Μέρες τώρα, πολλοί είναι όσοι αναρωτιούνται, ποιο θα ήταν το καλύτερο αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών με την ερώτηση να διατυπώνεται ως εξής: Ερντογάν ή Κιλτσντάρογλου;
Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καλείται να αντιμετωπίσει μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της 20χρονης «βασιλείας» με τις δημοσκοπήσεις να γέρνουν κατά πολύ υπέρ του εκλεκτού της εξακομματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.
Ο Ερντογάν, είναι τόσο απρόβλεπτος, που μπορεί να γίνει επικίνδυνος. Η όποια προσπάθεια να… αλλάξει τον χαρακτήρα του και να στρέψει ουσιαστικά το βλέμμα του προς την Δύση, σταμάτησε με την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.
Τουρκία: Γιατί Έλληνας αντιστράτηγος θέλει νικητή των εκλογών τον Ερντογάν
Ο Τούρκος πρόεδρος χρησιμοποιούσε και εξακολουθεί να χρησιμοποιεί σκληρή ρητορική κατά της χώρας μας, ενώ δεν είναι ανάξιο λόγου να υπενθυμίσουμε πόσες φορές έχουμε φτάσει στο παρά ένα ενός θερμού σοβαρού επεισοδίου.
Από την άλλη ο -δήθεν- «ήσυχος» Κιλτντάρογλου, γαλουχημένος… κεμαλικά, έχει πολλές φορές στο παρελθόν προκαλέσει τον Ερντογάν να επιτεθεί στα νησιά, αφού θεωρεί, χρόνια τώρα, ότι 18 από αυτά βρίσκονται υπό «ελληνική κατοχή». Άποψη που επανέλαβε έμμεσα και τις τελευταίες ώρες, μέσω εφημερίδας προσκείμενης στην αντιπολίτευση.
Οι υποσχέσεις του υποψήφιου κεμαλιστή προέδρου σε ότι αφορά για μια σύγχρονη φιλοδυτική πολιτική εκφράζονται μεν αλλά δεν είναι σίγουρο κατά πόσο θα εφαρμοστούν.
Η ουσία είναι ότι όσο και να προσπαθούν να οργανώσουν την ρητορική τους, προκειμένου να κερδίσουν τις εντυπώσεις -και τις ψήφου- οι βασικοί υποψήφιοι στην Τουρκία, πάντα θα χρησιμοποιούν την Ελλάδα ως το μεγάλο τους πυροτέχνημα.
Δείτε την Αγία Σοφία… λέει ο Ερντογάν
Προκειμένου να διαφημίσει προεκλογικά την πρόοδο της Τουρκίας επί των ημερών του, ο πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποίησε σήμερα ως παράδειγμα την μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί. «Που ήταν η χώρα που φτάσαμε. Δείτε την Αγία Σοφία, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Το όραμά μας είναι η κόκκινη μηλιά» σημείωσε.
«Όλο αναφέρω που ήταν η χώρα και που φτάσαμε. Εξηγώντας τα όσα κάναμε, δεν μπορούμε να σταματήσουμε. Εγώ σε κάποιους λέω «Αγία Σοφία», αυτοί καταλαβαίνουν… Όμως όταν λέω «Αγία Σοφία» κάποιοι άλλοι δεν το καταλαβαίνουν. Εμείς προχωράμε μαζί με όσους καταλαβαίνουν όταν λέμε «Αγία Σοφία» και όταν λέμε «Καραμπάχ»» υπογράμμισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η «κόκκινη μηλιά» και τα drones
Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στο στόλο μη επανδρωμένων αεροσκαφών που έχει αναπτύξει η Τουρκία.
«Κάποιες φορές αναφέρομαι στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, στα οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, στο Akinci και σε άλλα μη επανδρωμένα. Ο κόσμος μας καταλαβαίνει αλλά κάποιοι μέχρι στιγμής δεν το καταλαβαίνουν. Αναφέρομαι στην «κόκκινη μηλιά» και δεν το καταλαβαίνουν. Η «κόκκινη μηλιά» είναι ένα όραμα. Το να φτάσεις σε αυτό το όραμα δεν είναι επίτευγμα το οποίο μπορεί να το πετύχει ο οποιασδήποτε» πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.
