«Έλα με το ποδήλατο. Ας γιορτάσουμε μαζί την Ημέρα Γης». Αυτό ήταν το κάλεσμα που απηύθυνε προ ημερών στους πολίτες μία αλυσίδα καταστημάτων τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης.
To μήνυμα είχε περιβαλλοντικό περιεχόμενο. Παρότρυνε τους πελάτες να επισκεφτούν τα καταστήματα με το ποδήλατό τους και να φωτογραφιστούν απ’ έξω. Έπειτα όλες οι φωτό επρόκειτο να συγκεντρωθούν από τους υπευθύνους της αλυσίδας για να γίνουν ένα κολάζ για την παγκόσμια Ημέρα της Γης (Earth Day).
«Φρόντισε τη Γη – έλα με το ποδήλατο… εύκολα», κατέληγε το μήνυμα της αλυσίδας.
Πολύ ωραία η περιβαλλοντική πρωτοβουλία-καμπάνια για την Ημέρα της Γης. Αλλά γιατί μόνο για μία ημέρα;
Η γη, το περιβάλλον της γης, δεν θα αλλάξει με μία αλλαγή, με μία κίνηση που θα κάνουμε μόνο μία φορά το χρόνο.
Οι εναλλακτικοί τρόποι μετακίνησης στην πόλη και στη γειτονιά – όπως είναι το ποδήλατο, το περπάτημα, τα μέσα μαζικής μεταφοράς – είναι πλέον αναγκαιότητα. Διότι ο πλανήτης μας «νοσεί». Η πληγή που έχει προκαλέσει ο άνθρωπος στο περιβάλλον χρειάζεται χρόνια και επίμονη προσπάθεια για να επουλωθεί.
Γι’ αυτό δεν πρέπει να αρκούμαστε σε… επετειακές καμπάνιες. Καταστήματα, φορείς, Δήμοι, Περιφέρειες, Υπουργεία θα πρέπει να προτρέπουν τους Έλληνες πολίτες: «Έλα με το ποδήλατο κάθε μέρα». Θα πρέπει να μας παρακινούν να χρησιμοποιούμε καθημερινά το ποδήλατο για τις μετακινήσεις μας. Κι αν δεν το κάνουν με λόγια ας το κάνουν με έργα. Δηλαδή, με υποδομές για το ποδήλατο (ποδηλατόδρομους, εκπτώσεις, πάρκινγκ ποδηλάτων). Δυστυχώς στην Ελλάδα, προς το παρόν, δεν γίνεται ούτε το ένα ούτε το άλλο.
Αν δεν προχωρήσουμε σε τέτοιες δράσεις και αλλαγές, τότε πολύ φοβάμαι ότι η χώρα και οι πόλεις μας θα είναι παραδείγματα προς αποφυγή…
Θα πρέπει να αναγνωριστεί ότι καταστήματα, επιχειρήσεις και αλυσίδες καταστημάτων έχουν κάνει βήματα και παίρνουν πρωτοβουλίες για την προώθηση της μετακίνησης με ποδήλατο. Για παράδειγμα πολλά τοποθετούν θέσεις για τη στάθμευση των ποδηλάτων έξω από τα καταστήματά τους.
Όμως όλες αυτές οι πρωτοβουλίες πρέπει να γίνουν μαζικές και οργανωμένες ώστε να είναι αποτελεσματικές. Και βέβαια αυτοί που πρέπει να δώσουν το παράδειγμα και να μας δείξουν το δρόμο για μία πιο «πράσινη», ποιοτική καθημερινότητα είναι οι φορείς του Δημοσίου.