Η Μύκονος, μετά τον ξυλοδαρμό του αρχαιολόγου και τις καταγγελίες που έγιναν από τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, βρέθηκε ξανά στην επικαιρότητα. Παρανομίες, αυθαιρεσίες, καταπατήσεις, το σύνηθες μενού της θερινής σεζόν, συνοδευμένο, δυστυχώς, από ωμή βία.

Και, όμως, η Μύκονος θα μπορούσε να είναι αλλιώς, επισημαίνει ο δήμαρχος του νησιού Κωνσταντίνος Κουκάς, ο οποίος εξηγεί τι έγινε με την Υποδιεύθυνση της Ελληνικής Αστυνομίας που λειτούργησε το 2021, ποιες είναι οι μεγάλες πληγές του νησιού και πως οι διάσπαρτες αρμοδιότητες ακυρώνουν τους αναγκαίους ελέγχους και επιτρέπουν σε κάθε λογής παραβατικότητα να τρυπώνει μέσα από τα «παραθυράκια» του νόμου.

– Γιατί βρίσκεται ξανά η Μύκονος στα πρωτοσέλιδα για θέματα ανομίας; Το 2020 έγινε μια προσπάθεια αύξησης της αστυνόμευσης στο νησί. Τι συνέβη; Απέτυχε;

Θα σας πάω λίγο πιο πίσω μιλώντας για αστυνομία. Στο 2018, όταν εγώ ως δήμαρχος της Μυκόνου κατέθεσα μήνυση στον τότε αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας και στον τότε Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα για παράβαση καθήκοντος δια παραλείψεως, γιατί παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις του δημοτικού συμβουλίου για τη στελέχωση του αστυνομικού τμήματος δεν έκαναν τίποτα. Μετά τις εκλογές, βρήκαμε έναν σύμμαχο στον επόμενο υπουργό Προστασίας του Πολίτη, τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος μας άκουσε και κατάλαβε άμεσα ότι η Μύκονος δεν μπορεί να έχει ένα αστυνομικό τμήμα, λόγω της πολυπλοκότητας του έργου που συντελείται στο νησί και του πλούτου, ο οποίος φέρνει και εγκληματικότητα. Είχαμε τότε πολλά κρούσματα κλοπών, που δυσφημούσαν το νησί και τη χώρα ολόκληρη, λόγω του ότι φιλοξενούμε και πολλούς επώνυμους από όλο τον κόσμο. Το 2020 συστήθηκε Υποδιεύθυνση της Ελληνικής Αστυνομίας και το 2021 στελεχώθηκε επαρκώς και λειτούργησε πολύ καλά. Είχαμε μηδενικά κρούσματα κλοπών, παράνομων μεταφορών, και άλλων αδικημάτων.

– Και τι έγινε στη συνέχεια; Πώς επέστρεψε η παρανομία στο νησί;

Οι περισσότεροι αστυνόμοι, περίπου 200 άτομα, ήταν αποσπασμένοι. Τον χειμώνα μείναμε με τους μόνιμους, που είναι 20 άτομα. Πέρυσι δεν ήρθαν τόσοι πολλοί. Για εφέτος, αυτό που μόλις εξήγγειλε η κυβέρνηση είναι η μεγαλύτερη στελέχωση της αστυνομικής διεύθυνσης για τη σεζόν.

– Άρα ήταν επιτυχημένη κίνηση η ενίσχυση της με περισσότερο προσωπικό

Ήταν επιτυχημένη 100%. Ως δημοτικό συμβούλιο διαρκώς διεκδικούμε να στελεχώνεται η αστυνομία με επαρκές προσωπικό. Μιλάμε τώρα για τη δόμηση, επειδή είναι στην επικαιρότητα. Τα θέματα είναι πολύ περισσότερα. Είναι οι κλοπές, η ηχορύπανση, οι παράνομες μεταφορές (ιδιώτες που λειτουργούν σαν ταξί και υπερχρεώνουν), η διαχείριση των παραλιών, ακόμη και τα αδέσποτα… Αν βάλει κάποιος παράνομα ομπρέλες ή κάνει καταπάτηση παραλιών θα πρέπει να ελεγχθεί από την αστυνομία. Επειδή η πολεοδομία είναι στη Σύρο, η άμεση επέμβαση στα πολεοδομικά γίνεται από την αστυνομία. Εμείς διεκδικούμε ελεγκτικούς μηχανισμούς και ξέρουμε ότι αυτό θα κάνει καλύτερο το έργο μας ως δημοτική αρχή, αλλά θα προστατεύσει και τους επισκέπτες και τους κατοίκους μας από τις ανομίες. Όταν δεν υπάρχουν έλεγχοι δημιουργούνται τα «παραθυράκια» που επιτρέπουν κάθε είδους παρανομία.