Τα «υπό κατάληψη νησιά»
Νωρίτερα σήμερα ένα δημοσίευμα αντιπολιτευόμενης εφημερίδας, δείχνει πως ο Κιλιτσντάρογλου χρησιμοποιεί μερικές τακτικές από το βιβλίο του αντιπάλου του. Επιδιώκει να συσπειρώσει τους Τούρκους πολίτες επαναφέροντας την κόντρα Ελλάδας – Τουρκίας, που λόγω του σεισμού έχει αποκλιμακωθεί.
Θέλοντας να προκαλέσει αντιδράσεις από την ελληνική πλευρά, η μεγαλύτερη αντιπολιτευτική εφημερίδα στην Τουρκία, η Sozcu, η οποία εκφράζει τις ακραίες απόψεις του Κιλιτσντάρογλου, αναφέροντας ότι τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα έκανε εισβολή σε 20 νησιά.
Η εφημερίδα έχει φωτογραφία του Νίκου Χαρδαλιά από τα Ψαρά, όπου εγκαινίασε ένα εκκλησάκι, και κάνει λόγο για νησιά όπως οι Οινούσσες και τα Ψαρά, τα οποία είναι υπό κατοχή της Ελλάδας.
Μάλιστα, το δημοσίευμα αναφέρει ότι «20 νησιά είναι υπό κατάληψη, ανάμεσά τους οι Οινούσσες και τα Ψαρά. Όταν η Τουρκία πάλευε με τον σεισμό, η Ελλάδα έριχνε υποθαλάσσιο καλώδιο στις Οινούσσες. Τα Αντίψαρα υπάγονται στην επαρχίας της Σμύρνης. Η Κυβέρνηση (σ.σ. Ερντογάν) έκλεισε τα μάτια και τα τελευταία 20 χρόνια έγινε εισβολή στα νησιά αυτά».
Δεύτερος σε όλες τις δημοσκοπήσεις ο Ερντογάν
Μετρώντας μόλις δύο μήνες πριν τις εκλογές της 14ης Μαΐου, ο Ερντογάν βρίσκεται 10 ποσοστιαίες μονάδες πίσω από τον αντίπαλό του, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, σε μια εκλογική αναμέτρηση που θεωρείται από πολλούς η πιο κρίσιμη στην ιστορία της Τουρκίας.
Δημοσκόπηση που διεξήχθη στις 6-7 Μαρτίου από την Alf Research έδειξε ότι ο Κιλιτσντάρογλου βρίσκεται στο 55,1% και ο Ερντογάν στο 44,9%. Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) του Κιλιτσντάρογλου ήταν το δημοφιλέστερο με 31,8%, ενώ το κόμμα ΑΚ υστερούσε με 31%. Το μπλοκ της αξιωματικής αντιπολίτευσης κέρδισε το 43,5% των ψήφων, ενώ η συμμαχία της κυβέρνησης (ΑΚΡ και MHP) μαζί είχαν 37,5% υποστήριξη.
Σε άλλη έρευνα της Piar, ο Κιλιτσντάρογλου κέρδισε με 57,1%, με τον Ερντογάν να υστερεί με 42,9%. Το CHP πήρε 32,3%, το AKP 30,8% και το HDP 11,6%. Το μπλοκ της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκέντρωσε 46,4%, ενώ το AKP και το MHP έλαβαν 37,8%, όπως έδειξε η δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στις 10 Μαρτίου.
Άλλη δημοσκόπηση του ORC που διενεργήθηκε στις 4-6 Μαρτίου -πριν ο Κιλιτσντάρογλου ανακοινωθεί επίσημα ως υποψήφιος της αντιπολίτευσης-έδειξε ότι ο Κιλιτσντάρογλου προηγείτο με 56,8% και ο Ερντογάν περιορίστηκε στο 43,2%.
Σε δημοσκόπηση της Metropoll, τέλος, το 34,4% των πολιτών κατηγόρησε την κυβέρνηση για τις απώλειες κατά τη διάρκεια του σεισμού, ενώ το 26,9% κατηγόρησε τους εργολάβους. Οι δήμοι ήρθαν στην τρίτη θέση, με το 15,4% να τους αναφέρει ως υπεύθυνους, ενώ το 12,9% απάντησε ότι «φταίνει όλοι».