Παρέμβαση στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης του σχεδίου νόμου που αφορά μεταξύ άλλων στα μέτρα στήριξης των συγγενών θυμάτων και των πληγέντων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών πραγματοποίησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας.
Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε μεταξύ άλλων, ότι οι νέοι και ολόκληρη η κοινωνία απαιτούν δικαιοσύνη για τα Τέμπη.
«Είμαστε εδώ σήμερα για να μιλήσουμε για την πληγή που πριν ένα μήνα άνοιξε στα Τέμπη. Με σεβασμό και ευαισθησία. Γιατί η πληγή αυτή παραμένει ανοιχτή. Δεν κλείνει για τις 57 οικογένειες που έχασαν τους ανθρώπους τους. Δεν κλείνει για κανένα μας», είπε ο Αλ. Τσίπρας ξεκινώντας την ομιλία του, ενώ τόνισε πως «η ανάγκη για σεβασμό και ευαισθησία γίνεται εκατό φορές πιο επιτακτική, όταν το πάνδημο πένθος μετατρέπεται σε πάνδημη οργή και απαίτηση για αλήθεια και δικαιοσύνη».
«Έχουμε χρέος να δώσουμε χώρο στο φως και την αλήθεια. Υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες που πρέπει να αποδοθούν. Δεν φταίνε όλοι γενικά και αόριστα. Υπάρχουν στρατηγικές επιλογές που οδήγησαν σε απαξίωση το σιδηροδρομικό δίκτυο» σημείωσε σε άλλο σημείο για να προσθέσει. «Για να φτάσουμε στο αδιανόητο: Δυο τρένα επί 12 λεπτά να κατευθύνονται στην ίδια γραμμή το ένα απέναντι στο άλλο».
Και στο τέλος της ημέρας, συμπλήρωσε, «αυτό το χρέος είναι το ύστατο χρέος στους ανθρώπους που άδικα χάθηκαν. Ο έμπρακτος σεβασμός στη μνήμη τους».
O κ. Τσίπρας αναφέρθηκε ακόμη και στην τροπολογία που αφορά στο ακαταδίωκτο μελών της Eπιτροπής Εμπειρογνωμόνων που έχει οριστεί για τα Τέμπη. «Σήμερα έρχεστε στη Βουλή για να ψηφίσετε το ακαταδίωκτό τους. Το ακαταδίωκτο της Επιτροπής που ορίσατε για να σας ελέγξει! Και διερωτώμαι: Τι φοβάστε και θέλετε να μη διώκονται οι τρείς πραγματογνώμονες που ορίσατε;»
Επίθεση κατά Μητσοτάκη
Στη συνέχεια άφησε σαφέστατες αιχμές κατά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, τονίζοντας με νόημα ότι «σεβασμός στα θύματα δεν σημαίνει υποκριτικές συγγνώμες».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ακόμη ότι τα μέτρα στήριξης για τις οικογένειες των θυμάτων που θα ψηφίσουμε σήμερα, θα περίμενε κανείς αυτά είναι αποκλειστικό θέμα της σημερινής διαδικασίας.
«Επέλεξε να φέρει ένα νομοσχέδιο που υποτίθεται ότι αφορά τα μέτρα στήριξης των πληγέντων και των οικογενειών των θυμάτων με μόλις 21 από τα 132 άρθρα του να αφορά αυτό το θέμα. Πρόκειται για ασέβεια στους ανθρώπους που χάσαμε. Θα έλεγα ότι καθρεφτίζει ακόμη και σε επίπεδο συμβολισμού, 4 χρόνια διακυβέρνησης σε μία στιγμή. Έχουμε μία κυβέρνηση που βαφτίζει τις μεγάλες πληγές στο σώμα της ελληνικής κοινωνίας ως εισαγόμενες, και ακόμη χειρότερα, τον άδικο χαμό συνανθρώπων μας ως θυσία. Το ερώτημα είναι θυσία για ποιον. Για ποιον θυσιάστηκαν τόσοι άνθρωποι» αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας.
Στη συνέχεια της ομιλίας του, ανέφερε ότι ο δρόμος της συγκάλυψης τελείωσε στα Τέμπη. «Πρέπει να απαντηθούν τα γιατί και να πάμε και στα πως. Πως θα έχουμε ασφαλείς μετακινήσεις, πως θα διαμορφώσουμε μηχανισμούς ελέγχου και εποπτείας».
«Δυστυχώς όμως, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να πορευτεί, και σε αυτό το τραγικό συμβάν, στον ίδιο δρόμο που πορεύτηκε για μια τετραετία. Απέναντι στην αλήθεια. Απέναντι στην ευθύνη. Απέναντι στη δικαιοσύνη», σχολίασε χαρακτηριστικά.
«Ως εδώ, η αλλαγή γίνεται ανάγκη»
Προς το τέλος της παρέμβασής του, ο κ. Τσίπρας τόνισε χαρακτηριστικά. «Ως εδώ, η αλλαγή γίνεται ανάγκη, η δικαιοσύνη παντού γίνεται ανάγκη» είπε μεταξύ άλλων.