Το ΚΕ.ΣΥ.ΚΕ.ΨΥ. Κέντρο Ψυχοθεραπείας και Εκπαίδευσης «Συνηχήσεις», και οι φορείς «Πολύχρωμο Σχολείο – RAINBOW SCHOOL», «Άγγιγμα και Όρια», «Ασφαλή Ξένοιαστα Παιδιά Τώρα» και «Πλόες – Εταιρεία Ψυχοκοινωνικών Μελετών», συνδιοργανώνουν, υπό την αιγίδα του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Αττικής, διημερίδα για την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στις 1 και 2 Απριλίου.
Σε μία περίοδο που στο προσκήνιο έρχονται με δραματικό τρόπο υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, η διημερίδα αποτελεί μία σημαντική πρωτοβουλία με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση γύρω από το θέμα. Τις δύο αυτές ημέρες θα γίνει η προσπάθεια να προσεγγιστεί το θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης και του τραύματος στα παιδιά από διάφορες πλευρές.
Ο ρόλος της οικογένειας, το θεσμικό πλαίσιο, η σημασία των δομών υγείας και η ευθύνη των ειδικών, η επίδραση του metoo στον δημόσιο λόγο για την παιδική κακοποίηση, η δυνατότητα πρόληψης είναι κάποιες από τις θεματικές της διημερίδας που μαζί με άλλες παράλληλες δράσεις ανοίγουν το ζήτημα της σεξουαλικής κακοποίησης φιλοδοξώντας μία ολιστική προσέγγιση.
Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ
Θεματικές Ενότητες
Ποιο είναι το θεσμικό πλαίσιο
Η επίδραση του me-too στον δημόσιο λόγο
Προσεγγίσεις στο κλινικό πεδίο
Καλές πρακτικές και η ευθύνη των επιστημόνων υγείας
Η προληπτική σημασία της συμπεριληπτικής ολοκληρωμένης σεξουαλικής εκπαίδευσης
Η οικογένεια ως σύστημα φροντίδας ή ως σύστημα κακοποίησης
Ιστορικότητα και κουλτούρα της σεξουαλικότητας και κακοποίησης
Στις παράλληλες δράσεις το βίωμα έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο, καθώς οι πραγματικές εμπειρίες παιδιών που υπέστησαν κακοποίηση παράλληλα με τον κριτικό αναστοχασμό μεταφέρονται στο κοινό είτε μέσα από εικαστικά έργα ή θεατρικές προσεγγίσεις.
Βιωματικά εργαστήρια:
Θεατρικός μονόλογος «Σώπα, μη μιλάς», της Ελένης Χουσνή, θα ερμηνεύσει η Αθηνά Τριαματάκη, μέλος της Α.ΞΕ.Π.Τ. και της θεατρικής ομάδας του Δήμου Φαιστού Θέατρο Δίχως Όνομα.
Παράσταση από Ομάδα Playback «Νήμα»
Ομαδική Έκθεση με τίτλο ΣΩΜΑΤΟΔΙΝΕΣ, που αποτελείται απο Εικαστικές Δημιουργίες της Ομάδας Εικαστικών Ψυχοθεραπευτριών: Βουτσά Ειρήνη, Κόντη Μαίρη, Μπαρδάνη Θάλεια, Ραμαντάνη Κατερίνα Νάσια, Κουβέλη Πατρίτσια.
Ιστορίες παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης: νιώθοντας με την καρδιά τους και μιλώντας με τη φωνή τους, από: Ευγενία Δουβαρά, Παιδοψυχολογος Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια, Ρέππα Ειρήνη, Συστημική Οικογενειακή Θεραπεύτρια, Σύμβουλος Επαγγελματικής Σταδιοδρομίας, Στέλιος Γκανάς, Συστημικός Οικογενειακός Σύμβουλος. Πηγή: www.especial.gr
Τη δράση υποστηρίζουν ο Σύλλογος Ελλήνων Κοινωνιολόγων και ο Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος. Τέλος, ο Σύλλογος Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Αττικής (ΣΕΕΠΕΑ Αττικής) και το Ινστιτούτο Μελετών και Ερευνών Γενικής και Ειδικής Εκπαίδευσης (ΙΜΕΓΕΕ) συμμετέχουν ως χορηγοί επικοινωνίας.