Το πρώτο τραπέζι ελληνοτουρκικού διαλόγου στρώνεται σήμερα στην Αγκυρα μετά από μήνες κατά τους οποίους οι δίαυλοι επικοινωνίας είχαν διακοπεί και η ένταση παρέμενε σε διαρκή κλιμάκωση. Η αλλαγή στο πολιτικό κλίμα λόγω της αμοιβαίας αλληλεγγύης δημιούργησε τις συνθήκες για συνομιλίες περί της «θετικής ατζέντας». Ο ΥΦΥΠΕΞ, Κώστας Φραγκογιάννης βρίσκεται στην Αγκυρα για διαβουλεύσεις επί θεμάτων «χαμηλής πολιτικής» – οικονομικά, εμπορικά, ενέργεια, μεταφορές, εκπαίδευση, υγεία και περιβάλλον – με τον τούρκο ομόλογό του, Μπουράκ Ακτσαπάρ που εκτιμάται ότι μπορούν να συμβάλουν στο χτίσιμο της εμπιστοσύνης, χωρίς παράλληλα να προκαλέσουν τα «πάθη» κατά την προεκλογική περίοδο, ούτε να δώσουν αιχμές για «υπερβολική αισιοδοξία», χωρίς αντίκρισμα.
Οι δύο ΥΦΥΠΕΞ θα αξιολογήσουν την πρόοδο στη «θετική ατζέντα», με αρμόδιες πηγές να σημειώνουν ότι τα περισσότερα από τα 25 ζητήματα είναι σε φάση ολοκλήρωσης, ενώ όπως σημειώνει η Αγκυρα «προβλέπονται διαβουλεύσεις σχετικά με νέους τομείς συνεργασίας που μπορούν να συμπεριληφθούν στη διαδικασία». Ο τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναμένεται να «περάσει» από τη συνάντηση που θα είναι η τέταρτη στη σειρά σε μία πρωτοβουλία η οποία συμφωνήθηκε μεταξύ των δύο ΥΠΕΞ, τον Απρίλιο του 2021 και εγκαινιάστηκε στην Καβάλα, τον Μάιο. Η δεύτερη συνάντηση έγινε τον Ιούνιο του 2021 και η τρίτη στην Αθήνα, στις 21 Φεβρουαρίου 2022.
Μίλησε σε φοιτητές
Στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας αναφέρθηκε μιλώντας σε φοιτητές του Πανεπιστημίου Tufts που επισκέφθηκαν την Αθήνα, ο Νίκος Δένδιας, σημειώνοντας ότι μετά τους σεισμούς «ζούμε σε μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα». Με Αθήνα και Αγκυρα να δίνουν έμφαση στο μορατόριουμ ηρεμίας, τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές και να επιχειρούν – επί του παρόντος – να οικοδομήσουν γέφυρες εμπιστοσύνης. Ακόμα και αν οι θέσεις των δύο πλευρών και οι διεκδικήσεις της Αγκυρας παραμένουν σταθερές.
Σαφής είναι η βελτίωση και στις ελληνοαλβανικές σχέσεις τα τελευταία χρόνια, με τον Εντι Ράμα να κάνει ιδιαίτερη αναφορά σε αυτές, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου στη συνάντησή τους σημείωσε στη συνεργασία για την επίλυση των εκκρεμοτήτων, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος των θαλασσίων ζωνών, στη βάση του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας, ενώ επανέλαβε ότι η Ελλάδα αποτελεί σταθερό υποστηρικτή της ευρωπαϊκής πορείας των Δυτικών Βαλκανίων.
Ο Ράμα τόνισε ότι η βούληση για κοινή προσφυγή στη Χάγη αποδεικνύει τη βούληση των δύο χωρών για την επίλυση των διμερών ζητημάτων. Μιλώντας στο Greek-Albanian Forum, που διοργανώθηκε από το Φόρουμ των Δελφών, ο Ράμα αναφέρθηκε και στη διάθεση των Τιράνων να δημιουργήσουν μία ειδική πρωτοβουλία για τις ελληνικές επιχειρήσεις στην Αλβανία, σημειώνοντας τις ευκαιρίες που παρουσιάζει η χώρα του. «Οικονομικά η Ελλάδα σήμερα είναι υγιής. Είναι λοιπόν καιρός να στρέψουμε τα βλέμματα περισσότερο στην περιοχή και να κάνουμε περισσότερα για την περιοχή. Και νομίζω ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν σήμερα την ικανότητα να το κάνουν», τόνισε ο Ράμα.
Οι νέες κορβέτες
Χθες στην Αθήνα βρέθηκε και ο ιταλός υπουργός Αμυνας, Γκουίντο Κροσέτο, ο οποίος έγινε δεκτός από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και είχε συνάντηση και δείπνο με τον ομόλογό του, Νίκο Παναγιωτόπουλο. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο χθεσινό δείπνο η ιταλική πλευρά επανήλθε με ανανεωμένη πρόταση για τις κορβέτες και την εμπλοκή των ελληνικών ναυπηγείων. Με την απόφαση της Αθήνας για τις νέες κορβέτες του Πολεμικού Ναυτικού σε εκκρεμότητα – ανάμεσα στην ιταλική και τη γαλλική πρόταση – καθώς και το ενδεχόμενο μίας αμυντικής συμφωνίας, Ρώμης – Αθήνας, το ζήτημα της Αμυνας αποτέλεσε ειδικό άξονα στις συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό, καθώς επίσης η Ασφάλεια και το Μεταναστευτικό, ως κοινές προκλήσεις για τις δύο χώρες.
Την ίδια στιγμή Αθήνα και Λευκωσία συνεχίζουν την πολιτική των πολυμερών συνεργασιών, καθώς στις 30 Μαρτίου προγραμματίζεται τριμερής συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ στη σκιά και των ενεργειακών εξελίξεων που δρομολογούνται στην περιοχή.