Την αυτοδυναμία του (που έμεινε πίσω λόγω… εκλογών) διεκδικεί εκ νέου το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο που ζητάει με νέα επιστολή να μπορούν τα μέλη του να εκλέγουν διοίκηση όπως τα άλλα πανεπιστήμια της χώρας και όχι να διορίζεται αυτή από το υπουργείο Παιδείας, όπως γίνεται ως σήμερα.
Ολα αυτά, ενώ το Ιδρυμα εξελίσσεται τα τελευταία έτη «πίσω από τις κάμερες», σε ένα νέο… μοντέλο ανώτατης εκπαίδευσης που έχει λίγο απ’ όλα όσα «λατρεύουμε να μισούμε»: και δίδακτρα καθώς ανήκει στα Ιδρύματα «Διά Βίου εκπαίδευσης», και φοιτητές και φοιτήτριες από τα 18 τους έτη, και παίρνει όλους τους αιτούντες σπουδών, και ορίζει μόνο του τούς εισακτέους του και δίνει δυνατότητα «μπουκέτων» σπουδών κατ’ επιλογή…
Τα βήματα προς την αυτοδυναμία; Ηδη το υπουργείο Παιδείας, σε νόμο που έφερε και ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, αναφέρει ότι στη Διοικούσα Επιτροπή του ΕΑΠ μπορούν συμμετέχουν 7 μέλη ΔΕΠ, τα οποία προέρχονται από ελληνικά ΑΕΙ, αλλά και από το ίδιο το Ιδρυμα.
Κάτι που οδήγησε στο να επιλεγεί από την «καρδιά» του ο νέος πρόεδρός του και πρώην κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών Ιω. Καλαβρουζιώτης. Ωστόσο, η υπόσχεση για το επόμενο βήμα έμεινε μετέωρη, λόγω έλλειψης πολιτικού χρόνου της κυβέρνησης.
Ετσι, τώρα σύσσωμη η διοίκηση του Ιδρύματος ζητάει εκ νέου ψήφιση νόμου στον χρόνο που έχει απομείνει μέχρι τη διάλυση της Βουλής, που να δίνει στα μέλη του αυτοδυναμία. Κάτι που όπως αναφέρουν οι πληροφορίες από το κτίριο του Αμαρουσίου όμως δεν θα γίνει, καθώς δεν προσφέρεται επαρκής περίοδος για διαβούλευση και ψήφιση ενός τόσο σοβαρού νόμου.
Η περίπτωση του ΕΑΠ
Η αλήθεια είναι ότι η μορφή του ΕΑΠ στην πορεία των χρόνων έχει αλλάξει. Σήμερα είναι το πρώτο ελληνικό δημόσιο ανώτατο Ιδρυμα που χρεώνει δίδακτρα, δέχεται φοιτητές και φοιτήτριες και από τα 18 τους έτη (εφόσον μένουν θέσεις στα τμήματά του, που όμως σχεδόν σε όλα μένουν, καθώς ορίζει μόνο του τον αριθμό των θέσεων που διαθέτει). Προτεραιότητα φυσικά έχουν οι υποψήφιοι από 23 ετών, όπως αναφέρεται στον αρχικό νόμο για τη σύστασή του.
Κληρώσεις δεν γίνονται πλέον για τους φοιτητές και τις φοιτήτριές του, αλλά γίνονται δεκτοί σχεδόν όλοι οι αιτούντες, κάτι που αυξάνει τις ανάγκες για διδάσκοντες, με αποτέλεσμα να απασχολεί σήμερα με συμβάσεις περίπου 3.000 μέλη ΣΕΠ (Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού).
Παράλληλα έχει περίπου 40 εκλεγμένα μόνιμα μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ). Ωστόσο, η υπόσχεση για το επόμενο βήμα έμεινε μετέωρη, λόγω έλλειψης πολιτικού χρόνου της κυβέρνησης. Ετσι, τώρα σύσσωμη η διοίκηση του Ιδρύματος ζητάει εκ νέου ψήφιση νόμου στον χρόνο που έχει απομείνει μέχρι τη διάλυση της Βουλής, που να δίνει στα μέλη του αυτοδυναμία.
- «Αυτό είναι 2 σε 1: Και μετρό και περπάτημα» – Το καυστικό σχόλιο του Λάκη Λαζόπουλου για το Μετρό Θεσσαλονίκης
- Το Λονδίνο καταδικάζει τις «απειλές» Μεντβέντεφ – Είπε ότι δημοσιογράφοι των Times είναι «νόμιμοι στρατιωτικοί στόχοι»
- Νέα αποκάλυψη για τη θανατηφόρα παράσυρση στην Κρήτη – Ο δράστης ήταν στη λίστα SIRENE