«Ευρισκόμενοι σε καθεστώς φόβου και δεχόμενοι επιθέσεις, οι πιστοί του Νετανιάχου στο Λικούντ γλείφουν τις πληγές τους» σημείωνε χθες η «Haaretz», περιγράφοντας τη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει ο πρωθυπουργός και οι σύμμαχοί του.
Η εφημερίδα σημείωνε παράλληλα ότι σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει χάσει ήδη την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που απέκτησε στις εκλογές του 2022 (64 έδρες σε σύνολο 120).
Θα καταφέρει άραγε ο «εφτάψυχος» και μακροβιότερος πρωθυπουργός του Ισραήλ να ανατρέψει και αυτή τη φορά τα δεδομένα, έχοντας κερδίσει λίγο χρόνο με το προσωρινό «πάγωμα» της έγκρισης του επίμαχου νομοσχεδίου για τη Δικαιοσύνη;
Η αλήθεια είναι ότι πλέον μοιάζει να βρίσκεται μεταξύ διασταυρούμενων πυρών: από τη μία, της αντιπολίτευσης και των εκατοντάδων χιλιάδων διαδηλωτών και, από την άλλη, των φανατικών ακροδεξιών κομμάτων στον συνασπισμό του, όπως είναι ο Θρησκευτικός Σιωνισμός του Μπεζαλέλ Σμότριτς και η Εβραϊκή Ισχύς του Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, που διαφώνησαν ανοιχτά με την καθυστέρηση έγκρισης του νομοσχεδίου.
Ψάχνει συμφωνίες
Ο ίδιος ο Νετανιάχου, μιλώντας σε συνεργάτες του, είπε ότι «στόχος μας είναι να επιτυγχάνουμε συμφωνίες». Οι αντίπαλοί του, ωστόσο, έχουν άλλη άποψη και δηλώνουν ότι δεν προτίθενται να συζητήσουν οτιδήποτε εάν δεν αποσυρθεί το νομοσχέδιο από την Κνεσέτ.
«Τα τείχη της καχυποψίας και της αντιπαλότητας είναι πιο ψηλά παρά ποτέ» εκτίμησε από την πλευρά του και ο πρόεδρος της χώρας, Ισαάκ Χέρτζογκ, ο οποίος προσπαθεί να διαμεσολαβήσει, προειδοποιώντας ότι επίκειται εθνικός διχασμός. Το σκηνικό δε περιπλέκεται περαιτέρω από τη διαφαινόμενη άρνηση του υπουργού Αμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ, να αποχωρήσει από τη θέση του, από την οποία τον είχε αποπέμψει ο Νετανιάχου την περασμένη Κυριακή.
Την ίδια στιγμή, το ενδιαφέρον κεντρίζει η είδηση που αφορά επικείμενη πρόσκληση του Τζο Μπάιντεν προς τον ισραηλινό πρωθυπουργό για να επισκεφθεί τις ΗΠΑ. «Θα συναντηθούν πρόσωπο με πρόσωπο σχετικά σύντομα, είμαι βέβαιος.
Δεν χωράει αμφιβολία ότι (ο Νετανιάχου) θα βρεθεί στον Λευκό Οίκο μόλις το επιτρέψουν τα προγράμματά τους» δήλωσε ο αμερικανός πρεσβευτής στο Ισραήλ, Τόμας Νάιντς, μιλώντας στο ραδιόφωνο του στρατού.
Παρά δε το γεγονός ότι καμία πλευρά δεν τον επιβεβαίωσε ούτε τον διέψευσε, ενώ θεωρείται απίθανο η επίσκεψη να γίνει πριν ολοκληρωθεί το Εβραϊκό Πάσχα στις 13 Απριλίου, είναι βέβαιο ότι η Ουάσιγκτον παρακολουθεί στενά τις εσωτερικές εξελίξεις στον παραδοσιακά στενότερό της σύμμαχο στη Μέση Ανατολή – στο φόντο, βεβαίως, των γενικότερων εξελίξεων στην περιοχή.
Το «φλερτ» με Ουγγαρία και Πολωνία
Σε κάθε περίπτωση, ο Νετανιάχου δεν στερείται συμμάχων, τόσο εντός συνόρων όσο και εκτός. Ειδικά στην Ευρώπη, είναι γνωστές οι στενές σχέσεις που διατηρεί με δύο από τις πιο αντιδραστικές κυβερνήσεις στις τάξεις των «27» της ΕΕ: της Ουγγαρίας και της Πολωνίας.
«Αυτό που ξεκάθαρα φοβούνται οι αντίπαλοι του Νετανιάχου είναι μήπως κάνει αυτό που έχουν ήδη επιτύχει οι ανελεύθερες εθνικιστικές κυβερνήσεις στην Πολωνία και την Ουγγαρία, όπου τα δεξιά κόμματα που έχουν αναλάβει τη διακυβέρνηση αναμόρφωσαν τη Δικαιοσύνη, προκαλώντας την οργή των εταίρων τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση» σημειώνει ρεπορτάζ στην «Washington Post». Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, ότι σε αρκετές από τις συγκεντρώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί ακούστηκε και το σύνθημα «Το Ισραήλ δεν είναι Πολωνία».
«Τι σπουδαία νίκη για τον Μπενιαμίν Νετανιάχου στο Ισραήλ! Οι δύσκολοι καιροί απαιτούν ισχυρούς ηγέτες. Καλώς ήλθες πίσω» είχε γράψει στο Twitter ο Βίκτορ Ορμπαν το βράδυ της εκλογικής νίκης του ηγέτη του Λικούντ. Μόνο που στο Ισραήλ δεν ψηφίζουν ούτε ο Ορμπαν ούτε ο ομόλογός του πρωθυπουργός της Πολωνίας, Βίκτορ Μοραβιέτσκι…