– Κατά την άποψή σας πόσοι μόνιμοι αστυνομικοί θα έπρεπε να υπηρετούν στη Μύκονο;

Εμείς θέλουμε όχι μόνο περισσότερους αστυνομικούς, αλλά και έμπειρους. Πιστεύουμε ότι οι μόνιμοι πρέπει να αυξηθούν στα 100 άτομα. Η υποδιεύθυνση της αστυνομίας έχει πολλά τμήματα, τροχαίας, ασφάλειας, αστυνόμευσης, ελέγχους διαβατηρίων στο αεροδρόμιο, στο λιμάνι. Έρχονται υψηλά πρόσωπα από άλλες χώρες, έρχεται μια πριγκίπισσα ή κάποιος θεσμικά επίσημος από ξένη χώρα και το πρωτόκολλο ορίζει ότι η δική μας αστυνομία πρέπει να μεριμνήσει για την ασφάλειά τους, ακόμα και αν εκείνοι δεν το επιθυμούν. Οπότε μπορεί τον Αύγουστο να «καιγόμαστε», αλλά υποχρεούμαστε να διαθέσουμε τμήμα της αστυνομικής δύναμης για την ασφάλεια των υψηλών προσώπων. Με 2 εκατομμύρια επισκέπτες σε όλη τη θερινή σεζόν καταλαβαίνετε και εσείς τις ανάγκες.

– 200 άτομα για 2 εκατομμύρια επισκέπτες είναι πολύ δυσανάλογο.

Μακάρι να τα είχαμε και αυτά τα 200… Εμείς έχουμε φτιάξει δημοτικούς κοιτώνες για να φιλοξενούμε δωρεάν σε όσο το δυνατόν καλύτερες συνθήκες τους αστυνομικούς που έρχονται εδώ, γιατί υπήρχε παλαιότερα και το θέμα της διαβίωσης. Προσπαθούμε να δημιουργούμε κίνητρα. Γι΄ αυτό επικροτούμε τις αποφάσεις του Πρωθυπουργού, γιατί μας άκουσαν σε κεντρικό επίπεδο, αν και ο λόγος για τον οποίο ελήφθησαν είναι δυσάρεστος και μας πληγώνει.

– Ας πάμε σε αυτόν το δυσάρεστο λόγο. Τι γίνεται με τους ελέγχους δόμησης στο νησί;

Να σας πω. Το 2017, συνταξιοδοτήθηκαν όλοι οι υπάλληλοι της πολεοδομίας Μυκόνου, εκτός από έναν που και εκείνος παραπέμφθηκε σε πειθαρχικό, και έμεινε η πολεοδομία χωρίς προσωπικό. Με απόφαση του τότε υπουργού Εσωτερικών, η πολεοδομία μεταφέρθηκε στη Σύρο. Άρα εγώ δεν είμαι η προϊστάμενη αρχή της πολεοδομίας, οι υπάλληλοι έρχονται από τη Σύρο, οι άδειες κατατίθενται στη Σύρο. Αν θέλω να γίνει μια παρέμβαση πρέπει να πάρω τηλέφωνο την αρμόδια υπάλληλο στη Σύρο και να της πω όταν έρθει το κλιμάκιο στη Μύκονο, έρχεται μια δυο φορές τον μήνα, να ελέγξει συγκεκριμένες καταστάσεις που έχουμε εντοπίσει. Οι υπάλληλοι δεν αναφέρονται σε εμένα. Και φυσικά τα έσοδα από τις νέες οικοδομικές άδειες και από τα πρόστιμα πάνε στο δήμο Σύρου.

– Λειτουργεί αποτελεσματικά αυτό το σύστημα;

Από το να μην υπάρχει καθόλου πολεοδομία… Η πολεοδομία ήταν ανέκαθεν στη Σύρο, την έφεραν εδώ με τον Καλλικράτη, μετά το 2017 όμως που ξέμεινε από προσωπικό επέστρεψαν όλες οι αρμοδιότητες στη Σύρο. Ήταν μια αναγκαία λύση για να γίνονται οι έλεγχοι.

