρθρο δίνει την δυνατότητα να παρακαμφθεί το κοινοβούλιο, δίνοντας παράλληλα την δυνατότητα στην αντιπολίτευση να καταθέσει προτάσεις μομφής/
Οι 573 βουλευτές της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης θα ψηφίσουν τη Δευτέρα δύο προτάσεις δυσπιστίας που θα μπορούσαν να προκαλέσουν την παραίτηση της πρωθυπουργού του Μακρόν, Ελίζαμπεθ Μπορν και της κυβέρνησής της. Αν και ο Γάλλος πρόεδρος δεν θα αναγκαζόταν να παραιτηθεί σε περίπτωση ήττας, μια επιτυχημένη πρόταση δυσπιστίας θα πυροδοτούσε μια βαθιά πολιτική κρίση για τον Μακρόν.
Το κόμμα της Αναγέννησης του Μακρόν έχασε την πλειοψηφία του στην Εθνοσυνέλευση στις κοινοβουλευτικές εκλογές πέρυσι και αντιμετώπισε πολλές προτάσεις δυσπιστίας τους τελευταίους μήνες. Ένδειξη της σοβαρότητας της κατάστασης αποτελεί η συνένωση των κομμάτων της αντιπολίτευσης για πρώτη φορά στα χρονικά.
Τι θα γίνει αν οι αντίπαλοι του Μαρόν χάσουν
Οι αντίπαλοι του Μακρόν χρειάζονται την υποστήριξη 287 βουλευτών για να ρίξουν την κυβέρνηση – έναν πήχη που δεν είναι πιθανό να περάσουν λόγω των βαθιών πολιτικών διχασμών στο κοινοβούλιο. Η Εθνοσυνέλευση χωρίζεται μεταξύ του αναγεννησιακού συνασπισμού του Μακρόν, του ακροδεξιού Εθνικού Συνασπισμού και του αριστερού συνασπισμού Nupes.
Εκτός από την υποστήριξη της αριστεράς και της ακροδεξιάς, μια διακομματική πρόταση θα χρειαζόταν την υποστήριξη 27 συντηρητικών νομοθετών των Les Républicains για να περάσει. Αλλά μόνο 10 σχεδιάζουν να ψηφίσουν υπέρ της πρότασης, είπε ένας συντηρητικός βουλευτής που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του λόγω της ευαισθησίας του θέματος σε συνέντευξή του στο Playbook Paris. Οι βουλευτές αναμένεται επίσης να ψηφίσουν για μια δεύτερη πρόταση δυσπιστίας που υπέβαλε η Εθνική Συσπείρωση, η οποία θεωρείται ευρέως απίθανο να περάσει.
Εάν η κυβέρνηση επιβιώσει από τις ψηφοφορίες τη Δευτέρα, θα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ένα κύμα διαμαρτυριών αυτή την εβδομάδα και τον κίνδυνο περισσότερων κοινωνικών αναταραχών. Την Παρασκευή, το σκληρό αριστερό συνδικάτο CGT κάλεσε για «ορατές ενέργειες» ενόψει μιας ημέρας πανελλαδικών διαδηλώσεων και απεργιών που προγραμματίζονται για την Πέμπτη.
Οδομαχίες, διαδηλώσεις, επεισόδια και συλλήψεις
Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται για τρίτη ημέρα μετά την εφαρμογή του αντιδημοφιλούς νομοσχεδίου για το συναξιοδοτικό. Η αστυνομία στη Γαλλία έχει συλλάβει περισσότερους από 500 ανθρώπους σε όλη τη χώρα κατά τη διάρκεια τους. Παρά την απαγόρευση των διαδηλώσεων σε μια πλατεία του Παρισιού απέναντι από το κοινοβούλιο, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το Σάββατο εκεί και γύρω από τη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων.
Πορείες πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες πόλεις, όπως στη Ναντ και στη Μασσαλία, όπου το συγκεντρωμένο πλήθος προσπέρασε την αστυνομία και κατέλαβε τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό για περίπου 15 λεπτά. Στην ανατολική πόλη Μπεζανσόν, εκατοντάδες διαδηλωτές άναψαν φωτιά και έκαψαν κάρτες ψηφοφόρων.
Την ίδια στιγμή, τα σκουπίδια συσσωρεύονται στους δρόμους του Παρισιού, καθώς οι εργαζόμενοι στον τομέα της καθαριότητας συμμετέχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις. Οι συλλέκτες απορριμμάτων της πρωτεύουσας συμμετέχοντας στην κινητοποίηση άφησαν περίπου 10.000 τόνους σκουπιδιών στους δρόμους μέχρι και την Παρασκευή.
Τα μεγαλύτερα συνδικάτα της Γαλλίας δηλώνουν αποφασισμένα να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις προκειμένου να επιβάλουν την ανατροπή των αλλαγών. Μάλιστα για την προσεχή Πέμπτη έχει προγραμματιστεί νέα μεγάλη εθνική απεργία.