«Η απλή και καθαρή αλήθεια είναι σπάνια καθαρή και ποτέ απλή». Ένα από τα αποφθέγματα του Οσκαρ Ουάιλντ. Κάποια 24 ωρα μετά την θυελλώδη σύσκεψη της περασμένης Δευτέρας στα γραφεία της ΕΠΟ, καλό είναι να δούμε την «πλήρη αλήθεια», εντελώς ψύχραιμοι και με καθαρή ματιά. Για να έχουμε όλοι πλήρη εικόνα ή έχοντας συνθέσει τα κομμάτια του παζλ να δούμε τι πήγε να γίνει, τι ζητούσε κάθε πλευρά και ποιος υπήρξε ο σχεδιασμός της.
Όταν πριν καν αρχίσει η σύσκεψη μοιράστηκαν οι θέσεις του Ολυμπιακού, πολλοί πίστεψαν ότι επρόκειτο για ένα non paper. Συμβαίνουν αυτά στη σύγχρονη εποχή όπου η επικοινωνία συχνά πυκνά κυριαρχεί σε βάρος της ουσίας, αλλά η διάθεση των Ερυθρολεύκων δεν ήταν και δεν θα μπορούσε να είναι τέτοια.
Σχεδόν ταυτόχρονα είχαν μοιράσει τις θέσεις τους και στις άλλες ομάδες που θα μετείχαν στη συζήτηση, πολύ απλά για να υπάρχει μια βάση που θα «πατούσαν» όλοι, να ξέρουν δηλαδή τι ζητεί και τι επιθυμεί ο Ολυμπιακός. Απλά και προφανώς κατανοητά. «Θέλουμε να εφαρμοστεί η επαγγελματική διαιτησία», είναι ένα από αυτά που επιθυμούν στο Λιμάνι.
Λέτε να σήκωσαν μπαϊράκι; Όχι βέβαια. Διότι πολύ απλά σε αυτό έχουν συμφωνήσει και οι υπόλοιπες ομάδες και μάλιστα έχει γίνει και νόμος του κράτους! Ω της θλίψης για το ποδόσφαιρο , όμως, κάθε ενέργεια της ΕΠΟ , της ΚΕΔ ή και συγκεκριμένων ομάδων, προσκρούει σε αυτό το πλάνο, η πρωτοβουλία δέχεται βολές και ορισμένοι κινούνται προς αντίθετη κατεύθυνση.
Μάλιστα, δεν είναι μυστικό πως είχε συζητηθεί να «τρέξει» η GRO (Greek Referree Organisation). H AEK μειοψήφησε, ο Βόλος ήταν απών, αλλά η Λίγκα συμφώνησε να προχωρήσει η επαγγελματική διαιτησία. Σημειώνεται και έχει τη σημασία του, το όλο κόστος θα βάραινε τη Σούπερ Λίγκα. Πού εμπλέκεται η ΕΠΟ;
Η Ομοσπονδία θα διατηρούσε ποσοστό στο συγκεκριμένο σχήμα, δεν θα ήταν «έξω από τον χορό» κατά το κοινώς λεγόμενο, προκειμένου να μην αποκοπεί ο ομφάλιος λώρος με τη διαιτησία. Κάπως έτσι θα είχαμε γεννητούρια για την επαγγελματική διαιτησία, με διαιτητές πρώτης γραμμής και κυρίως «αδιάφθορους και ελίτ κατηγορίας». Ως γνωστόν, τέτοιοι ρέφερι ούτε επηρεάζονται, πολύ περισσότερο δεν προσεγγίζονται εύκολα. Κάνει τζιζ κάτι τέτοιο. Πού είναι έως εδώ το παράλογο;
Ας πάμε παρακάτω, όμως: στην όλη κουβέντα έφτασε στο σημείο ο Στιβ Μπένετ να παραδεχθεί πως ο κ. Μάνταλος είναι αντιπρόεδρός του και κάνει τους ορισμούς. Θα μπορούσε να συμβεί αυτό; Μάλλον όχι. Σίγουρα όχι. Κι αυτό διότι στην ΕΕ της ΕΠΟ είχε ψηφιστεί πως ο κ. Μάνταλος θα ασχολείτο μόνον με το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Ο κ. Μπένετ δήλωσε άγνοια και σε αυτό, όπως άγνοια είχε για το γεγονός πως παραλίγο να μην πήγαιναν στη σύσκεψη άνθρωποι του Βόλου και του Αρη. Και σίγουρα ουδείς τον είχε ενημερώσει για την απόφαση της ΕΕ της ΕΠΟ. Καμμιά γνώση και εδώ.
Ο Ολυμπιακός τα …άκουσε ή αν προτιμά κάποιος, κατηγορήθηκε, ότι εξαιτίας του δεν εστάλη η επιστολή στην ΟΥΕΦΑ , η κοινή επιστολή στην οποία θα ζητούσαν διαιτητές ελίτ ή από την πρώτη κατηγορία. Μα, ο Ολυμπιακός ουδέποτε παρέκκλινε έστω και ένα εκατοστό από τις θέσεις αυτές που όλοι γνώριζαν εξαρχής. «Διαιτητές από τα 10 κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης».
Παράλληλα, στις θέσεις που ασφαλώς κάποιοι θα πρέπει να διάβασαν, υπήρχε και το ακόλουθο ερώτημα: «Δεν θέλει ούτε ο κ. Μπένετ ούτε ο κ. Μπαλτάκος να δοθεί λύση. Ξαναζητάμε σήμερα όπως κάναμε και στο παρελθόν πολλές φορές να μας δοθεί πλήρης εικόνα για το ποιες επικοινωνίες έγιναν, με ποιες ομοσπονδίες και με ποιους διαιτητές. Υπήρξε επικοινωνία με τη Γερμανική Ομοσπονδία, την Ολλανδική, τη Γαλλική ή την Ισπανική»;
Φυσικά, εδώ δεν χρειάζεται απάντηση κι ας ήταν η ερώτηση επιπέδου …δημοτικού. Δεν προέκυψε κάποια διευκρίνιση και αυτό δεν είναι λάθος του Ολυμπιακού για να ξέρουμε και τι λέμε. Προφανώς κάποιοι δεν το έκαναν ή δεν μπορούσα να φτάσουν έως εκεί. Τι ήθελαν εκπρόσωποι άλλων ομάδων; Διαιτητές ελίτ ή διαιτητές α’ κατηγορίας τύπου Νταμπάνοβιτς. Γιατί όταν ζητάς α’ κατηγορίας από την ανοιχτή θάλασσα και σου τύχει ο Μαυροβούνιος, τότε θα μοιάζει με καρχαρία και δεν θα σωθεί το ποδόσφαιρο.