– Τα περιστατικά με τον ξυλοδαρμό του αρχαιολόγου και την αποστολή απειλητικών sms σε άλλη συνάδελφό του, πως τα ερμηνεύετε;

Από ότι άκουσα από τον δικηγόρο του αρχαιολόγου, ο ίδιος θεωρεί πως για ότι συνέβη ευθύνεται η επαγγελματική του δραστηριότητα. Θα τα ερευνήσει όλα η δικαιοσύνη. Είναι πάντως κάτι εξοργιστικό, που το καταδικάζουμε γιατί σήμερα είναι οι αρχαιολόγοι, αύριο θα είναι οι πολεοδόμοι, οι αστυνόμοι, ο δήμαρχος. Πρέπει η πολιτεία να μας προστατεύσει. Γι΄ αυτό επικροτούμε την απόφαση για μεγαλύτερη αστυνόμευση και για στελέχωση των υπηρεσιών εν γένει.

– Ποια είναι αυτά τα συμφέροντα που τόσα χρόνια τα ακούμε και τίποτα δεν γίνεται; Είναι τόσο δυσπρόσιτα, είναι πλοκάμια μιας τοπικής μαφίας;

Κατά τη γνώμη μου ότι συμφέροντα βρίσκονται στην Αθήνα, το καλοκαίρι μεταναστεύουν στη Μύκονο. Απλά όπου υπάρχει χρήμα δημιουργούνται συμφέροντα. Δεν γνωρίζω πως κινείται η μαφία, δεν είναι ο χώρος μου. Θεωρώ ότι και τη λέξη μαφία καταχρηστικά τη χρησιμοποιούμε. Υπάρχουν οργανωμένα κυκλώματα. Από την άλλη μεριά, σε ορισμένες περιπτώσεις η τρίχα γίνεται τριχιά, γιατί σε ότι και να βάλεις τη λέξη Μύκονο πουλάει.

Τα τοπικά νέα γίνονται εθνικά νέα και αποκτούν ενδιαφέρον χωρίς να υπάρχει πάντα λόγος. Όλα μπαίνουν στο μεγεθυντικό φακό. Σίγουρα υπάρχει εγκληματικότητα, αλλά η αυθαιρεσία δεν ανακαλύφθηκε στη Μύκονο. Ο νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, ορίζει ότι η αναστολή οικοδομικών αδειών των ξενοδοχείων που ίσχυε ήδη από το 2020, ώστε να μην αλλοιωθεί το φυσικό τοπίο μέχρι να εκδοθεί το νέο πολεοδομικό σχέδιο, τώρα ισχύει και για τις κατοικίες. Η ρύθμιση αφορά τη Μύκονο και τη Σαντορίνη. Αυτό που εμάς μας ενοχλεί είναι ότι ενώ ο Μυκονιάτης, δεν μπορεί να βγάλει άδεια να χτίσει κάτι για την οικογένειά του, ο νόμος επιτρέπει τις μεγάλες στρατηγικές επενδύσεις άνω των 50 εκ. ευρώ, δηλαδή τα ξενοδοχεία – μεγαθήρια.

– Ο τρόπος που λειτουργούν ορισμένα κέντρα διασκέδασης, δεν συντελεί επίσης στην αίσθηση ασυδοσίας;

Τα κέντρα διασκέδασης, δυστυχώς, και γενικά τα κέντρα υγειονομικού ενδιαφέροντος, πλέον δεν αδειοδοτούνται από τον δήμο. Εφόσον επιτρέπεται η χρήση γης και ο επιχειρηματίας πάρει την έγκριση της αρχαιολογίας, την πολεοδομία και το υγειονομικό, απλά ανακοινώνει με ένα email στον δήμο ότι θα ανοίξει στην περιοχή τάδε μαγαζί. Τον έλεγχο τον κάνει το υγειονομικό, που είναι στην Άνδρο, η πυροσβεστική και η πολεοδομία που είναι στη Σύρο. Η Κτηματική εταιρεία Κυκλάδων, η οποία ελέγχει αν οι μισθώσεις στις παραλίες είναι νόμιμες, έχει στην αρμοδιότητά της 24 νησιά και πέρυσι είχε 1 υπάλληλο. Έκανα καταγγελία τον Ιούλιο και μου απάντησαν ότι θα έρθουν τον Σεπτέμβριο.

