Αν και το Ντονμπάς βρίσκεται υπό ρωσική πολιορκία, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε μία μυστική επίσκεψη. Μια τολμηρή επίσκεψη στην πρώτη γραμμή του ουκρανικού στρατού στο Μπαχμούτ, το οποίο βρίσκεται υπό διαρκή ρωσική πολιορκία τους τελευταίους μήνες, πραγματοποίησε σήμερα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο πλαίσιο του ταξιδιού του στην ευρύτερη περιοχή του Ντονέτσκ.
Εκεί, ο Ουκρανός πρόεδρος έλαβε αναφορές σχετικά με την επιχειρησιακή κατάσταση των στρατευμάτων και την πορεία των εχθροπραξιών στη γραμμή του μετώπου, συνομίλησε με τους στρατιωτικούς και τους ευχαρίστησε για την προστασία της Ουκρανίας.
«Θέλω να σας σφίξω το χέρι»
«Έχω την τιμή να βρίσκομαι σήμερα εδώ, στα ανατολικά του κράτους μας, στο Ντονμπάς, και να επιβραβεύσω τους ήρωές μας, να σας ευχαριστήσω, να σας σφίξω το χέρι. Σας ευχαριστώ για την προστασία του κράτους, της κυριαρχίας και της ανατολικής Ουκρανίας», δήλωσε ο Ζελένσκι.
Οι παρευρισκόμενοι τίμησαν τη μνήμη των πεσόντων υπερασπιστών με ενός λεπτού σιγή. Παράλληλα, ο Ζελένσκι απένειμε κρατικά βραβεία στους στρατιωτικούς για τη συνεισφορά τους στην προστασία της Ουκρανίας.
Αναφορικά με το Μπαχμούτ και την κατάσταση που επικρατεί εκεί, Ρώσοι ειδικοί επισημαίνουν πως είναι, πλέον, περικυκλωμένο, ενώ από την πλευρά του, το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας σημειώνει ότι ο ρωσικός στρατός συνεχίζει να διεξάγει επιθετικές επιχειρήσεις στην περιοχή, ωστόσο έχει χάσει σημαντικό μέρος των δυνατοτήτων του.
Πόλεμος φθοράς στο Μπαχμούτ
Κατά παραδοχή του ίδιου του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι, οι μάχες στο Μπαχμούτ είναι οι «πιο δύσκολες» του πολέμου. Οι λόγοι δεν περιορίζονται μόνο στα εκεί πεδία των μαχών. «Ο κύριος στόχος της άμυνας είναι να κουράσει τον εχθρό», αναφέρει σε ανάλυσή του ο πρόσφατα παραιτηθείς σύμβουλος του Ζελένσκι, Ολεξίι Αρεστόβιτς. Για τους Ουκρανούς, η διατήρηση της άμυνας σημαίνει μεγαλύτερες απώλειες στις τάξεις του αντιπάλου. Κατά το Κίεβο, είναι επτά φορές μεγαλύτερες από αυτές στις δικές του δυνάμεις. Και δη μεταξύ των μισθοφόρων της Wagner, που με τη συνέχιση των συγκρούσεων στο Μπαχμούτ παραμένουν μακριά από άλλα μέτωπα στην πρώτη γραμμή, όπου έχουν σαφώς πέσει οι ρυθμοί.
Συν τω χρόνω ωστόσο τα περιθώρια ελιγμών και οι αμυντικές δυνατότητες για το Κίεβο δείχνουν να στενεύουν. Προϊδεάζοντας για τις εξελίξεις, που λίγο πολύ υπαγορεύει η μέχρι στιγμής πορεία των μαχών, Δυτικοί αξιωματούχοι υποβαθμίζουν μεθοδικά τις τελευταίες ημέρες τη σημασία πτώσης του Μπαχμούτ. Με την προειδοποίηση ότι αυτό μπορεί να συμβεί «τις επόμενες ημέρες», ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι κάτι τέτοιο «δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα κάποιο σημείο καμπής του πολέμου».
«Νομίζω ότι έχει περισσότερο συμβολική παρά στρατηγική και επιχειρησιακή αξία», είχε σχολιάσει νωρίτερα ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν. Το εάν η Ρωσία υφίσταται τόσες απώλειες, που θα αποδυναμώσουν την ικανότητα της για περαιτέρω επιθέσεις είναι κάτι που μένει να αποδειχθεί. Πάντως αναλυτές, μέχρι και το βρετανικό υπουργείο Άμυνας έχουν σαφώς τονίσει ότι ο έλεγχος του Μπαχμούτ θα αποτελέσει εφαλτήριο για τους Ρώσους στην κατάληψη επιπλέον εδαφών.
Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν στη συνέχεια μεγαλύτερες αστικές περιοχές, όπως το Κραματόρσκ και το Σλαβιάνσκ, ανοίγοντας έτσι το δρόμο στη Μόσχα για αυτό που ονομάζει «απελευθέρωση» της αυτοανακηρυγμένης «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ» και του Ντονμπάς εν γένει: διακηρυγμένο στόχο της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», όπως το Κρεμλίνο ονομάζει την εισβολή.