Την Τρίτη, 28 Μαρτίου θα ριφθεί ο κύβος για τη συμμετοχή της Ρωσίας και της Λευκορωσίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, το 2024.
Πληροφορίες του TASS αναφέρουν πως το ζήτημα θα συζητηθεί την πρώτη ημέρα των τριήμερων εργασιών (28-30 Μαρτίου) της Εκτελεστικής Επιτροπής της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.
«Την πρώτη ημέρα η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΟΕ θα συζητήσει τα συμπεράσματα που εξήχθησαν από τις διαβουλεύσεις από τα μέλη της ΔΟΕ, τις Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές, τις Διεθνείς Ομοσπονδίες και τους εκπροσώπους των αθλητών σχετικά με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας και το καθεστώς των αθλητών απ’ αυτές τις χώρες», ανάφερε η υπηρεσία Τύπου της ΔΟΕ στο TASS.
Το ζήτημα είναι εξαιρετικά σοβαρό καθώς έχει διχάσει την αθλητική κοινότητα η πιθανότητα επιστροφής των ρώσων και λευκορώσων αθλητών στις διεθνείς διοργανώσεις.
Ο σημαντικότερος υποστηρικτής της ιδέας να δημιουργηθεί μονοπάτι επιστροφής στην κανονικότητα για τους αθλητές των δύο χωρών, είναι ο ισχυρός άνδρας του Ολυμπιακού Κινήματος, Τόμας Μπαχ.
Σε ομιλία του στην πατρίδα του τη Γερμανία, την Τετάρτη, επανέλαβε τη θέση της ΔΟΕ πως θα ήταν μεροληπτικό να αποκλειστούν οι Ρώσοι και οι Λευκορώσοι με βάση μόνο την υπηκοότητά τους, ενώ υπογράμμισε πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες μπορούν να βοηθήσουν στην προώθηση του διαλόγου σε μια τεταμένη εποχή.
Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός WDR μετέδωσε πως σχεδόν διακόσιοι φιλοουκρανοί διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το χώρο ζητώντας τον πλήρη αποκλεισμό της Ρωσίας από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
«Συλλογική ενοχή»
Ο Μπαχ είπε ότι αντιτίθεται στην πολιτική επιρροή στον αθλητισμό και σε οποιαδήποτε πρόταση ότι οι Ρώσοι θα πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν να έχουν «συλλογική ενοχή».
Επιφυλάχτηκε να απαντήσει τι θα κάνει με τους ρώσους αθλητές που υπηρετούν στο στρατό ή έχουν σχέσεις με στρατιωτικούς οργανισμούς και παρέπεμψε στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της επόμενης εβδομάδας.
Μια γεύση του τι ακριβώς μπορεί να συμβεί αν τελικά η ΔΟΕ ανάψει το πράσινο φως στους Ρώσους και Λευκορώσους έχει πάρει η διεθνής αθλητική κοινότητα από τις αντιδράσεις στους κόλπους της ξιφασκίας, που προκλήθηκαν από την πρόσφατη απόφαση της διεθνούς ομοσπονδίας, να επιστρέψουν στους αγώνες οι αθλητές των δύο χωρών.
Η πιο άμεση ήταν η παραίτηση της Γερμανίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας από τη διοργάνωση ατομικών διαγωνισμών και παρόμοια ενέργεια αναμένεται από την Πολωνία. Το Παγκόσμιο Κύπελλο του Πόζναν είναι προγραμματισμένο για τις 21-23 του επόμενου μήνα.
Την ίδια στιγμή η ουκρανική ομοσπονδία ανακοίνωσε πως δεν θα συμμετάσχει σε διοργανώσεις στις οποίες θα έχουν δηλώσει συμμετοχή αθλητές από τη Ρωσία και των συμμάχων τους από τη Λευκορωσία.
Αντίστοιχη απόφαση με αυτή της ομοσπονδίας της ξιφασκίας έχει λάβει και της πυγμαχίας. Από το παγκόσμιο πρωτάθλημα γυναικών που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Νέο Δελχί και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή, απέχουν σε ένδειξη διαμαρτυρίας μεταξύ άλλων η Ουκρανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Μεγάλη Βρετανία και η Ιρλανδία.
Να σημειωθεί πως οι διεθνείς ομοσπονδίες της ξιφασκίας και της πυγμαχίας ελέγχονται από Ρώσους.