– Με τις υποδομές τι γίνεται; Μήπως ένα μέρος της παρανομίας οφείλεται στο ότι το νησί έχει φτάσει στα όριά του;

Αυτό είναι ένα ενδιαφέρον θέμα. Ελπίζω η επόμενη εξαγγελία του Πρωθυπουργού να είναι ότι δεν θα επιχορηγεί πληθυσμιακά τους δήμους, αλλά βάσει των αναγκών που πρέπει να εξυπηρετήσουμε. Το νησί μας έχει ζήτηση, υπάρχει ανάπτυξη, χτίζεται, κόσμος παραπάνω έρχεται, ωστόσο οι υποδομές, παρότι δεν παραμένουν ίδιες, δεν επαρκούν. Γι΄ αυτό ζητάμε από την Πολιτεία, όπως έκανε με το θέμα που προέκυψε με την επίθεση κατά του αρχαιολόγου, να βάλει πλάτη και για τα υπόλοιπα ζητήματα, όπως των υποδομών. Δεν μπορεί ένας δήμαρχος με δύο μηχανικούς να παλεύει να κρατήσει ένα νησί που είναι το «ταμείο της Ελλάδας». Ο δήμος από το κράτος δεν λαμβάνει ούτε 2 εκ. ευρώ τον χρόνο επιχορήγηση, όταν το νησί συνεισφέρει εκατοντάδες εκατομμύρια στην εθνική οικονομία. Αναλογικά δεν λαμβάνει λοιπόν το ποσό που θα αντιστοιχούσε στις ανάγκες του, και οι υποδομές χρειάζονται διαρκώς συντήρηση και ανάπτυξη. Για να σας δώσω ένα παράδειγμα να καταλάβετε υπάρχουν επιχειρήσεις στη Μύκονο που έχουν δηλωμένα διπλάσια έσοδα από τον προϋπολογισμό του Δήμου Μυκόνου.

– Το νέο χωροταξικό σχέδιο πιστεύετε ότι θα βοηθήσει;

Πετύχαμε να υπάρχει νέο χωροταξικό που αφορά όλο το νησί, με χρήσεις γης για το μέλλον, που θα γίνουν κοινωφελείς εγκαταστάσεις, έργα. Είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο που χρόνια το διεκδικούσαμε γιατί έχουμε ένα χωροταξικό του 2005 που έπρεπε να αλλάξει γιατί ήταν ξεπερασμένο. Ξεκίνησε από πέρυσι τον Αύγουστο η εκπόνησή του. Ως δημοτική αρχή έχουμε δώσει μεγάλη σημασία σε αυτό, γιατί πάμε να καλύψουμε τη Μύκονο των επόμενων δεκαετιών.

– Με τα αυθαίρετα πώς είναι η κατάσταση;

Γίνονται πολλοί έλεγχοι από την πολεοδομία της Σύρου, αλλά δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω ακριβώς την κατάσταση. Από το 2017 έχουν γίνει πάνω από 500 εκθέσεις αυτοψίες που έχουν διαπιστώσει μικρές ή μεγάλες αυθαιρεσίες και έχουν καταλογιστεί πρόστιμα. Όταν καταλογιστεί το πρόστιμο είτε κατεδαφίζουν το αυθαίρετο, είτε το τακτοποιούν, είτε κάνουν ένσταση και προσφεύγουν στα διοικητικά δικαστήρια. Εμείς όμως ζητάμε να ανοίξει ξανά η πολεοδομία στη Μύκονο με πέντε μηχανικούς, που είναι η ελάχιστη προϋπόθεση του νόμου, για να μπορούμε να κάνουμε άμεση παρέμβαση. Δηλαδή τώρα χτίζει κάποιος παράνομα κάτι, πάει η αστυνομία ελέγχει και στέλνει σήμα στη Σύρο που θα έρθει στην καλύτερη περίπτωση σε δέκα μέρες. Αν υπήρχε πολεοδομία εδώ θα επενέβαινε άμεσα και θα σταματούσε την παρανομία.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟ ΒΗΜΑ