Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου πρόκειται να ανακοινώσει σήμερα την αναστολή της μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος, μετέδωσε το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 12.
Νωρίτερα πηγή από το κόμμα του Νετανιάχου, το Λικούντ, είχε επίσης επισημάνει μιλώντας στο Reuters ότι είναι πιθανό ο Ισραηλινός πρωθυπουργός να αναστείλει το νομοσχέδιο.
Η κίνηση αυτή είναι απίθανο να έχει την υποστήριξη όλων των μελών του συνασπισμού του.
Η αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση
Ο συνασπισμός του Νετανιάχου επιδιώκει αλλαγές στο δικαστικό σύστημα που θα δώσουν στην κυβέρνηση επιρροή στην επιλογή δικαστών και θα περιορίσουν την εξουσία του Ανώτατου Δικαστηρίου.
Οι προτείνοντες το σχέδιο λένε πως αυτό θα βάλει χαλινάρι στις υπερβολές του Ανώτατου Δικαστηρίου και θα αποκαταστήσει την ισορροπία. Οι επικριτές του λένε ότι θα αποδυναμώσει τα δικαστήρια, θα θέσει σε κίνδυνο τις πολιτικές ελευθερίες και θα προκαλέσει ζημιά στην οικονομία.
Το προτεινόμενο σχέδιο έχει οδηγήσει σε διαδηλώσεις επί εβδομάδες σε όλη τη χώρα και έχει προκαλέσει ανησυχία στους δυτικούς συμμάχους της χώρας.
Κύμα οργής
Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους σε όλη τη χώρα χθες το βράδυ, αφού ο πρωθυπουργός απέλυσε τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ, αφού ο πρώην σύμμαχός του τον προειδοποίησε ότι η αναθεώρηση προκαλεί ζημιά στην ασφάλεια του Ισραήλ.
Τουλάχιστον δύο βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος Λικούντ είχαν σπεύσει προ ημερών και εκείνοι, να πάρουν θέση στο πλευρό του υπουργού Άμυνας ζητώντας να παγώσει η νομοθετική διαδικασία που έχει προκαλέσει σάλο αντιδράσεων τις τελευταίες εβδομάδες στη χώρα. Σε περίπου ίδια γραμμή με τον Γκάλαντ φέρεται να κινείται και ο – επίσης προερχόμενος από το Λικούντ – υπουργός Γεωργίας Άβι Ντίχτερ ο οποίος έχει, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ζητήσει από τον Νετανιάχου να βάλει στον πάγο την προωθούμενη μεταρρύθμιση τουλάχιστον ως τα τέλη Απριλίου.
Εδώ και σχεδόν τρεις μήνες πραγματοποιούνται εβδομαδιαίες μαζικές διαδηλώσεις κατά της σχεδιαζόμενης νομοθεσίας και αυξάνεται το κύμα αντιρρήσεων από κορυφαία δημόσια πρόσωπα, όπως ο πρόεδρος, νομικοί, επιχειρηματίες και άλλοι.
Οι αντίπαλοι της αναθεώρησης έχουν τραβήξει μια «κόκκινη» γραμμή για το νομοσχέδιο για τους διορισμούς δικαστών λέγοντας ότι θα πολιτικοποιήσει το δικαστήριο, θα καταργήσει βασικούς ελέγχους στην κυβερνητική εξουσία και θα προκαλέσει σοβαρή ζημιά στον δημοκρατικό χαρακτήρα του Ισραήλ.