Αποστολή των ΝΕΩΝ στο Τέξας
Τον δικό της δρόμο προς την απόκτηση των F-35 αναζητά η Ελλάδα και μάλιστα πριν από τις εκλογές, ει δυνατόν. Η συζήτηση για το αεροσκάφος πέμπτης γενιάς που σύμφωνα με τους κατασκευαστές του «αλλάζει το παιχνίδι» στην Αθήνα ξεκίνησε στην πρώτη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ το 2020.
Η επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος (Letter of Request) εστάλη τον Ιούνιο του 2022 και σύμφωνα με τη διαδικασία, αναμένεται να προχωρήσει η άμεση έγκριση του Κογκρέσου, με την επιστολή προσφοράς προς αποδοχή να αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα.
Στις ελληνικές εκκρεμότητες είναι η απόφαση για τα SSI προγράμματα Ασφαλείας Εφοδιασμού και Πληροφοριών (SSI – Security of Supply and Information) που αφορούν την υποστήριξη και συντήρηση των αεροσκαφών.
Ενα βήμα μπροστά από τις απειλές
«Το F-35 είναι το πλέον σύγχρονο μαχητικό στον κόσμο» σημειώνει μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο αντιπρόεδρος της Lockheed Martin, αρμόδιος για την επιχειρηματική ανάπτυξη του προγράμματος των F-35, Τζέι Αρ Μακντόναλντ.
Για να προσθέσει ότι είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε να είναι μπροστά από την απειλή όχι μόνο σήμερα, αλλά και για τα επόμενα 50 χρόνια. «Οι δυνατότητές του είναι το πρώτο» τονίζει, το δεύτερο είναι η τιμή του όπως λέει ο ίδιος, με το κόστος στον κύκλο ζωής του αεροσκάφους να χαρακτηρίζεται το καλύτερο σε σχέση με αυτά που προσφέρει στα σύγχρονα αεροσκάφη.
Νούμερο τρία, για τον αντιπρόεδρο της LM, το οποίο συνδέεται και με τις γεωπολιτικές εξελίξεις, η διαλειτουργικότητα του F-35 με τα άλλα ευρωπαϊκά μαχητικά στο πεδίο επιτρέπει τη συνεργασία τους από την αρχή, στην εκπαίδευση, καθώς και στην ικανότητα να υπερασπιστούν τη Συμμαχία.
Και όπως υπογραμμίζει ο Μακντόναλντ, επιτρέπει στην Ελλάδα «να εγγυηθεί την κυριαρχία της» και ταυτόχρονα να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της στο ΝΑΤΟ. Στην ερώτηση αν δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να είναι ένα βήμα μπροστά από τις απειλές που αντιμετωπίζει στην περιοχή, ο αντιπρόεδρος της LM είναι ξεκάθαρος: «Απόλυτα». Αφού, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι το «καλύτερο μαχητικό στον κόσμο».
Οσον αφορά τη δυνατότητα του F-35 να συνεργαστεί με τους άλλους τύπους αεροσκαφών που έχει η Ελλάδα, όπως τα Rafale και τα F-16 Viper, σημειώνει ότι με τα F-16 «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα» αλλά ούτε και με άλλα αεροσκάφη, καθώς ένα αεροσκάφος πέμπτης γενιάς, όπως υποστηρίζει, «τους κάνει όλους να πετάνε καλύτερα». Παρότι παραδέχεται πως πλην των F-16 χρειάζεται περαιτέρω μελέτη στον τομέα αυτό.
H εκκρεμότητα των SSI
Για την απόκτηση των F-35 παραμένει η εκκρεμότητα των SSI. Για τον Μακντόναλντ τα SSI δεν αποτελούν εμπόδιο και εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση να λάβει τις αποφάσεις της. «Σκεφτείτε το SSI ως μια ευκαιρία να συνεργαστείτε με τη Lockheed Martin και να αξιοποιήσετε την τεχνογνωσία μας, για το πρώτο μέρος τουλάχιστον, για τη δημιουργία της υποδομής και του περιβάλλοντος ασφαλείας ώστε η παραλαβή των F-35 από τη χώρα σας να είναι όσο το δυνατόν πιο ομαλή και εύκολη».
Σε κάθε περίπτωση, όπως υπογραμμίζει, η Αθήνα πρέπει να αποφασίσει πώς θα ήθελε να είναι τα SSI. Οσον αφορά την έγκριση της πώλησης ο Μακντόναλντ τονίζει ότι είναι πλέον θέμα του Κογκρέσου. «Νομίζω ότι βρισκόμαστε λίγες εβδομάδες ή ημέρες προτού συμβεί αυτό» τονίζει. Ο ορίζοντας δεν ξεπερνά τις κάλπες της 21ης Μαΐου…