Όσο τα υπουργεία, οι περιφέρειες και οι δήμοι καθυστερούν να υλοποιήσουν λειτουργικές και οργανωμένες ποδηλατικές υποδομές, η μετάβαση από την αυτοκινητοκεντρική κουλτούρα στην Ελλάδα σε μία ποδηλατική, θα εξελίσσεται με ρυθμούς χελώνας…
Έτσι λοιπόν, με το δίκιο τους οι μπουχτισμένοι και απηυδισμένοι από το μποτιλιάρισμα Έλληνες πολίτες θα συνεχίσουν να ρωτούν: «Θέλω να βγω με ποδήλατο στον δρόμο, αλλά πώς;».
Αυτό με ρώτησε προ ημερών ο γείτονάς μου. Με είδε με το ποδήλατο, την ώρα που επέστρεφα από τη δουλειά. Το χάρηκε. Αλλά είδα στα μάτια του και τον δισταγμό και την επιφύλαξη. «Θέλει να πάρει ποδήλατο η γυναίκα μου. Αλλά φοβάται. Γίνεται χαμός. Πώς να βγει στο δρόμο;». Προσπάθησα να τον ενθαρρύνω. «Εντάξει, πάντα υπάρχει ο φόβος. Απλά χρειάζεται να προσέχεις λίγο περισσότερο. Να προσέχεις και τα λάθη των άλλων».
Δεν τον είδα να πείθεται.
Θα κάνω μία δεύτερη προσπάθεια από εδώ. Για όλους αυτούς που θέλουν να περιορίσουν την χρήση αυτοκινήτου, να… απεγκλωβιστούν από το καθημερινό μποτιλιάρισμα, να απαλλαγούν από τον πονοκέφαλο του πάρκινγκ. Για όσους θέλουν να ποδηλατούν για να ωφελήσουν το περιβάλλον, την υγεία και την… τσέπη τους.
Δεν παραβλέπω ότι είναι δύσκολο να ποδηλατούμε με τις σημερινές συνθήκες και την έλλειψη ποδηλατόδρομων στις ελληνικές πόλεις. Ούτε αγνοώ τους κινδύνους. Αλλά πιστέψτε με, γίνεται.
Με βάση την εμπειρία μου θα σας δώσω μερικές κατευθύνσεις:
1.Πάρτε το απόφαση
Όλα είναι μέσα στο μυαλό μας. Το πρώτο βήμα είναι να το πάρετε απόφαση να αρχίσετε να περιορίζετε τη χρήση αυτοκινήτου. Ωραία. Πάμε τώρα στα επόμενα βήματα.
2.Ξεκινήστε σιγά σιγά
Η μετάβαση από το αυτοκίνητο στο ποδήλατο δεν είναι εύκολη υπόθεση. Έχει περάσει δυστυχώς στο… DNA μας ότι όλα γίνονται με το αυτοκίνητο. Δεν είναι έτσι όμως.
Μπορείτε να ξεκινήσετε να ποδηλατείτε σε μικρές διαδρομές στη γειτονιά σας. Να πάτε μέχρι το φούρνο, μέχρι το πάρκο ή του σούπερ μάρκετ. Έτσι, θα εξασκηθείτε και στη συνύπαρξη με το αυτοκίνητο στους δρόμους.
3. Επιλέξετε στην αρχή κάποιες ήσυχες διαδρομές
Στην αρχή ίσως σας βοηθήσει στην προσαρμογή να ποδηλατείτε σε κάποιους δρόμους με λιγότερους κυκλοφοριακούς φόρτους.
4. Βρείτε φίλους ή ομάδα που ποδηλατούν
Αν έχετε φίλους ή ομάδα που ποδηλατούν (κάποια βόλτα δηλαδή) επιδιώξτε να ποδηλατήσετε μαζί τους. Βοηθάει στην προσαρμογή και στην εξοικείωση με την ποδηλατική μετακίνηση.
5. Σταδιακά βγείτε και σε δρόμους με μεγαλύτερη κυκλοφορία
Μετά από τα παραπάνω βήματα μπορείτε να κάνετε πετάλι, προσεκτικά πάντα, σε δρόμους με μεγαλύτερη κυκλοφορία.
6. Προσέχτε τα λάθη των άλλων
Πολύ σημαντικό είναι επίσης να ποδηλατούμε και να προσέχουμε τα λάθη των άλλων οδηγών στον δρόμο. Κι αυτό διότι η μεγάλη πλειονότητα των οδηγών δεν είναι εκπαιδευμένοι στη συνύπαρξη με το ποδήλατο.
7. Φώτα μπρος και πίσω
Τις βραδινές ώρες να έχετε πάντα φώτα μπρος και πίσω για να είστε ορατοί.
8. Τα αυτοκίνητα δεν έχουν βάλει στόχο όλα τα ποδήλατα που κυκλοφορούν στον δρόμο…
Και για να σας παροτρύνω ακόμη περισσότερο θα κλείσω με αυτό μου είχε επισημάνει προ καιρού ένας καλός φίλος που ποδηλατεί στους Αθηναϊκούς δρόμους τα τελευταία χρόνια. «Όχι δεν πρέπει να φοβόμαστε να ποδηλατούμε. Τα αυτοκίνητα δεν έχουν βάλει στόχο όλα τα ποδήλατα που κυκλοφορούν στον δρόμο».