Συνήθως οι Ελβετοί πολιτικοί δεν εμφανίζονται συχνά στο προσκήνιο.
Αλλά το περασμένο Σαββατοκύριακο, καθώς η Credit Suisse, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας, ισορροπούσε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, μία γυναίκα βρέθηκε θέλοντας και μη στη διεθνή πολιτική σκηνή.
Η Karin Keller-Sutter
Η Karin Keller-Sutter είναι υπουργός οικονομικών της Ελβετίας εδώ και μόλις δύο μήνες. Τώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση της Ελβετίας εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία.
Μέσα σε λίγες μέρες λειτούργησε ως αλεξικέραυνο μεταξύ ορισμένων τμημάτων ενός έκπληκτου ελβετικού κοινού και τους «θυμωμένους» διεθνείς ομολογιούχους, συντάσσοντας ένα σχέδιο διάσωσης, σύμφωνα με το οποίο ο σκληρός αντίπαλος της Credit Suisse, UBS, θα την εξαγόραζε. Και τα κατάφερε.
Επιπλέον, έχει σφυρηλατήσει μια θαυματουργή συμφωνία διάσωσης που συνδυάζει δύο από τα πιο περίπλοκα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του κόσμου σε μόλις 48 ώρες. «Φυσικά, θα δεχτεί έντονη κριτική, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι οι εμπλεκόμενοι υπέστησαν μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, με συστημικές επιπτώσεις, και δεν είχαν σχεδόν καθόλου χρόνο να το λύσουν», δήλωσε ο επικεφαλής μιας ελβετικής ιδιωτικής τράπεζας.
Υποστηρικτής του FDP
Η Keller-Sutter, ή KKS όπως είναι γνωστή στους συναδέλφους της, είναι μία από τους επτά ομοσπονδιακούς συμβούλους που βρίσκονται στην κορυφή του δαιδαλώδους πολιτικού συστήματος της Ελβετίας. Για κάποιο διάστημα η Keller-Sutter, γέννημα θρέμμα του καντονιού του St Gallen, στα ανατολικά της Ελβετίας, ήταν η πιο δημοφιλής πολιτικός στο ελβετικό κοινό.
Σε όλη τη διάρκεια της καριέρας της, η Keller-Sutter υποστήριξε το FDP, το οικονομικά φιλελεύθερο επιχειρηματικό κόμμα της Ελβετίας, του οποίου η ύπαρξη χρονολογείται από την αστική ακμή του βιομηχανικού θαύματος της χώρας στα τέλη του 19ου αιώνα. Η Credit Suisse, που ιδρύθηκε από τον φιλελεύθερο πολιτικό και βιομήχανο Alfred Escher, θεωρούνταν από καιρό ως η τράπεζα του FDP.
Η απόφαση να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα των φορολογουμένων για τη διάσωση μιας εμπορικής οντότητας, έστω και μιας με τόσο στενούς ιστορικούς δεσμούς με το κόμμα της, «έρχεται σε αντίθεση με όλα όσα πρεσβεύει, όλα όσα πιστεύει», σχολίασε η εφημερίδα Tages-Anzeiger.
«Οικονομική τεχνογνωσία»
«Συνδυάζει την οικονομική τεχνογνωσία με τη βαθιά κατανόηση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις», δήλωσε ο Etienne Jornod, πρόεδρος του ομίλου πολυμέσων NZZ, ενός από τους μεγαλύτερους εκδότες εφημερίδων της Ελβετίας. Η Keller-Sutter κάποτε συμμετείχε στο διοικητικό συμβούλιο της NZZ, καθώς και σε αυτές πολλών άλλων ελβετικών επιχειρήσεων.
«Ήταν γνωστή για τις ισχυρές, καλά μελετημένες συμβουλές της καθώς και για την αποφασιστικότητά της», θυμάται ο Jornod. Γνωρίζοντας τη μητρική της γερμανική γλώσσα, αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών της Ζυρίχης το 1989, μιλώντας άπταιστα αγγλικά και γαλλικά. Αργότερα εκπαιδεύτηκε ως δασκάλα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Η σεμνότητά της και η ικανότητά της να ακούει είναι το κύριο χαρακτηριστικό της καριέρας της. Αλλά και η επιμονή και οι πεποιθήσεις της. Λίγοι γνωρίζουν ότι ασχολείται με το μποξ στον ελεύθερο χρόνο της, και παρακολουθεί μανιωδώς το άθλημα.
Την σέβονται όλες οι παρατάξεις
«Όπως ο σκύλος μου, δεν θα με φιμώνουν!», είχε πει κάποτε, θέτοντας το πρώτο της εκλογικό σύνθημα για το δημοτικό συμβούλιο του Wil το 1992. Οι γυναίκες στην ελβετική πολιτική ήταν κάτι σπάνιο εκείνη την εποχή. Η Wil απέχει 25 χιλιόμετρα από το καντόνι του Appenzell Innerrhoden, όπου μόλις δύο χρόνια πριν εκλεγεί, οι γυναίκες έλαβαν το δικαίωμα ψήφου. Η Keller-Sutter ανέβηκε σταθερά στην τοπική πολιτική κλίμακα στο St Gallen, με αυτό που οι συνάδελφοι εκείνη την εποχή θυμούνται ως μια αξιοσημείωτη εργασιακή ηθική, και μέχρι το 2011, εξελέγη στη Βέρνη ως ένας από τους δύο συμβούλους καντονίων του κράτους – το ισοδύναμο μιας γερουσιαστή στις ΗΠΑ. Μέχρι το 2017, εξελέγη πρόεδρος του Συμβουλίου των Κρατών, της άνω βουλής και της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης.
Η Keller-Sutter είναι αποδέκτης σεβασμού από όλο το πολιτικό φάσμα. «Έχουμε εντελώς διαφορετικές πολιτικές προοπτικές, αλλά είναι πολύ ανοιχτή και έχει πάντα μια πολύ σαφή γραμμή», δήλωσε ο Cédric Wermuth, συμπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της Ελβετίας. «Είναι υπέρ των επιχειρήσεων. Αλλά είναι αξιόπιστη και ειλικρινής και δεν παίζει παιχνίδια», συμπλήρωσε.
Πλέον είναι αντιμέτωπη με την μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας της, για οποία θα απαιτηθεί να αναδείξει τα ηγετικά χαρακτηριστικά της, ώστε να αμβλύνει τους φόβους και να κατευνάσει την οργή μιας χώρας που εξακολουθεί να ταράζεται από τα γεγονότα του περασμένου Σαββατοκύριακου.
Πηγή: Ot.gr